“觀塘必食餐廳”
淥鼎記的評論

淥鼎記
香港排名第29 (共15,301家餐廳)
價位: US$7 - US$49
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年3月17日 透過行動裝置

介紹一家位於觀塘亞太中心8樓的淥鼎記,有齊中式茶飲、酸菜魚、打邊爐及日本壽司,價錢不貴又多款式。

旋風流沙包(3件) $28
流沙包可謂是經典的中式點心,每次飲茶必點的點心,旋風流沙包外型特別,一咬開就流出香甜奶黃餡,好吸引呢~

豉蒜蒸排骨 $24
排骨又滑又腍,豉香濃郁,與蒜蓉混合剁碎後,香味更出。再加少許指天椒碎,真的好正~

酥皮鳳梨叉燒包(3件) $36
酥皮鳳梨叉燒包表面看像菠蘿包,咬下去也是脆脆的,裡面還有大量叉燒及菠蘿粒,酸酸甜甜,意外地好吃。

椰汁桂花糕 (3件)$22
這個桂花糕充滿椰香,又夾著清淡的桂花香,不太甜又清新的甜品,漂亮又美味!

熊仔奶茶 $13
這個熊仔奶茶價錢不貴,而且外型超級可愛,應該會收割一大波粉絲,熊仔其實是奶茶做成的,但把它設計成小熊的模樣,好像見住熊仔浸浴般,超級無敵可愛。
冰鎮咖啡 $10
這個冰沒有直接放到杯子裡,而是用冰鎮形式,因此不會因冰塊融化而影響咖啡的口感,咖啡香滑濃郁非常好喝~

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 cherry_cc186

2021年2月9日 透過行動裝置

之前放工外賣淥鼎記的酸菜魚和雞煲品質超好, 臨近農曆年假期前夕, 中午來試下這裏的午餐。淥鼎記地點方便, 位於觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓, 在APM隔離好容易就搵到。 店內裝修古色古香☺️, 當日坐在窗邊位置, 非常舒適。 店員先為我們開茶, 一人一個茶包, 鐵觀音味道幾好。 點了些點心,黃金鮮蝦餃$18、 黑魚籽燒賣$18、 旋風流沙包$28、 蝦膠煎釀虎皮椒$28、 松露叉燒腸粉$30、 鳳爪排骨飯$38、 醬汁鳳爪$24,推廣期內送綠茶紅豆包一客。

黃金鮮蝦餃~ 一籠有兩隻,晶瑩剔透皮薄餡靚,蝦肉鮮香爽口。

黑魚籽燒賣~黑魚籽燒賣吃落啖啖肉,鮮甜美味。

旋風流沙包~ 包身軟綿, 內裏有熱辣辣的流沙醬, 一啖咬落去流沙湧出, 甜度剛剛好, 非常好味。

蝦膠煎釀虎皮椒~用蝦膠釀入虎皮椒,可使口感豐富,爽口彈牙,味道更加鮮味。

松露叉燒腸粉~ 本身很喜歡松露的香味, 叉燒更是半肥瘦, 非常驚喜, 腸粉幼滑好味。

鳳爪排骨飯~ 香噴噴的鳳爪排骨飯, 鳳爪和排骨醃得剛好, 飯的質感軟硬適中, 不用加豉油都已經很好味。

醬汁鳳爪~鳳爪煮得入味, 口感軟嫩。

綠茶紅豆包~ 現在做緊推廣, 送綠茶紅豆包,包內有滿滿紅豆蓉,濃濃綠茶麵包,正!

淥鼎記的酸菜魚和雞煲做得出色, 原來點心也有水準, 還要讚一讚店員們的服務態度一流, 下次一定會再來。

地址: 觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年12月21日 透過行動裝置

最喜愛到觀塘搵好野食,今日想食酸菜魚,因午餐又唔想叫一大煲,最好就係來呢度食set ,門口兩隻舞獅,好有氣勢,

環境寬敞,座位夠多,餐牌要用手機Scan QR CODE 自行落單,好方便,有多款米線餐,仲有飯餐,

先叫一碗酸菜魚湯米線而且鱸魚魚片,又厚又滑,最正係湯底,酸菜份量多,又好味。

餐飲叫了咸檸7,
另一碗叫了花膠魚肚米線,厚身大塊,夠滋陰養生,湯底同樣選了酸菜,好開胃,材料還有腐竹,好香豆味。

餐飲叫了無冰奶茶,夠香濃。

感謝 Winnie0515
2020年12月14日 透過行動裝置

天氣有少少轉涼!老婆話好想食酸菜魚可以暖下胃喎⋯⋯今日咁啱嚟到APM買嘢!上次去嗰間餐廳坐得非常逼夾!枱又細!所以今次一定要搵間坐得舒服嘅兩公婆撐枱腳啦⋯⋯

位於壹亞太中心8樓
就係APM隔離非常方便!

佢有幾款套餐任食!
我哋揀咗$198
包:
酸菜魚
飲品任飲
配料任食
海鮮兩款
肉類仲有最愛嘅美國肥牛和黑豚豬肉片添⋯⋯

酸菜魚
魚片勁多!都幾厚肉!仲非常滑溜!帶點麻帶點辣⋯⋯因為酸菜足夠嘅關係
酸酸地好好味
配料好足!寬粉啱啱朔晒湯底嘅鮮味!
萵筍又爽脆!

食完酸菜魚仲可以自選一款湯底
花膠美人鍋

海鮮有兩款
蝦丶蜆
蝦肉彈牙新鮮⋯⋯

美國肥牛質素都唔錯⋯⋯肥瘦平均!
水餃和雲吞好好味⋯⋯
魚皮鬆脆
又有蔬菜

汽水都飲咗好多罐咁嘅價錢我覺得真係超值

2  感謝 HoF121
2020年12月14日 透過行動裝置

約咗個朋友去APM行街!而家無論喺街或者喺餐廳都係人山人海!想搵一間坐得比較舒服兩個女仔傾吓計嘅餐廳⋯⋯呢間就啱晒啦⋯⋯

B餐
平日自選$198
飲品任飲(啤酒除外)
仲有竹蔗茅根添

麻辣雞煲和酸菜魚任選一款
我哋揀咗酸菜魚!
份量超大!而且魚塊非常滑溜!酸酸辣辣!湯底非常鮮味!有萵筍丶寬粉丶芽菜丶爽脆的蓮藕片丶仲有菊花添⋯⋯
依家出邊淨係嗌鍋酸菜魚都要少200至$300⋯⋯咁嘅價錢真係超值!

食完酸菜魚然後️揀選一個湯底
花膠美人鍋

精選海鮮盤
有蝦和蜆都好新鮮呀⋯⋯

其他配料自助形式⋯⋯款式都有好多⋯⋯

仲有美國肥牛和黑豚豬肉片
都非常新鮮
又有生蠔又有蝦滑和墨魚滑⋯⋯

食到飽飽埋單都係$436⋯⋯超值!仲可以慢慢坐傾吓計!座位又寬闊!

3  感謝 ConnieW1690

去過淥鼎記嗎? 請分享你的經驗!