“12道風味串燒Omakase”
黑木的評論

黑木
香港排名第28 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月4日 透過行動裝置

今日好朋友生日,想食最喜愛的日本串燒。 這間出名串燒Omakase,全部即叫即燒,一早book定枱,非常期待。餐廳地方不大,但環境舒適,木枱椅簡單得嚟都好舒服,充滿日本地道風情!我們坐吧枱,可以近距離欣賞師傅的手藝!

廚師發板共有12道菜:

1. 鱈魚干~燒至微黃,香脆美味,沾上蟹子沙律醬,更覺可口!

2.黑醋雜菜沙律~清甜粟米加爽脆青蘋果,沙律菜沾上酸甜黑醋汁新鮮爽口,為味蕾帶來清新感覺。

3.免骨雞肉扒配溫泉蛋~雞肉嫩滑無比啖啖肉; 溫泉蛋豐盈幼滑,蛋汁緩緩流出,滿口蛋香!

4.南非磯煮鮑魚+ 三文魚鼻樑 + 釜山螢光魷魚~鮑魚軟腍又不失煙韌,風味濃厚 ! 第一次食三文魚鼻樑,口感有些似墨魚刺身,非常爽滑! 亦是第一次食螢光魷魚,鮮甜美味,配上可愛得意綠珠wasabi,風味獨特!

5. 燒牛舌拖羅~師傅話揀選近喉嚨定位置是最滑的,可以沾上麻油去騷味(其實不覺有騷味)。

6.酒糟煎銀鱈魚~ 魚肉滑溜又鮮甜,

有淡淡米香味,非常特別!

7. 黑松葉蟹蓋~蟹蓋內有蟹膏、蟹肉及海膽,充滿獨特的炭燒香氣,配黃色意大利青瓜(上面有竹炭葉)或多士同樣滋味,醬汁係油蟹膏、海帶精煮而成,非常黏口,無得輸!

8. 串燒九州走地雞雞心+辣椒仔~雞心爽口微彈,醬汁用九州走地雞餚製而成,惹味!

9. 鹿兒島黑豚肉捲有機粟米芯配蒜蓉牛油醬~黑豚肉肉腍入味,油脂均勻, 配上有機粟米芯外軟內脆,牛油味濃郁。

10. 美國牛肋條肉~肉香四溢的牛肋肉再沾上惹味燒汁及蒜蓉辣椒碎更覺惹味,口感豐富!

11. 昆布清湯燒米餅~湯底鮮甜,燒米餅經浸泡後軟硬兼備,口感豐富!

12. 最後是美麗精緻的甜品:

冧酒燒菠蘿~菠蘿面因有冧酒有D脆,口感似焦糖,充滿酒香味!

芝士年糕配紅豆醬~芝士年糕質感輕盈軟綿,配紅豆醬令人感覺清新淡雅!

造訪日期: 2021年6月
1  感謝 renbyau

2021年5月31日 透過行動裝置

黑木餐廳友由外到內都很有品味,地方不算大,但舒適程度卻是取得滿分!

今晚完全不用費心神
日本串燒 Omakase

鱈魚乾
甘香鮮脆,配搭日本手工啤酒,濃厚麥味,入口醇香。

黑醋雜菜沙律
各種時令沙律菜,酸酸甜甜黑醋,健康又醒胃。

免骨雞肉扒配溫泉蛋
免骨雞肉扒,啖啖雞肉+自製醬料,大大提升了九州走地雞的鮮味,吃完雞肉扒後,再品嚐溫泉蛋,蛋黃部分為半熟、蛋白部分為半凝固狀態,廚師的確很用心烹調!

