“點心都好正🉐🉐🉐”
淥鼎記的評論

淥鼎記
香港排名第22 (共15,151家餐廳)
價位: US$7 - US$49
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
3 週前評論 透過行動裝置

之前放工外賣淥鼎記的酸菜魚和雞煲品質超好, 臨近農曆年假期前夕, 中午來試下這裏的午餐。淥鼎記地點方便, 位於觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓, 在APM隔離好容易就搵到。 店內裝修古色古香☺️, 當日坐在窗邊位置, 非常舒適。 店員先為我們開茶, 一人一個茶包, 鐵觀音味道幾好。 點了些點心,黃金鮮蝦餃$18、 黑魚籽燒賣$18、 旋風流沙包$28、 蝦膠煎釀虎皮椒$28、 松露叉燒腸粉$30、 鳳爪排骨飯$38、 醬汁鳳爪$24,推廣期內送綠茶紅豆包一客。

黃金鮮蝦餃~ 一籠有兩隻,晶瑩剔透皮薄餡靚,蝦肉鮮香爽口。

黑魚籽燒賣~黑魚籽燒賣吃落啖啖肉,鮮甜美味。

旋風流沙包~ 包身軟綿, 內裏有熱辣辣的流沙醬, 一啖咬落去流沙湧出, 甜度剛剛好, 非常好味。

蝦膠煎釀虎皮椒~用蝦膠釀入虎皮椒,可使口感豐富,爽口彈牙,味道更加鮮味。

松露叉燒腸粉~ 本身很喜歡松露的香味, 叉燒更是半肥瘦, 非常驚喜, 腸粉幼滑好味。

鳳爪排骨飯~ 香噴噴的鳳爪排骨飯, 鳳爪和排骨醃得剛好, 飯的質感軟硬適中, 不用加豉油都已經很好味。

醬汁鳳爪~鳳爪煮得入味, 口感軟嫩。

綠茶紅豆包~ 現在做緊推廣, 送綠茶紅豆包,包內有滿滿紅豆蓉,濃濃綠茶麵包,正!

淥鼎記的酸菜魚和雞煲做得出色, 原來點心也有水準, 還要讚一讚店員們的服務態度一流, 下次一定會再來。

地址: 觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic

2020年12月21日 透過行動裝置

最喜愛到觀塘搵好野食,今日想食酸菜魚,因午餐又唔想叫一大煲,最好就係來呢度食set ,門口兩隻舞獅,好有氣勢,

環境寬敞,座位夠多,餐牌要用手機Scan QR CODE 自行落單,好方便,有多款米線餐,仲有飯餐,

先叫一碗酸菜魚湯米線而且鱸魚魚片,又厚又滑,最正係湯底,酸菜份量多,又好味。

餐飲叫了咸檸7,
另一碗叫了花膠魚肚米線,厚身大塊,夠滋陰養生,湯底同樣選了酸菜,好開胃,材料還有腐竹,好香豆味。

餐飲叫了無冰奶茶,夠香濃。

感謝 Winnie0515
2020年12月14日 透過行動裝置

天氣有少少轉涼!老婆話好想食酸菜魚可以暖下胃喎⋯⋯今日咁啱嚟到APM買嘢!上次去嗰間餐廳坐得非常逼夾!枱又細!所以今次一定要搵間坐得舒服嘅兩公婆撐枱腳啦⋯⋯

位於壹亞太中心8樓
就係APM隔離非常方便!

佢有幾款套餐任食!
我哋揀咗$198
包:
酸菜魚
飲品任飲
配料任食
海鮮兩款
肉類仲有最愛嘅美國肥牛和黑豚豬肉片添⋯⋯

酸菜魚
魚片勁多!都幾厚肉!仲非常滑溜!帶點麻帶點辣⋯⋯因為酸菜足夠嘅關係
酸酸地好好味
配料好足!寬粉啱啱朔晒湯底嘅鮮味!
萵筍又爽脆!

