“地道風味的艇仔粉”

流記香港仔艇仔粉
香港排名第7,212 (共15,381家餐廳)
4 週前評論 透過行動裝置

咁耐以嚟第一次企响碼頭度食馳名魚湯艇仔粉,感受一吓地道的漁家風味!

每次艇仔埋岸,都有不少街坊在碼頭旁大排長龍輪候。

老闆流叔一個人負責所有煮食工序,一碗雜錦瀨粉,配料有魚蛋、叉燒、切雞、燒鵝和牛腩,湯底主要以大地魚熬製,所以煮出來的湯會特別鮮香。

造訪日期: 2021年5月
感謝 leannewong
2019年5月9日

要去鴨利洲做義工服務,仲要9-19長時間,難得山長水遠黎到鴨利洲緊係要搵吓好野食啦,對上一次去香港仔/鴨利洲已經係N年前,當時山窿魚蛋都仲喺到,而家無得食,要搵第二間代替佢。

由於做野嘅位置係喺室內運動場,咁就搜尋附近美食,其實一直都聽過艇仔粉,而且在Facebook一直都有Follow,見自己位置在海旁隔離,就即刻決定到食晏時間要去試吓!

行到去碼頭都見到岸上有其他食客在等候
不過好快就輪到我,而且好快就有得食,當然緊係即刻試咗啖湯先啦!果然好鮮味,而且平時唔鍾意食魚,少少魚腥味都頂唔順嘅我,都唔覺腥

造訪日期: 2019年5月
感謝 crazybabe_micmic
2019年2月1日

好特別的香港好味道!必須打電話找流叔,他會將船開到岸邊,煮好美味艇仔粉。裡頭有叉燒、魚蛋、雞肉、鴨肉、香腸~湯頭更是美味精華 可以拿著艇仔粉再去別的船上遊海~吹著海風品嚐難得美味,很是愜意~如果想吃艇仔粉,也想吃珍寶,記得要留點胃唷!
後來才發現原來這味道已快失傳,甚至不少香港友人都沒吃過,如果你想體驗不同的香港,不妨來試試!

造訪日期: 2019年1月
感謝 Max978978

去過流記香港仔艇仔粉嗎? 請分享你的經驗!