“果然係招牌蛋糕”

LIFETASTIC Patisserie
香港排名第2,078 (共14,732家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年12月10日 透過行動裝置

一直都想試吓LIFETASTIC嘅招牌草莓西瓜蛋糕,可能朋友知道我想食,所以就買咗嚟賀我生日,真係好開心呀........ 我終於食到啦

呢個蛋糕同我以前食過某集團嘅西瓜蛋糕簡直係天淵之別,不論賣相及味道都大大拋離蛋糕賣相好靚好吸引,西瓜清甜多汁,夾雜咗啲玫瑰味,杏仁糯米餅底比一般蛋糕餅底特別,而且又有口感無諗過整體係出奇地夾架喎,難怪係招牌蛋糕啦,真係超推薦

食過真係返唔到轉頭遲吓再試下其他味先

造訪日期: 2020年11月
感謝 dyiongw

2020年12月1日 透過行動裝置

LIFETASTIC Patisserie (中環)
中環港景街1號國際金融中心2樓2096B號舖
早早已經聽過LIFETASTIC草莓西瓜蛋糕呢個大名,一個主打無麩質切合亞洲人口味嘅草莓西瓜蛋糕。對於有麩質不耐症嘅人都可放心食用食物熱量仲較低。
新開中環分店位於國際金融中心2樓,位於LADY M 旁邊,係正升降機後面,係角落位,好易睇漏眼,我地問商場職員‍先搵到
招牌草莓西瓜蛋糕(HKD 68):
面層舖滿玫瑰花瓣、草莓同開心果碎,玫瑰味極濃,配上草莓酸酸甜甜。中間係玫瑰忌廉、杏仁餅同西瓜,忌廉打得非常滑溜,有陣玫瑰牛奶味,西瓜做到爆汁效果,衝擊味蕾,好香甜,新鮮。最底則係杏仁餅底,好香口,咬上口有口感。
整體配合得好好,草莓酸酸甜甜帶出玫瑰香,西瓜平衡忌廉嘅膩,相得益彰,互相輝映。❤️
提外話,好喜歡藍色撞金色嘅紙袋,好優雅嘅感覺。
總結:
雖然有點小貴 但絕對值得
生日蛋糕好選擇
#中環#IFC#lifetastic#草莓西瓜蛋糕#生日蛋糕#藍色撞金色#鮮忌廉

造訪日期: 2020年12月
2  感謝 SANDRAFUNG
2020年11月3日 透過行動裝置

第一次認識這顏色豐富的店舖,是有次路過The One,見到門口的凍櫃色彩鮮艷繽紛,好靚好靚,八卦一下是什麼,原來是蛋糕,是價錢非常高昂的蛋糕,仲要半個雪櫃都放滿了已預定的蛋糕,太誇張了,好想食但唔捨得買。正好屋企人生日便有理由買了一個試試 招牌草莓西瓜蛋糕,賣相極之標緻,靚到唔捨得食呀 蛋糕面佈滿草莓、開心果及玫瑰花瓣,內層有西瓜、玫瑰忌廉及杏仁餅底,忌廉好滑好滑,西瓜非常清甜爽口,中和了微酸的草莓,但我還是不明白為何西瓜不會出水,弄濕整個蛋糕,實在是創意無限的成功配搭。

造訪日期: 2020年11月
感謝 Hitormiyu
2020年4月6日 透過行動裝置

我自己就好鍾意食榴槤,又好鍾意食cheese cake,咁行開The one,經過呢間LIFETASTIC Patisserie,個蛋糕櫃有好多好靚嘅蛋糕,逐款逐款咁睇吓,樣樣都好吸引。但當我一見到榴槤芝士蛋糕我就唔理其他蛋糕,一於叫呢一個試吓。

榴槤芝士蛋糕($78)
好鍾意呀 佢有好多層,芝士同榴槤混合左,每一啖都覺得自己食緊榴槤肉咁 你睇相就知好足料啦 佢有成3層都係榴槤芝士,中間夾住一層酥餅。面層有幾塊花瓣點綴一下,真係又睇得又食得食完又唔會覺得好膩,食完一件啱啱好。

Menu入邊係冇呢一款蛋糕㗎,所以要特別同店員講,食完真係好想再食多件啦。(提一提:呢間店係有加一服務費嘅)

造訪日期: 2020年4月
感謝 tungtungchris
2020年3月28日 透過行動裝置

TST 尖沙咀 • LIFETASTIC Patisserie
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L406號舖舖

草莓西瓜蛋糕的概念源自於澳洲悉尼的Black Star Pastry,店主從澳洲回流香港,繼而將這吸晴甜品帶到香港,掀起一番熱潮

下午茶(一件蛋糕,一杯咖啡)$78 + 10%
招牌草莓西瓜蛋糕 $65/件
開心果、玫瑰花瓣、草莓、玫瑰忌廉、西瓜、杏仁餅底(無麩質)
荔枝玫瑰蛋糕 $58/件
荔枝、玫瑰忌廉、椰果、杏仁餅底(無麩質)
焦糖布丁咖啡 ☕️
一層薄脆的焦糖,一杯高質的咖啡畫上完美句號

蛋糕層次分明,以杏仁碎取代麵粉製作餅底和夾層,不但健康,而且口感豐富,每一啖充斥着玫瑰花香氣 水果清甜爽口,忌廉富奶香,加杯靚靚的焦糖布丁咖啡,大滿足☺️小編發現下午茶好抵食,其他款的蛋糕都好吸引,環境都不錯,好舒服,會再來

味道:
環境:
‍ 服務:
抵食:

造訪日期: 2020年3月
感謝 penguin_foodblog

去過LIFETASTIC Patisserie嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