“🦁 澳洲過江龍|人氣草莓西瓜蛋糕”

LIFETASTIC Patisserie
香港排名第2,090 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月4日 透過行動裝置

之前屋企人生日已經買過依間既cake 今次試埋堂食 the one依間門店唔算大 不過都有梳化位 坐得舒服 岩晒同朋友食tea傾計~ 價錢偏貴 不過暫時真係未搵到類似替代品

✅ 招牌草莓西瓜蛋糕 ($78)
✅ 荔枝西瓜蛋糕 ($78)
賣相一流!面頭有生果/花瓣點綴 而橫切面係一層cream 一層nuts+蛋糕 一層西瓜 口感豐富得黎 味道好清新 岩晒唔想食太甜太膩既人~

✅ 草莓/奇異果檸檬tonic ($55)
同個cake襯晒色 唔會太甜 好fresh
LIFETASTIC Patisserie
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L406號舖
銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk 1樓Kiosk 1B號舖
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場3樓326及330-331號舖
中環港景街1號國際金融中心2樓2096B號舖
人均消費:~$100|推介:❣❣️❣️❣️/5

造訪日期: 2021年4月
感謝 leogirlfoodie_hk852

2020年12月10日 透過行動裝置

一直都想試吓LIFETASTIC嘅招牌草莓西瓜蛋糕,可能朋友知道我想食,所以就買咗嚟賀我生日,真係好開心呀........ 我終於食到啦

呢個蛋糕同我以前食過某集團嘅西瓜蛋糕簡直係天淵之別,不論賣相及味道都大大拋離蛋糕賣相好靚好吸引,西瓜清甜多汁,夾雜咗啲玫瑰味,杏仁糯米餅底比一般蛋糕餅底特別,而且又有口感無諗過整體係出奇地夾架喎,難怪係招牌蛋糕啦,真係超推薦

食過真係返唔到轉頭遲吓再試下其他味先

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 dyiongw
2020年12月1日 透過行動裝置

LIFETASTIC Patisserie (中環)
中環港景街1號國際金融中心2樓2096B號舖
早早已經聽過LIFETASTIC草莓西瓜蛋糕呢個大名,一個主打無麩質切合亞洲人口味嘅草莓西瓜蛋糕。對於有麩質不耐症嘅人都可放心食用食物熱量仲較低。
新開中環分店位於國際金融中心2樓,位於LADY M 旁邊,係正升降機後面,係角落位,好易睇漏眼,我地問商場職員‍先搵到
招牌草莓西瓜蛋糕(HKD 68):
面層舖滿玫瑰花瓣、草莓同開心果碎,玫瑰味極濃,配上草莓酸酸甜甜。中間係玫瑰忌廉、杏仁餅同西瓜,忌廉打得非常滑溜,有陣玫瑰牛奶味,西瓜做到爆汁效果,衝擊味蕾,好香甜,新鮮。最底則係杏仁餅底,好香口,咬上口有口感。
整體配合得好好,草莓酸酸甜甜帶出玫瑰香,西瓜平衡忌廉嘅膩,相得益彰,互相輝映。❤️
提外話,好喜歡藍色撞金色嘅紙袋,好優雅嘅感覺。
總結:
雖然有點小貴 但絕對值得
生日蛋糕好選擇
#中環#IFC#lifetastic#草莓西瓜蛋糕#生日蛋糕#藍色撞金色#鮮忌廉

造訪日期: 2020年12月
4  感謝 SANDRAFUNG
2020年11月3日 透過行動裝置

第一次認識這顏色豐富的店舖,是有次路過The One,見到門口的凍櫃色彩鮮艷繽紛,好靚好靚,八卦一下是什麼,原來是蛋糕,是價錢非常高昂的蛋糕,仲要半個雪櫃都放滿了已預定的蛋糕,太誇張了,好想食但唔捨得買。正好屋企人生日便有理由買了一個試試 招牌草莓西瓜蛋糕,賣相極之標緻,靚到唔捨得食呀 蛋糕面佈滿草莓、開心果及玫瑰花瓣,內層有西瓜、玫瑰忌廉及杏仁餅底,忌廉好滑好滑,西瓜非常清甜爽口,中和了微酸的草莓,但我還是不明白為何西瓜不會出水,弄濕整個蛋糕,實在是創意無限的成功配搭。

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 Hitormiyu
2020年4月6日 透過行動裝置

我自己就好鍾意食榴槤,又好鍾意食cheese cake,咁行開The one,經過呢間LIFETASTIC Patisserie,個蛋糕櫃有好多好靚嘅蛋糕,逐款逐款咁睇吓,樣樣都好吸引。但當我一見到榴槤芝士蛋糕我就唔理其他蛋糕,一於叫呢一個試吓。

榴槤芝士蛋糕($78)
好鍾意呀 佢有好多層,芝士同榴槤混合左,每一啖都覺得自己食緊榴槤肉咁 你睇相就知好足料啦 佢有成3層都係榴槤芝士,中間夾住一層酥餅。面層有幾塊花瓣點綴一下,真係又睇得又食得食完又唔會覺得好膩,食完一件啱啱好。

Menu入邊係冇呢一款蛋糕㗎,所以要特別同店員講,食完真係好想再食多件啦。(提一提:呢間店係有加一服務費嘅)

造訪日期: 2020年4月
感謝 tungtungchris

去過LIFETASTIC Patisserie嗎? 請分享你的經驗!