南非磯煮鮑魚+ 三文魚鼻樑+ 釜山螢光魷魚
片片南非鮑魚、三文魚鼻樑,啖啖超爽,又係座酒美食之一!
釜山肥美原隻螢光魷魚,一口一啖,口感非常滿足。

牛舌拖羅
一件件厚切牛舌,牛味加上麻油味,質感軟而不靭。

酒糟煎銀鱈魚~ 有米香味
食材新鮮,酒糟香煎脆皮銀鱈魚,
除了本身魚鮮味道,更帶有絲絲米酒幽香味,伴菜車厘茄和一小塊鮮棵皮可帶出更多魚的鮮味。

黑松葉蟹蓋+海膽+意大利黃色青瓜+多士+醬汁
吃感豐富至極,蟹膏、蟹肉、海帶、海膽放在多士上送食,入口鮮香,不油不膩!

串燒九州走地雞雞心+辣椒仔
爽彈雞心,燒烤時間剛剛好,可以保持一定水份,最正係自家製醬汁,調味恰宜。

鹿兒島黑豚肉捲有機粟米芯
鹿兒島黑豚肉捲上有機栗米芯,惹味蒜蓉和牛油果味,越食越開胃。

美國牛肋條肉
肥美牛肋條肉,上面鋪了蒜和辣仔,更加帶出牛味。

昆布清湯燒米餅
燒米餅浸了昆布清湯後,米餅柔韌好味,滿口昆布湯的濃郁味道。

冧酒燒菠蘿
廚師以冧酒塗満了菠蘿,然後再慢燒,使菠蘿帶出焦糖味效果

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 KaLokC34
2021年5月31日

今晚朋友同我去了這裡食串燒嘅omakase,係串燒都有呢個廚師發板!
一個set,一口價,用上最時令新鮮嘅食材,喜歡食好野嘅我當然要試試啦!
如果計出菜節奏都真係一款接一款,師傅控制時間同食物嘅處理都唔錯!
先上串螢光魷魚,三隻一串,咬開內裡爆出來嘅味道十分濃郁,好有口感!
接住就係燒鱈魚乾,燒得十分香脆可口,配上沙律醬入口味道更佳!
夾住串燒出了份水菜沙律,用上
青森蘋果,加埋啲爽口嘅沙律菜,十分清新醒胃!
而接住嘅免治雞肉捧,用上了九洲農場出嘅地雞.銘柄雞雞肉做成嘅雞肉棒,肉質柔嫩帶有嚼勁,加埋個溫泉蛋,肉質味道更佳更軟滑!
個餐還有磯燒南非鮑魚,師傅已切開一片片,入口十分入味,加上係凍食口味,感覺又係另一種層次!
一道接一道燒牛脷 ,師傅用上牛脷中最軟熟嘅位置,加上配埋個醬汁入口,十分有口感之餘牛脷十分軟熟!
而這個燒松葉蟹蓋都十分滿意,先伴上脆口多士,燒青瓜,而蟹蓋上放滿了蟹膏之餘同松葉蟹棒,當中蟹膏混埋紫蘇葉一齊燒,入口味道濃郁香滑,配上多士或青瓜一樣好味!
再來就係燒白鱔片,同青椒仔,白鱔片燒得十分香脆,入口有卜卜聲之餘還有白鱔片嘅油脂逸出,超正!再配埋清新有少少辣嘅清椒仔刺激味蕾一下,十分配合!
跟住嘅黑豚腩片卷,用薄薄嘅黑豚肉卷住有機鮮蘆筍,入口牛油味濃郁,蘆筍爽脆鮮甜!
最後就係牛肋骨肉串,配上英式芥末,入口啖啖肉,十分滿足!
所有串燒完了後就係跟餐食事
用了昆布,本菇,同鍋巴煮嘅湯,入口清新,加埋吸收了昆布味嘅鍋巴帶點煙韌口感,清新一下口腔後再上埋甜品
焦糖燒菠蘿拼十勝紅豆蕨餅,燒菠蘿外面有一陣薄薄嘅焦糖,入口外脆,內裡肉汁豐富鮮甜!而大大粒嘅十勝紅豆上還有少少金薄,加埋煙韌嘅蕨餅,真係十分完美!
雖然不是平時食廚師發板嘅食材,但感覺都十分相似,同埋以串燒作為主題都幾特別!

