“經過唔好錯過”

老夫子港式餐廳
香港排名第3,694 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年6月4日

主餐牌同下午茶都有好多港式選擇
而且價錢都OK

海南雞飯算係佢哋嘅招牌/推介菜
Sell無骨,食落真係一啲骨碎都冇!
依樣其實好重要但好多餐廳都做唔到! 所以真係好抵讚

雞髀都可以係啖啖肉
冇骨就食得更加放心啦~ 而且肉好嫩滑
雞皮好薄 冇乜肥油/肥膏

另外仲有碗湯 有幾粒蘿蔔 清清地配埋海南雞飯一齊食

造訪日期: 2019年8月
感謝 Kennis D

2019年10月20日

餐廳主要是賣中式飯,款式多,但過了午市有些炊款就暫停供應,而且不像yoho的老夫子餐廳那樣有特別菜式和飲品。

造訪日期: 2019年10月
感謝 lmy16
2019年7月17日 透過行動裝置

今日又去九龍灣上堂,上堂之前約咗同學仔一齊食餐飯同一齊做功課,嚟到九龍灣展貿呢間老夫子餐廳,同層樓附近仲有幾間餐廳,可能因為平日晚上,呢度都比較靜。

餐廳內有好多老夫子嘅裝飾,仲不停播着嗰首老夫子歌(但其實我唔識呢隻歌),作為一個本地嘅著名漫畫,我覺得其實呢間餐廳應該可以成為旅遊熱點,吸引外國遊客!

食品選擇方面,佢有個二人餐和四人餐,另外就可以揀飯、麵、燒味、炒野等,我哋叫咗一個咕嚕肉飯($63)、脆皮燒腩仔豉油雞髀飯( $65 )、熱浪芝麻雞翼( $48 ),同埋加咗$10要一碟油菜。

咕嚕肉飯估唔到都幾好食,咕嚕肉炸得好鬆脆,仲有三色椒、菠蘿、洋蔥等配料,個汁又好好味,酸酸甜甜十分開胃。

個燒味飯相對冇咁吸引,但係燒腩仔個皮都卡卡聲好脆。雞髀啖啖肉,勁多豉油汁。

熱浪芝麻雞翼好好食,有四隻雞中翼連埋雞翼尖,炸得好脆,外脆內嫩!油菜都幾大碟,係娃娃菜,加$10都抵。

餐茶飲熱奶茶和菜蜜,都唔錯呢!

造訪日期: 2019年7月
感謝 shunsumjourney
2019年7月14日 透過行動裝置

下午茶點了這個沙爹牛肉炒公仔麵, 牛肉好大陣梳打粉味, 成個炒麵沒有鑊氣, 一啲都唔好食。 而炸雞髀薯條, 都是一般般, 沒有特別, 沒有驚喜。

造訪日期: 2019年7月
感謝 hoi yan l
2019年5月27日 透過行動裝置

餐廳:老夫子港式餐廳 (九龍灣)
地址:九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓18 號舖

九龍灣國際展貿中心平時除咗有唔少嘅大小型展覽、會議、宴會、研討會等,有時仲會有唔同嘅展銷會同演唱會喺度舉行,不過唔知大家又知唔知道原來呢度都有唔少嘅食肆同一個大型food court,無論你係呢邊返工又或者過嚟呢邊玩都好,都有唔少好餐廳俾你選擇。

香港一向係一個國際美食大都匯,要搵好嘢食絕對唔難,而香港另外一個特點就係有好多主題的餐廳,卡通、動漫、寵物等主題嘅餐廳應有盡有,而喺國際展貿中心2樓就有一間以老夫子為主題嘅港式茶餐廳。

呢間茶餐廳相當闊落,未入到門口就已經聽到由陳松伶主唱嘅老夫子魔界夢戰記粵語主題曲「Forever friends」,好有意思同埋充滿老夫子嘅回憶,而餐廳四周圍都係老夫子嘅裝飾同佈景,就連櫈都係參照老夫子嘅衣著顏色,無論係大人定細路都被成個餐廳嘅氛圍吸引咗。

蟲草花滑雞煲仔飯 $68
呢到嘅煲仔飯即叫即整,大約等10分鐘鬆啲就有得食一打開煲蓋果陣飯焦同鮮雞味即刻飄哂出黎,非常之香。滑雞多肉,唔洗落豉油都夠哂入味,蟲草花對身體好有益,不過得幾條仔,但整體黎講都係值得試都多人叫嘅,抵呀!

泰式拼盤 $88
泰式拼盤有泰式魚餅、泰式春卷、扎肉同豬頸肉,夠2-3人份量食,豬頸肉仲有成十幾塊!配上豬頸肉特配嘅醬汁,邊邊香脆之餘肉汁亦鎖緊係肉中間,軟腍吸引。春卷可口鬆脆,以芋頭做餡料,加埋酸辣醬就無得頂。

香港主題餐廳時興時衰,前排紅磡黃埔嘅One piece主題餐廳結業,大家真係要珍惜機會,尤其是鍾意老夫子嘅人快啲嚟朝聖下啦!

造訪日期: 2019年5月
感謝 hinsonfoodhk

去過老夫子港式餐廳嗎? 請分享你的經驗!