“「本鮪壽司盛合」😍 - 鮨廷 (尖沙咀)”
鮨廷的評論

鮨廷
香港排名第251 (共15,380家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年5月5日

今日同朋友經過尖沙咀,行街攰攰地......決定坐低食過下午茶!

平時見到呢間壽司舖因為位置得好少,所以都滿座。
下午茶呢啲時間就唔使等!

叫咗油甘魚壽司
好肥美~~ 「炙三色壽司盛合」有大拖羅 三文魚同埋左口魚邊 !
火炙左口魚油脂特別豐富!

另外在叫咗「本鮪壽司盛合」包左四件壽司加手卷!
性價比都唔錯,特別因為有大拖羅!
*本鮪係吞拿魚品種中,身價最昂貴、體形最大一種

其他壽司都係即叫即製,可以睇住師傅整,食得開心~~

感謝 aprochan

2021年5月4日 透過行動裝置

好掛住omakase啊,今日特意去尖沙咀食壽司

餐廳環境唔係好大,一張L型吧台,勝在唔需要立食,有位坐可以慢慢食。
座位見到師傅握壽司,係正宗omakase啊
可以自己選擇玄米茶或麥菜,另外有叉電位置,幾貼心啊

Lunch set 嘅自選壽司定食有8貫或10貫揀,第二份仲有半價添
壽司飯已預先加咗醬酒調味,自己唔洗沾醬油都得

赤身,魚味較濃郁,鮮甜味十足!

炙三文魚,炙燒後更好味,充滿油脂香味!

三文魚,挑選嘅部位唔錯,好肥美

甜蝦,味道鮮甜!

三文魚籽軍艦 ,份量好多,口感超豐富!

鰻魚,鰻魚冇碎骨,輕輕炙燒後加上鰻魚汁,食完會想再叫

鯖魚,冇腥味,好少碎骨,比外面嘅壽司店更高質

松葉蟹肉軍艦,新鮮蟹肉,味道超濃郁!

另外點咗焦糖玉子
面層有薄薄焦糖片 一啖入口 外脆內軟 咩都甜甜地 簡直融化我嘅心

太滿足啦!下次會再嚟

感謝 Foodiesspig
2021年5月3日 透過行動裝置

今日朋友帶咗我去尖沙咀食壽司,因為佢入邊係有師傅即場喺bar枱整壽司俾你嘅,所以位置不多,最好有訂枱先來,因為現場所見都幾full。

價錢嚟講,以即場壽司師傅人手整壽司令俾你嘅價位你講都唔算貴。

Omakase 依家仲有八五折添,做咗會員就有㗎啦,登記電話號碼就可以做埋會員。

講吓啲壽司先,我自己就覺得啲火炙三文魚壽司好好食。然後佢呢度所有嘅壽司飯都唔係就咁白飯嚟嘅亦都有調過味。

另外試咗個焦糖玉子都好特別,喺雞蛋面上邊燒咗一層焦糖,脆脆地甜甜地嘅口感。

蔥拖羅壽司都好新鮮

鰻魚壽司都係我嘅至愛,第二round 再點多左一次。

B環境方面都好乾淨企理,同吧枱隔離嘅客人都有分隔板。

感謝 phoebe120
2021年5月3日 透過行動裝置

位於尖沙咀中心地帶,很方便。提供一個速食但高質的壽司地方。當中點了八貫壽司,最驚喜的是油甘魚腩、帆立貝、金目鯛,醋飯恰到好處,用了赤醋真的好好食。飯量不多更能嚐到魚肉的鮮味。麻雀雖小,五臟俱全。坐的地方比較迫,但有好的食物配搭下都不重要了。

造訪日期: 2021年5月

最喜歡松葉蟹肉軍艦 蟹肉的份量夠豐富
另外麥茶也很香很好喝
lunch set的價錢比較相宜 值得一試

感謝 Cindy C

去過鮨廷嗎? 請分享你的經驗!