“好味又健康”

香港排名第130 (共606家咖啡和茶)
價位: US$6 - US$19
描述: La Famille為香港本地戚風蛋糕專門店,以提供口感鬆軟,甜而不膩,沒有負擔的戚風蛋糕而聞名。2014年從大坑的兩百呎小店起家,至今香港已有5間分店。五年來La Famille堅持以著名北海道Nakazawa新鮮忌廉製造每一件戚風蛋糕,並創作出超過50款不同口味又充滿「空氣感」的戚風蛋糕,其中招牌的日本柚子及伯爵茶戚風蛋糕為絕不能錯過的幸福甜點。
2020年6月2日 透過行動裝置

最近朋友同我一齊去咗位於中環 IFC 嘅 La Famille 揀蛋糕
我哋諗咗好耐,最後揀咗莓莓恩澤(稀少糖)1.0LB款 15cm有好多款唔同嘅新鮮水果紅桑子、藍莓、桔子奇異果士多啤梨酸甜得尼又清新仲有朱古力表面嘅忌廉輕盈軟滑味道微甜又細膩牛奶味濃郁裡面係戚風蛋糕質感軟綿由於蛋糕係用咗稀有糖所以食落無咁甜之外又健康一啲仲有附送一個生日牌☺️

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 0907kinki

2020年4月20日 透過行動裝置

La Famille (中環)
中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖
-----
下個月就係阿媽節,本來Plan左同家姐一齊煮個大餐同Mami慶祝,點知佢前兩日竟然同我地講話母親節約左好耐無見嘅x師奶、y師奶同z師奶打牌......既然係咁,我地就唯有提早同佢慶祝啦~每年嘅母親節我地都習慣會買蛋糕比Mami,而今年就試左La Famille嘅母親節蛋糕,貪佢顏值高,少女心滿滿嘅Mami一定中意。
Dearest Mom 香芋椰子戚風蛋糕 ($398):雅緻嘅粉紫色忌廉唧花配合仙氣嘅藍色繡球鮮花花瓣,蛋糕雍容華貴嘅外型同Mami嘅氣質非常匹配☺️。芬郁嘅椰子香氣令人未食已經垂涎,香芋椰子忌廉食落質感滑如絲,戚風蛋糕則綿如雲,加埋台灣大甲芋頭蓉,每一啖入口都感覺到澎湃嘅芋椰香,而且中間仲夾有一層香糯嘅麻薯同爽口嘅椰肉,令蛋糕整體輕盈中亦不失咬口。
PS:本身個蛋糕再靚啲,可惜B仔手殘......攞返屋企嘅時候毁壞左少少,圖中係我盡力修復之後嘅樣子。
B仔整體評價:8/10個
B仔抵食程度:7/10個
B仔環境評分:買走yo
B仔味道評分:8.5/10個
B仔回頭機會:8.5/10個
-----
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!
#swallowcentral

造訪日期: 2020年4月
1  感謝 Swallowhongkong
2020年3月17日 透過行動裝置

想同朋友食點甜野,就選了在IFC也有分店的La Famille,其實K11也有間,十分方便~
有時朋友生日都間唔中會買來吃下,除了有60蚊個的迷你版外,磅計的戚風系蛋糕款式選擇都幾多,
之前食過沖繩黑糖蒙布朗栗子同日本柚子芝士,感覺質量有水準~今次就選了莓莓恩澤~
莓莓恩澤 (稀少糖)
Berries Berries Kiss (Rare Sugar)
(訂左1.0LB款15cm 400蚊)
原味戚風蛋糕、忌廉再加上新鮮的莓果
食落戚風蛋糕質感輕柔軟綿,
忌廉口感軟滑細緻又有奶香,帶微甜
配合新鮮清新的紅桑子,藍莓,香橙,平衡甜酸味道~

造訪日期: 2020年3月
感謝 helixli
2020年1月29日 透過行動裝置

吃過la famille的蛋糕一直念念不忘,剛巧逛商場時看到櫥窗裡精緻的蛋糕,就被吸引過去。

櫥窗裡擺放了各式各樣的蛋糕,令人目不暇給。La famille款式口味多元化,會因應季節而調整,帶給客人新鮮感。

店員知道我需要一段時間才能將蛋糕擺放於雪櫃內,特意給我一個保溫袋和冰塊,好讓蛋糕能夠保持一定溫度,非常貼心。

北海道南瓜可可
打開盒已傳來陣陣的南瓜香味,用叉切開蛋糕時,已經感覺到蛋糕輕柔鬆軟,有回彈力。面層我南瓜忌廉,入口滲透著南瓜芳香,清爽不膩。

放入口中時,蛋糕質感篷鬆柔軟,富空氣感,口感綿密輕盈。

想不到南瓜和朱古力會如此的合襯,加上內裡的忌廉非常滑溜,甜度適中,讓人一口接著一口,令我一吃愛上!

瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞
賣相精美,用上奪目繽紛的可食用花作點綴,猶如藝術品,未吃已令人心動。豐富的芝士慕絲與檸檬的酸味調教得恰到好處,味道酸酸甜甜,清新怡人,入口即化,絕佳美味,同時滿足視覺與味覺的享受。

造訪日期: 2020年1月
感謝 foodaholicbunny
2019年11月5日

沖繩菠蘿完熟香蕉 $60
K11既門市限定味道,其他分店無得買架。蛋糕面上佈滿沖繩菠蘿粒,中間係香蕉味Mousse,質感好香滑。兩隻味道都岩岩好,唔會太搶,好清新。
宇治抹茶椰香 $60
本身以為表面個層只係一層普通既抹茶Cream,原來係脆皮黎,幾特別。抹茶味濃厚,帶少少回甘;入面係淡淡既椰子香忌廉,同質感好Soft既戚風蛋糕一齊食好夾。
雙重朱古力 $54
上面嘅朱古力脆脆好有口感,朱古力忌廉戚風蛋糕入口輕盈,帶微微酒香。好欣賞La Familie選用既忌廉係北海道鮮忌廉,甜而不膩❤️,仲有少少流心效果添。
英國伯爵茶 $54
上面有朱古力味Mini Maroon同伯爵茶味忌廉,食之前已經聞到濃郁既伯爵茶香氣,入口果然冇令人失望,係濃濃既伯爵茶味,香得黎又無茶澀味,不愧係La Familie嘅招牌之一。
紅桑莓荔枝巴伐利亞 $49
第一次食唔知食咩味好,店員推介我食紅桑莓荔枝。上層啫喱入面有食用花、紅桑莓同雜果,下層係Mousee。入口酸酸甜甜,好清新,不過買左真係要快啲食,因為好快溶!

造訪日期: 2019年10月
感謝 kath_foodiary

查看過Patisserie La Famille Atelier Fraicheur的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Patisserie La Famille Atelier Fraicheur嗎? 請分享你的經驗!