“CP值很高的餐廳 ”
我愛慢煮的評論

我愛慢煮
訂位
香港排名第1 (共212家小吃)
周圍地區: 香港島
周圍地區: 香港島
2020年6月4日 透過行動裝置

這個週末來了上環摩羅街這邊走走,我很喜歡這區的慢活感覺。

慢煮平鐵牛扒,牛扒經過慢煮,然後再落鑊煎香,切開牛扒是粉紅色的。牛肉味很濃,但需要加小小鹽帶出牛肉香味。整體來說$118 是好好吃的。

芝士忌廉菠菜苗,芝士可以拉絲,菠菜苗超新鮮。好好吃!

牛油卡真蝦仁串
好香蒜蓉牛油味,蝦肉爽口彈牙,很好的小食!

炸番薯條、墨西哥粟米花,兩款都好好味又便宜。

感謝 tracygetaway

2020年6月2日

今日係媽媽生日,揀咗一間喺上環西餐,好好慶祝下
見到網上好多好評而且食物幾吸引,價錢又實惠,一於試下~
餐廳有提供酒精搓手液,而服務方面因為係半自助形式,所以係唔收加一!
晚市基本上full晒,不過都野食唔算等太耐~

法式豬鞍架 $138
同平時食開嘅豬扒/豬鞍好唔同!由於係慢煮嘅關係,肉質好嫩,一啲都唔乾身
除咗口感有驚喜之外,仲好大件又厚身,真係超級抵食!

48小時羊後膝 $138
羊扒係媽咪嘅至愛,不過呢度只有羊後膝,未食過,試下新野!一上枱就聞到熱辣辣香噴噴嘅味道~
外皮加上香草,焗過之後更香脆,經過48小時慢煮,肉質嫩滑又能夠保留肉汁,而且無羊羶味
羊膝嘅size都好大,啖啖肉,鍾意食羊肉嘅朋友一定要試下

芝士忌廉菠菜苗 $32
用咗好多芝士,味道好濃郁,如果多啲菠菜就更好

芝士溫泉蛋大啡菇 $36
啡菇好juicy,同溫泉蛋嘅味道好夾☺️

熱水果茶 $30
食咗咁多肉都幾飽,水果茶解下膩都唔錯✨

總括而言,係一間好高質但價錢平民化嘅西餐!慢工出細貨,慢煮出「好西」

感謝 kongfood

法式豬鞍架 $138
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
開頭猶豫左好耐叫唔叫好 因為食開啲豬扒都係又硬又乾又難食 不過今次真有驚喜
肉質唔會好老好韌 又香口又juicy

新鮮炸起 香脆番薯條 食唔停口
佢係甜番薯類型有天然番薯甜味
配埋黑松露沙律醬 超正

上環普慶坊18號地下G2號舖

Shop G2, G/F, 18 Po Hing Fong, Sheung Wan

星期一至日
12:00 - 22:00

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

感謝 teatea0901
2020年5月21日

上環上班族實在好口福!有我愛慢煮一家西餐廳,想聚會,想聊天,想飽食一頓,又多了個好去處!藏在普慶坊的我愛慢煮有歐洲工業風的氣息,主打主食為慢煮有牛排有羊後膝和鴨脾,甜品亦有慢煮紅酒梨,可惜我今次吃不到,反而點了慢煮白酒菠蘿,淋滿白酒,配起來一點都不違和反而超好吃!

蜜糖香草烤雞鎚四隻
搭配特色醬料,口味微辣,經烤焗之後蜜糖變得金黃,外皮色澤均勻, 口感香軟微脆,裡面肉質軟嫩多汁而不油膩,味道可口,並帶有新鮮迷人的香草味道。

安格斯頂級西冷牛排
牛排邊沿微微燒焦,其他部分都是嫰嫩的粉紅色,看上去實在令人賞心悅目。上桌時肉汁都被封住看不到血水,但經切開後,飽含濃郁肉汁,在外表焦香及內裡鮮嫩的獨特口感中,肉的風味更有層次,銷魂滋味讓我一試難忘!

慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕
切了一小片,不但有焦香的焦糖脆片,菠蘿還滴著汁,跟以往所認識的烤菠蘿那種滿口菠蘿絲的口感真的不一樣。,更散發濃郁酒香與滑潤口感。菠蘿微熱,和雪糕一起吃有冰火交融的感覺。

咸焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕
賣相非常討喜,長方一大塊有如朱古力磚的感覺,
超濃郁巧克力蛋糕,夾著軟身巧克力,外層挺身,層次感豐富,給人滿滿甜滋滋的喜悅。

造訪日期: 2020年4月
感謝 travelfoxs
2020年5月18日 透過行動裝置

鍾情慢煮食物,於是今個星期五相約友人,試試位於上環與西營盤之間一道小巷入面,一間不太顯眼,如果不刻意找,很有機會錯過的慢煮餐廳 — 我愛慢煮。

餐廳是以半自助形式運作的,坐低睇完餐牌之後,可以到收銀處跟店員落order同付款,然後就可以慢慢坐低等店員為你端上食物。

唔好以為買慢煮食物就要等好耐先有得食,此餐廳的上菜速度快得驚人,而且每款食物都很惹味。

西冷牛扒小 $138
我同朋友分享切開後每人可以有四到五舊,望落以為好熟,但一咬落去發覺非常多肉汁,而且好易咬,一啲都唔韌。慢煮嘅方法能夠鎖住肉汁,佢哋做到!扒上面加咗黑椒同香草好香,送啤酒一流。

法式豬鞍架$138
我好鍾意試慢煮餐廳的豬鞍,佢哋用上咗同埋西冷相類似嘅調味料。
同樣地,豬鞍都好juicy,易切、易咀嚼,同朋友分享剛剛好。

牛油卡真蝦仁串 $36
非常好嘅佐酒小食,大推!
每串有三粒蝦,蝦嘅香味配上香草更加突出。
感覺燒得啱啱好,做到外脆,咬落後不會過於太熟。

紅酒梨配雪糕 $38
梨被紅酒染上微紅色,咬落去有淡淡紅酒味,好香!
雪糕雖然食唔出係咩味,不過都好滑。
以呢個價錢來講覺得好抵!

推介以下兩款好易入口嘅比利時啤酒
比利時香桃水果啤 $42
比利時琥珀啤酒 $42

感謝 CheukNingF

去過我愛慢煮嗎? 請分享你的經驗!