“抵食點心”
淥鼎記的評論

淥鼎記
香港排名第30 (共15,375家餐廳)
價位: US$7 - US$49
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年5月1日 透過行動裝置

很久沒有來這家吃東西了,得知店家推出了點心,所以就來吃吃看吧。午市時間人頭湧湧,幸好還有位置可坐。餐牌上有多款點心選擇,而且價錢不貴。

熊仔奶茶 HKD$18,這個賣相很吸引,有可愛的小熊在冰上。小熊為是奶茶製成的冰,跟鼠妹有點相似。這個奶茶味道香濃,奶味較重。

醬汁鳳爪 / 豉蒜蒸排骨 HKD$24,這兩款食物醬汁味道香濃,鳳爪容易咬開,排骨肉質嫰滑。在這兩款點心底下,還有粗薯粉,吸入醬汁味道更棒。

旋風流沙包 HKD$28,這個一份有三個,流沙包賣相特別,咬開之後裡面的奶黃湧出來,吃的時候要小心點。奶黃味道香濃,味道甜而不膩。

安蝦鹹水角 / 高橋蘿蔔糕 HKD$22,這兩款點心外皮也是脆脆的,蘿蔔糕的賣相較特別,堆砌到像個小山丘,口感煙韌味道不錯,加入醬油味道更好。

酥皮鳳梨叉燒包 HKD$28,菠蘿包與叉燒混合一體是第一次吃,感覺挻特別的。酥皮口感酥脆,包裡加入叉燒,甜甜的很煙韌。

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 CHINGCHINGJAIII

2021年4月29日 透過行動裝置

餐廳:淥鼎記 (觀塘)
地址:觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓

今次去咗觀塘呢間淥鼎記食火鍋放題,都好一段時間無打邊爐,喺跳舞前梗係要多啲,補充多啲能量啦

以「鹿鼎記」化名為「淥鼎記」,都幾有意頭,仲分別有小寶、堂主、爵爺三個放題套餐比你揀,我就揀中庸咁做一個堂主,除咗有安格斯牛肩胛同美國SRF和牛,仲有豬羊雞同埋幾款海鮮,當然唔少得6款前菜同40幾款嘅火鍋配料啦,飲品仲任你飲添。7:30pm前離座叫呢個堂主套餐食120分鐘就$248加一,以質素、選擇同服務嚟講算中規中矩

一嚟緊喺先出去火鍋配料區拎返一堆食物先啦,有我最愛嘅炸魚皮同炸響鈴,雖然放喺出面任拎,不過都保持到香脆口感,唔會話放到腍晒,丸類都有十幾款,仲有豬紅、蓮藕等,每樣食物都用蓋或者保鮮紙包好,比食客感覺乾淨企理

一定要試緊係安格斯牛肩胛,肉味比其他牛款更香濃,每件都成隻碟咁大塊,成塊放入口即溶嘅感覺實係好爽;紐西蘭羊肉片亦喺唔錯嘅選擇,羊羶味啱啱好,煮熟聞落就已經好香,何況放入口食呢

海鮮方面就試咗廣島蠔、海蝦同沙白蜆,啲蠔有啲好鮮甜,有啲就有少少腥,啲沙白蜆唔會有腥苦味,都食得過

等緊嘢食果陣仲可以食住台式鹽酥雞、鮑汁扣雞腳、胡麻醬秋葵等小食,食完飲多兩杯竹蓆茅根下吓火都唔錯

造訪日期: 2021年4月
感謝 hinsonfoodhk
2021年3月30日 透過行動裝置

早幾個月同朋友嚟食咗酸菜魚,覺得幾正,今次黎試吓佢個任飲任食兩小時火鍋!

一出lift,已經感受到佢嗰種氣派,裝修好似入左宮廷咁,地方寬敞、座位闊落舒適。

今晚選擇咗小寶套餐(任食美國SRF和牛、安格斯牛肩胛、鹿兒島夢幻豚、紐西蘭羊肉、脆鯇魚片等等)餐廳可以用QR code落單點選自己想食嘅肉類同小食。至於蔬菜、丸類、飲品等等就係自助形式!

