“ 超值放題”
淥鼎記的評論

淥鼎記
香港排名第23 (共14,730家餐廳)
價位: US$7 - US$49
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
4 週前評論 透過行動裝置

天氣有少少轉涼!老婆話好想食酸菜魚可以暖下胃喎⋯⋯今日咁啱嚟到APM買嘢!上次去嗰間餐廳坐得非常逼夾!枱又細!所以今次一定要搵間坐得舒服嘅兩公婆撐枱腳啦⋯⋯

位於壹亞太中心8樓
就係APM隔離非常方便!

佢有幾款套餐任食!
我哋揀咗$198
包:
酸菜魚
飲品任飲
配料任食
海鮮兩款
肉類仲有最愛嘅美國肥牛和黑豚豬肉片添⋯⋯

酸菜魚
魚片勁多!都幾厚肉!仲非常滑溜!帶點麻帶點辣⋯⋯因為酸菜足夠嘅關係
酸酸地好好味
配料好足!寬粉啱啱朔晒湯底嘅鮮味!
萵筍又爽脆!

食完酸菜魚仲可以自選一款湯底

海鮮有兩款
蝦丶蜆
蝦肉彈牙新鮮⋯⋯

美國肥牛質素都唔錯⋯⋯肥瘦平均!
水餃和雲吞好好味⋯⋯
魚皮鬆脆
又有蔬菜

汽水都飲咗好多罐咁嘅價錢我覺得真係超值

1  感謝 HoF121

4 週前評論 透過行動裝置

約咗個朋友去APM行街!而家無論喺街或者喺餐廳都係人山人海!想搵一間坐得比較舒服兩個女仔傾吓計嘅餐廳⋯⋯呢間就啱晒啦⋯⋯

B餐
平日自選$198
飲品任飲(啤酒除外)
仲有竹蔗茅根添

麻辣雞煲和酸菜魚任選一款
我哋揀咗酸菜魚!
份量超大!而且魚塊非常滑溜!酸酸辣辣!湯底非常鮮味!有萵筍丶寬粉丶芽菜丶爽脆的蓮藕片丶仲有菊花添⋯⋯
依家出邊淨係嗌鍋酸菜魚都要少200至$300⋯⋯咁嘅價錢真係超值!

食完酸菜魚然後️揀選一個湯底

精選海鮮盤
有蝦和蜆都好新鮮呀⋯⋯

其他配料自助形式⋯⋯款式都有好多⋯⋯

仲有美國肥牛和黑豚豬肉片
都非常新鮮
又有生蠔又有蝦滑和墨魚滑⋯⋯

食到飽飽埋單都係$436⋯⋯超值!仲可以慢慢坐傾吓計!座位又寬闊!

2  感謝 ConnieW1690
2020年12月9日 透過行動裝置

「淥鼎記」位於觀塘壹亞太中心,位置其實就在APM巴士總站附近,非常就腳。「淥鼎記」佔地非常大,所以空間感十足,在抗疫期間亦能保持社交距離。

放題有三款不同的價位選擇,A餐屬於火鍋放題,而B餐則額外多送一個雞煲/酸菜魚,兩個套餐都一樣限時120分鐘。而C餐最為豐富,食材用料亦最優質,就連啤酒都任飲,加上無限時,最適合朋友聚會。

【飲品】
飲品方面,餐廳早已通通放在中庭的飲品櫃。除了一般的汽水、果汁、即飲茶,竟然還有提供自家製清熱的竹蔗茅根,非常有誠意。竹蔗茅根的甜度適中,清甜滋潤。

【酸菜魚】
酸菜魚的賣相吸引,上檯時香氣四溢,單單聞到已經覺得非常開胃。酸菜魚的湯底挺鮮味,辣度不能自選,大概屬於小辣的程度,惹味之餘也吃得自在。

酸菜魚的配料非常豐富,除了嫩滑的魚片,還有幾款特別入味的配菜:薯粉、蓮藕、萵筍。份量的確很大,2人份量清光酸菜魚後其實都有飽足感了。

【大紅袍麻辣火鍋】
吃過酸菜魚後,職員會送上另一款湯底煮火鍋。火鍋湯底都有幾款,不嗜辣的也有美人鍋、胡椒豬肚鍋、杏汁鍋等。麻辣火鍋用上大量香料,可以看到有花椒粒、蔥段、薑片,花椒八角等。味道越煮越辛辣,是讓人越吃越上癮的辛香麻味道。

