“望住海景食拉麵”

一幻拉面 (海运大厦)
香港排名第1,575 (共14,630家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2 週前評論 透過行動裝置

之前去北海道食過呢一間蝦湯底嘅拉麵,
因為湯底非常之濃厚,
所以一路都想食返。

佢喺香港開分店都有一段時間,
但成日經過都見到排隊排到打晒蛇餅所以放棄左無數次。

今日終於的起心肝去食。

可能係閒日加上冇咗自由行,
排咗四個字就有位啦!
而且仲好好彩係窗邊位添!

好多過江龍嘅餐廳質素都不如日本,
但一幻又keep到喎!

個湯真係好好味,
飲下飲下飲到飽晒,
早知就唔嗌個餃子啦

造訪日期: 2020年10月
感謝 ryokowm

2020年9月8日 透過行動裝置

咁啱行過,見到有一送一優惠
就走咗去試
對住個維港景
食住碗平均價$53嘅拉麵
性價比夠晒高,確實幾抵食
不過服務就差左少少

蝦汁胡麻冷麵(配粗麵)原價 $88
配料都算多,味道都OK
反而唔太鍾意粗麵嘅口感
太過彈牙,唔夠爽口

招牌蝦湯拉麵原價 $88
湯底好濃郁☺️
蝦味非常濃厚
加埋兩大片叉燒
相比之下拉麵較為吸引到我☺️

一幻拉麵 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G59號舖

造訪日期: 2020年9月
感謝 eatplayhk
2020年5月23日

一幻拉麵是去年九月光顧的,當時與好友相約尖沙咀海港城行街,朋友推薦我去品嚐的,所以我便隨他到此進餐。

店內裝潢簡約樸素,以木材為主元素,整體風格富有日本風味,位於店舖盡頭的座位更可飽覽維港景色。

辛辣味噌蝦湯拉麵
這款拉麵是香港限定的,蝦湯湯底有一層薄薄的油,入口蝦味濃厚,黏度適中,拉麵選用蛋黃粗麵,麵條掛湯力高,口感煙韌彈牙,嚼勁十足。拉麵加入了麵酥作調味,麵酥是指紅薑天婦羅,把紅薑切碎再油炸而成,味道香脆可口,帶有薑的辣味,辣度適中,配料則有叉燒以及溏心蛋,叉燒肉味香濃,軟腍嫩滑,溏心蛋稠密緻滑,蛋香味濃。

札幌啤酒
啤酒是樽裝的,色澤金黃亮麗,泡沫綿密豐厚,入口味道清爽柔和,不會苦澀,即使日常不太愛喝酒的人士也適合。

朋友點選了招牌蝦湯拉麵以及蘋果梳打酒,拉麵上桌時香氣撲鼻而來,麵條使用蛋黃粗麵,但這款並沒有加入麵酥,而豚骨湯的氣味濃郁,梳打酒則帶有淡淡清新的蘋果香,味道方面我沒有品嚐,就不作詳細評論了。

整體而言,環境簡約舒適,整潔衛生,食材新鮮,製作美味可口,而且更可以欣賞維港景色,是與朋友吃拉麵的好地方。

造訪日期: 2019年9月
感謝 PatrickCheung0502
2020年4月28日 透過行動裝置

來到海港城食晚餐 選了這家日式拉麵店 其實這是我第二次光顧了~ 第一次來的時候剛好坐在海景旁用膳 維港夜晚景色美不勝收 十分難忘 但今次來到不幸餐廳沒有開放海景位 所以只能嚐嚐他的美食吧!今次點了辛辣味噌蝦湯拉麵、招牌蝦湯拉麵和一份餃子
兩碗蝦湯拉麵都有濃郁蝦味 有點像蝦子麵那種湯底味道 湯底偏鹹 但沒有豬骨湯那麼膩 每碗拉麵可以自選麵條 我們就選了幼麵 麵底份量比其他拉麵店多很多 男生食應該也不怕不會飽了

造訪日期: 2020年4月
感謝 peachy_sharing
2020年3月5日 透過行動裝置

樓低高,裝修時尚,可以吃著拉面欣賞維港景色,蝦湯湯底濃郁,面質彈口,無緣也很有禮貌。糖心蛋也恰到好處。價格合理。

造訪日期: 2020年3月
1  感謝 cappit2014

查看過一幻拉面 (海运大厦)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過一幻拉面 (海运大厦)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