湯底揀選咗花膠美人鍋,非常滋潤,而且花膠數量並不吝嗇!建議未打邊爐之前飲返一碗靚湯~

肉類推介有美國安格斯牛肩胛,牛肉片薄切得黎都食得出牛香,而且肉質絕不會太過肥膩。鹿兒島夢幻豚亦相對嫩身,不鞋口但味道略淡。脆鯇魚片爽口,新鮮,粗骨易食!(反而今晚食魚比較多)雖然係任食但都依然有水準。

丸類和蔬菜類種類有很多,而且欣賞餐廳會用一個個膠兜裝好。魚皮同響鈴都非常脆口

飲品推介竹蔗茅根,全部自家煲製,不帶冰不太甜,打完邊爐下火啱啱好!

造訪日期: 2021年3月
感謝 Twm_foodie
2021年3月17日 透過行動裝置

介紹一家位於觀塘亞太中心8樓的淥鼎記,有齊中式茶飲、酸菜魚、打邊爐及日本壽司,價錢不貴又多款式。

旋風流沙包(3件) $28
流沙包可謂是經典的中式點心,每次飲茶必點的點心,旋風流沙包外型特別,一咬開就流出香甜奶黃餡,好吸引呢~

豉蒜蒸排骨 $24
排骨又滑又腍,豉香濃郁,與蒜蓉混合剁碎後,香味更出。再加少許指天椒碎,真的好正~

酥皮鳳梨叉燒包(3件) $36
酥皮鳳梨叉燒包表面看像菠蘿包,咬下去也是脆脆的,裡面還有大量叉燒及菠蘿粒,酸酸甜甜,意外地好吃。

椰汁桂花糕 (3件)$22
這個桂花糕充滿椰香,又夾著清淡的桂花香,不太甜又清新的甜品,漂亮又美味!

熊仔奶茶 $13
這個熊仔奶茶價錢不貴,而且外型超級可愛,應該會收割一大波粉絲,熊仔其實是奶茶做成的,但把它設計成小熊的模樣,好像見住熊仔浸浴般,超級無敵可愛。
冰鎮咖啡 $10
這個冰沒有直接放到杯子裡,而是用冰鎮形式,因此不會因冰塊融化而影響咖啡的口感,咖啡香滑濃郁非常好喝~

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 cherry_cc186
2021年2月9日 透過行動裝置

之前放工外賣淥鼎記的酸菜魚和雞煲品質超好, 臨近農曆年假期前夕, 中午來試下這裏的午餐。淥鼎記地點方便, 位於觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓, 在APM隔離好容易就搵到。 店內裝修古色古香☺️, 當日坐在窗邊位置, 非常舒適。 店員先為我們開茶, 一人一個茶包, 鐵觀音味道幾好。 點了些點心,黃金鮮蝦餃$18、 黑魚籽燒賣$18、 旋風流沙包$28、 蝦膠煎釀虎皮椒$28、 松露叉燒腸粉$30、 鳳爪排骨飯$38、 醬汁鳳爪$24,推廣期內送綠茶紅豆包一客。

黃金鮮蝦餃~ 一籠有兩隻,晶瑩剔透皮薄餡靚,蝦肉鮮香爽口。

黑魚籽燒賣~黑魚籽燒賣吃落啖啖肉,鮮甜美味。

旋風流沙包~ 包身軟綿, 內裏有熱辣辣的流沙醬, 一啖咬落去流沙湧出, 甜度剛剛好, 非常好味。

蝦膠煎釀虎皮椒~用蝦膠釀入虎皮椒,可使口感豐富,爽口彈牙,味道更加鮮味。

松露叉燒腸粉~ 本身很喜歡松露的香味, 叉燒更是半肥瘦, 非常驚喜, 腸粉幼滑好味。

鳳爪排骨飯~ 香噴噴的鳳爪排骨飯, 鳳爪和排骨醃得剛好, 飯的質感軟硬適中, 不用加豉油都已經很好味。

醬汁鳳爪~鳳爪煮得入味, 口感軟嫩。

綠茶紅豆包~ 現在做緊推廣, 送綠茶紅豆包,包內有滿滿紅豆蓉,濃濃綠茶麵包,正!

淥鼎記的酸菜魚和雞煲做得出色, 原來點心也有水準, 還要讚一讚店員們的服務態度一流, 下次一定會再來。

淥鼎記
地址: 觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic

去過淥鼎記嗎? 請分享你的經驗!