“不誠實的餐廳”
鮨玥的評論

鮨玥
香港排名第5,849 (共14,312家餐廳)
4 週前評論 透過行動裝置

今日到間依間餐廳walk-in 外賣自取,佢話唔做外賣,我話見到foodpanda 有,佢堅持無,已經cut晒。OK,咁我係foodpanda 試下落,落到俾晒錢,攞野食時我問佢又話唔做外賣,佢仲好無禮貌咁講部機壞佐,依間餐廳不誠實,對客又無禮貌,不會再去。

造訪日期: 2020年9月
感謝 bowielkk

2020年3月15日 透過行動裝置

蘇豪東雖然沒有中環蘇豪的規模,但一樣的熱鬧。不用上山,又近海邊,位置便利,吸引到不同餐廳食肆。

其中一間是鮨玥。

空間比一般居酒屋大一點點,不擠逼,環境舒適。

有吧枱可以享受廚師發板。

餐廳提供的選擇多元化,由廚師發板,定食,到刺身壽司等都有。

吉烈三元豚 $68
吉列三元豚香脆鬆化,口感拍得住”丼吉”,又能鎖住肉汁,而且豚肉的香味來得更強烈,最重要的是價錢比”丼吉”平得多,非試不可。

金目鯛魚薄切 $200
大大片薄切鯛魚刺身在心思的擺碟下更見吸引。每一片都白裏透紅,肉質細膩。可以先加上青檸汁,再蘸上醬汁,酸醒開胃。

海鹽輕燒石狩丼 $108
大大片三文魚在炙燒後散發陣陣香味,而且三文魚的油脂豐富,配上三文魚籽,口感一流。

蚧籽青龍卷 $85
香脆炸蝦卷外層沾滿紫菜,味道香濃。

蘇豪東的三元豚體驗的確令人難忘。

造訪日期: 2020年3月
感謝 jacky_photo_food
2019年7月29日 透過行動裝置

隨心地走入一間日式餐廳,望落好high class,餐單其實幾大眾。

首先叫個廚師發板:雞泡魚刺身。平日唔食魚刺身既女朋作出第一次,因為冇魚生果種腥味,食落幾似個雞肉咁。加上醬汁,三文魚子同蔥花,好正。侍應提醒一條條白色既原來係燒雞泡魚魚皮,好煙韌。

低糖焦糖蛋: 好香口軟熟

雜菜烏冬:總覺得個麵既味道同質素比個名好十倍。烏冬勁彈牙,仲有好多新鮮菜,抵食好味。

造訪日期: 2019年7月
感謝 Fearless817857
2019年7月3日 透過行動裝置

是日因工作關係來到港島區,即時約住附近嘅老友食飯飲返杯,於是到了西灣河海傍嘅「鮨玥」。

可能因為到嘅時候已經八點幾,餐廳唔算太多人,我地揀左坐吧檯位,可以一路傾偈一路睇住師傅捏壽司。

本鮪壽司盛 : 朋友喜愛吞拿魚,一見到呢個壽司盛就話一定要叫,壽司盛有三款吞拿魚,分別係吞拿魚赤身、中吞拿魚腩及大吞拿魚腩,由味道最清爽嘅赤身,到味道較濃嘅中吞拿魚腩,再到最肥美飽滿嘅大吞魚腩,可以同時享受到吞拿魚唔同部位嘅口感同味道,感覺好滿足。

松 壽司定食 : 壽司拼盤有八款壽司,分別係海膽、象拔蚌、赤海蝦、油甘魚腩、赤貝、帆立貝、築地鮮魚及大吞拿魚腩,每款都好新鮮,當中海膽鮮甜唔苦,赤貝及帆立貝爽口唔腥,每款壽司都有唔同口味,但味道亦唔會太搶。定食除左有壽司外,仲有沙律,麵豉湯及吉列廣島蠔,沙律加入日式麻醬後好開胃,而廣島蠔亦炸得外脆內軟。

食飯吹水點少得啤酒,一人一杯生啤真係無得頂。

埋單每人三百蚊左右,壽司款式夠晒多選擇,而環境亦幾舒服,都算唔錯。

造訪日期: 2019年6月
感謝 ichibanfoodhk
2019年6月19日 透過行動裝置

第一次來這間鮨玥,餐廳走中高檔路線,有各式刺身壽司丼飯炸物和食定食,選擇豐富。我和友人分別點了花魚一夜干定食和淺漬本鮪赤身丼。另外還點了三得利生啤和本鮪壽司盛開心share。

花魚一夜干採用日本花魚,咸味剛剛好能帶出魚的鮮味,肉質鮮嫩不會太乾身,而魚皮和魚骨就烤得非常香脆。

赤身丼有5片本鮪赤身刺身,肉質新鮮,赤身經淺漬提升了味道的層次。除了刺身,丼飯中的吞拿魚蓉拌飯味道一流。

作為重頭戲的本鮪壽司盛一客6件,赤身、中拖羅、大拖羅各兩件。店員建議由油份最少的赤身吃起。刺身都非常新鮮味美,赤身魚味濃郁,中拖羅入口即溶,至於大拖羅則充滿油香。

值得一提的是餐廳的washabi是手磨的而絕非街邊行貨,抵讚。

造訪日期: 2019年6月
2  感謝 delish_hk

去過鮨玥嗎? 請分享你的經驗!