食完酸菜魚仲可以自選一款湯底
花膠美人鍋

海鮮有兩款
蝦丶蜆
蝦肉彈牙新鮮⋯⋯

美國肥牛質素都唔錯⋯⋯肥瘦平均!
水餃和雲吞好好味⋯⋯
魚皮鬆脆
又有蔬菜

汽水都飲咗好多罐咁嘅價錢我覺得真係超值

2  感謝 HoF121
2020年12月14日 透過行動裝置

約咗個朋友去APM行街!而家無論喺街或者喺餐廳都係人山人海!想搵一間坐得比較舒服兩個女仔傾吓計嘅餐廳⋯⋯呢間就啱晒啦⋯⋯

B餐
平日自選$198
飲品任飲(啤酒除外)
仲有竹蔗茅根添

麻辣雞煲和酸菜魚任選一款
我哋揀咗酸菜魚!
份量超大!而且魚塊非常滑溜!酸酸辣辣!湯底非常鮮味!有萵筍丶寬粉丶芽菜丶爽脆的蓮藕片丶仲有菊花添⋯⋯
依家出邊淨係嗌鍋酸菜魚都要少200至$300⋯⋯咁嘅價錢真係超值!

食完酸菜魚然後️揀選一個湯底
花膠美人鍋

精選海鮮盤
有蝦和蜆都好新鮮呀⋯⋯

其他配料自助形式⋯⋯款式都有好多⋯⋯

仲有美國肥牛和黑豚豬肉片
都非常新鮮
又有生蠔又有蝦滑和墨魚滑⋯⋯

食到飽飽埋單都係$436⋯⋯超值!仲可以慢慢坐傾吓計!座位又寬闊!

3  感謝 ConnieW1690
2020年12月9日 透過行動裝置

「淥鼎記」位於觀塘壹亞太中心,位置其實就在APM巴士總站附近,非常就腳。「淥鼎記」佔地非常大,所以空間感十足,在抗疫期間亦能保持社交距離。

放題有三款不同的價位選擇,A餐屬於火鍋放題,而B餐則額外多送一個雞煲/酸菜魚,兩個套餐都一樣限時120分鐘。而C餐最為豐富,食材用料亦最優質,就連啤酒都任飲,加上無限時,最適合朋友聚會。

【飲品】
飲品方面,餐廳早已通通放在中庭的飲品櫃。除了一般的汽水、果汁、即飲茶,竟然還有提供自家製清熱的竹蔗茅根,非常有誠意。竹蔗茅根的甜度適中,清甜滋潤。

【酸菜魚】
酸菜魚的賣相吸引,上檯時香氣四溢,單單聞到已經覺得非常開胃。酸菜魚的湯底挺鮮味,辣度不能自選,大概屬於小辣的程度,惹味之餘也吃得自在。

酸菜魚的配料非常豐富,除了嫩滑的魚片,還有幾款特別入味的配菜:薯粉、蓮藕、萵筍。份量的確很大,2人份量清光酸菜魚後其實都有飽足感了。

【大紅袍麻辣火鍋】
吃過酸菜魚後,職員會送上另一款湯底煮火鍋。火鍋湯底都有幾款,不嗜辣的也有美人鍋、胡椒豬肚鍋、杏汁鍋等。麻辣火鍋用上大量香料,可以看到有花椒粒、蔥段、薑片,花椒八角等。味道越煮越辛辣,是讓人越吃越上癮的辛香麻味道。

【精選海鮮盤】
海鮮盤包括三款海鮮,包括:海蝦、珍珠貝、廣島蠔。三款當中以海蝦的質素最高,口感爽彈。

【肉類】
套餐的肉類同樣有三款:美國精選肥牛、黑豚豬肉片、紐西蘭羊肉片。美國精選肥牛的肥瘦尚算均勻,整體來說比一般同價位放題店的更佳,值得多點幾份。

【其他火鍋配料】
雞件、墨魚滑、蝦滑都可以任點,但礙於衛生問題,跟肉類一樣,同樣需要在網上落單,職員很快就會送上。

除了上述的配料外,中庭的雪櫃還放滿了大量火鍋配料,主要為蔬菜,丸類或加工食品、主食等。而配料當中也不乏一些甚有台式風味的選擇,如鴨血、包心丸等。

B餐的價錢埋單大約人均$200,外面其他餐廳可能一份酸菜魚都點不到的價錢,這裡還跟額外多送火鍋,而且品質即不馬虎,性價比的確高~

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 stepcwing

去過淥鼎記嗎? 請分享你的經驗!