【精選海鮮盤】
海鮮盤包括三款海鮮,包括:海蝦、珍珠貝、廣島蠔。三款當中以海蝦的質素最高,口感爽彈。

【肉類】
套餐的肉類同樣有三款:美國精選肥牛、黑豚豬肉片、紐西蘭羊肉片。美國精選肥牛的肥瘦尚算均勻,整體來說比一般同價位放題店的更佳,值得多點幾份。

【其他火鍋配料】
雞件、墨魚滑、蝦滑都可以任點,但礙於衛生問題,跟肉類一樣,同樣需要在網上落單,職員很快就會送上。

除了上述的配料外,中庭的雪櫃還放滿了大量火鍋配料,主要為蔬菜,丸類或加工食品、主食等。而配料當中也不乏一些甚有台式風味的選擇,如鴨血、包心丸等。

B餐的價錢埋單大約人均$200,外面其他餐廳可能一份酸菜魚都點不到的價錢,這裡還跟額外多送火鍋,而且品質即不馬虎,性價比的確高~

造訪日期: 2020年12月
感謝 stepcwing
2020年12月7日

最近好窮又心思思想食火鍋或者酸菜魚,竟然找到這家價錢及食物都滿足到我的餐廳,而且套餐不貴!

最吸引我的是這個酸菜魚加火鍋任食優惠,這個套餐只需$198!絕對是月尾聚餐的窮人恩物。

首先上菜的酸菜魚,份量絕對不少,魚塊又多又嫩,有少量萵筍及薯粉,薯粉是厚身的,但好索汁又彈牙。湯料不太辣,帶有甜甜酸酸的味道,不錯。

之後就可以選火鍋的湯底和火鍋配料,火鍋湯底有很多選擇,而我很想食辣,就點了大紅袍麻辣湯鍋。

湯底看起來很辣,但一開始不太辣,到之後就開始愈來愈辣~但好惹味,食火鍋時不用配醬油就夠味。

配料的話,肉類及海鮮類就可以用餐廳提供的code落單,比較新鮮。而其他種類就可以在自助區自取,自助區有很多種類的食物!有各款餃子及蔬菜,而且擺放得整齊乾淨!

飲品都可以在雪櫃自取,選擇好多,而且有自家竹蔗茅根,非常有驚喜,屬於比較清甜的口味,不太甜,好味!

另外套餐包了一份精選海鮮盤,包括有鮮蝦、大蜆及兩款蠔。質素都不錯,特別是鮮蝦及大蜆,鮮蝦肉質紮實彈牙,大蜆好肥美多汁!

最後加一收費後只需人均$218就可以食到這個豐富又美味的晚餐,性價比好高!

感謝 Cathleenchan
2020年12月6日 透過行動裝置

最近日漸冰涼的天氣,加大了對火鍋的熱情的,我跟太太便來到了觀塘的淥鼎記

位置:APM旁的壹亞太中心8樓,相當方便
環境:裝潢古式古香,座位寛闊舒適
服務:下單上菜快,亦無漏單情況
食物:食物新鮮,雞煲尤其出色

B餐 $198/位
晚上約8時到店,量過體溫後店員安排入座,座位與座位間有隔板分隔選了性價比高的B餐,可選雞煲或酸菜魚,加自選湯底任食火鍋

重慶麻辣雞煲
選了少辣,開始進食一點也不辣,但越吃越辣,很香很惹味至於雞件主要是雞脾肉,非常鮮嫩且入味,很快便吃光轉鍋打邊爐

花膠美人鍋
美人鍋內花膠有不少,亦有少許藥材,足料養顏

精選海鮮盤
海鮮盤擺設精緻,有海蝦及沙白蜆,蝦尾是散開的,何其新鮮

韓國生蠔
份量十足,在鍋加熱後也沒縮小太多,值得多點一番

蝦滑及墨魚滑
手打的蝦滑及墨魚滑,很有膠質,味道不錯

雞件
雞件亦是雞脾肉,寫1份真的只有1件,不會給你一堆,值得一讚❤️

美國精選肥牛
肥牛算是新鮮,亦有牛味,以這個價格來說不差

紐西蘭羊肉片
羊肉片同樣有羊香,肉味十足

各式丸類
丸類、餃子、魚皮、響鈴及方便麵等可以在自取雪櫃任取,其中推介的是韓式泡菜餃及芥末牛丸,主因是其他任食店比較少有的當然水餃、雲吞、魚皮餃、午餐肉等應有盡有

蔬菜類
蔬菜同樣是在雪櫃自取,有生菜、西洋菜、金菇、萵筍、芋絲等等,選擇不少

飲品
在飲品櫃自取,有自家製竹蔗茅根,亦有各式汽水及紙包飲品,算是選擇多

整體來說,這家餐廳的雞煲及火鍋質素都不差,性價比亦高,可以一試

感謝 moshui

去過淥鼎記嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