感謝 ombill
2021年5月30日

日式的師傅發板通常是食刺身壽司等等,今次是串燒,也是比較少吃的師傅發板。

點了提子汁,提子汁裏有一粒圓形的冰非常特別。

前菜是燒鱈魚脆,鱈魚配上沙律醬,用來送酒 真是不錯的小吃。

再來是沙律,用上了青森蘋果及墨西哥藍莓,這種清爽脆口感覺正合炎炎夏日,使人開胃。

第一個來的串燒是雞肉棒配溫泉蛋,雞肉用上了九州走地雞,味道濃郁,醬汁用上了雞殼雞皮及雞的不同部位淆製而成,這個溫泉蛋用了九州初生蛋,這種蛋沒有蛋的腥味。

南非磯煮鮑魚,廚師處理得非常得當,軟綿得來帶點煙韌,入味得來亦沒有太鹹或太甜的感覺。

這個燒牛脷真是不得了,師傅用了全條牛脷,取出近喉嚨位置的軟骨部分出來,這個牛脷蕊燒得八九成熟,師傅將所有肉汁保留在牛脷內,完全沒有騷味及牛脷的血腥味。

松葉蟹甲羅燒,師傅用上了紫洋蔥蟹膏蟹肉 燒製而成,味道香濃,配上北海道海膽更將這個甲羅燒的味道提升了,配上多士簡直一流。

沖繩黑豚肉腸,味道濃烈,外皮脆而,肉味香濃。

這個平平無奇的燒青椒,用上了雞肉汁來燒製,味道特別。

燒鱔片,用了本地鱔,先蒸後燒,鱔的外面真的脆口,這個我認為是一個特別做法外面未曾吃過。

燒美國牛肋條,師傅用上了蘿蔔蓉及芥辣子燒製而成,牛肉的原味更加突出,肉汁濃沃。

海布清湯燒米餅,湯底清澈使用了鰹魚及海帶製成,小米餅外脆內軟,配上清湯更顯特別。

味道: 值得一試
環境: 舒適
衛生: 整潔
服務: 周到
價錢: 食物質素跟價錢成正比

感謝 foodtasthunter
2021年5月29日

去餐廳食飯有時要諗食咩,最清楚時令食咩當然是廚師啦!貪過癮去黑木試串燒廚師發辦,就可以放心交俾廚師。
<沙律>
有蘋果片、藍莓、蔬菜、蘿蔔絲和甜粟米,撈了柚子汁吃,感覺清新。
<雞肉棒配溫泉蛋>
雞肉棒由雞腿肉加雞軟骨製成,雞肉口感超滑,原來雞是用九州走地雞,醬汁則用了雞皮雞殼等淆製而成,味道濃郁帶甜,蛋白似啫喱咁滑,蛋黃味道濃稠,有黏口的感覺。
<南非磯煮鮑魚>
師傅在鮑魚戒了幾下,口感彈牙,有少許酒香。
<牛舌>
用牛近喉嚨的牛脷位,燒至八九成熟,牛脷外脆內嫩,有少許羶,但仍可接受,或點麻油吃。
<松葉蟹甲羅燒>
未吃已聞到蟹膏味道,吃蟹肉、蟹膏和北海道海膽味道已經鮮到不得了,紫洋蔥配上底層的紫蘇葉襯托出另一種獨特的甜味,多士超脆。
<八爪魚漬>八爪魚爽口彈牙
<青椒>用了雞汁燒,味道幾香
<沖繩黑豚肉腸>皮脆肉嫩,肉是粉紅色,多汁,油分夠。
<白鰻>
經蒸過然後再燒,鰻魚的皮好脆,肉很嫩。
<十勝紅豆,芝士年糕>
芝士味濃,年糕煙韌。
<菠蘿>
菠蘿燒後有層脆焦糖包著,鮮甜多汁。

感謝 LoveFoodxTM128

去過黑木嗎? 請分享你的經驗!