“中價壽喜燒同串燒”
逸之燒的評論

逸之燒
香港排名第1,510 (共15,536家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
2021年3月17日 透過行動裝置

今日嚟到元朗咁啱想食串燒同埋壽喜燒就黎左依到
環境都幾乾淨

鹽燒豚肉白菇串同埋鹽燒豚肉菠蘿串:

都好食,而後者係外邊滲住豚肉嘅肉汁而入邊又住住甜甜既菠蘿汁 正
個鹽燒豚肉菠蘿串我加多左串

安格斯牛小排壽喜燒:
啲安格斯牛油花都幾靚
而壽喜燒個湯底對於輕口味嘅人可能會較咸
追加嘅烏冬面身比較幼 食落幾得意

北海道黃金燒帶子:
個汁甜甜酸酸加咗少量千島醬,味道都幾特別

炸軟殼蟹手卷:
新鮮即炸,隻蟹仲係脆

鹽燒豬腩肉:
同上邊嘅鹽燒豚肉差唔多,都係好食

造訪日期: 2021年3月
感謝 woody3305

2021年1月1日 透過行動裝置

很久沒有吃日本菜,這間餐廳有壽司又有串燒,想食的都能找到。

贈送的前菜,讓我也想不起自己有多久沒有吃過中華沙律。

炸軟殻蟹手卷 | $28
店員提醒要馬上食用,避免紫菜變得不脆,但我掛住影相,影完有少少軟身了軟殻蟹大件,炸得香脆又不熱氣,最喜歡軟殻蟹內的沙律醬。

海膽手卷 | $52
朋友請我食了一瓣海膽,味道鮮甜,海膽都幾大塊。

海膽手卷 | $52
朋友請我食了一瓣海膽,味道鮮甜,海膽都幾大塊。

燒松葉蟹膏 | $188
蟹膏內有一絲絲的蟹肉,蟹肉量挺多,一匙撈起全都是蟹肉,蟹膏味道濃郁

燒鵝肝多士 | $38@
鵝肝下有塊多士,多士烤得夠乾脆,鵝肝燒得比較熟,與香脆的多士配合起來減輕了油膩的感覺。

安格斯牛小排壽喜燒 | $138
天氣開始冷,吃個壽喜燒讓身體暖暖的。壽喜燒湯味道比較濃,配菜都煮得很入味。牛肉的雪花紋多,份量都多,可以再加配烏冬或其他配料。

雞泡魚乾 (半客) | $40
雞泡魚乾味道濃好惹味,烤得夠乾,沙律醬有明太子味道。半客二人分享每人都有5-6條。

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 siuling1223
2020年10月18日

。店內充滿日式和風設計,坐得好舒服。
看看餐牌,發現食物選擇多,有前菜、串燒、壽司、刺身、鍋物、丼類、烏冬、飲品和甜品等…
仲有二人及四人前套餐可選
前菜-中華沙律 免費奉上,可以一邊看餐牌一邊吃,好貼心
因太肚餓先嚟小食同事之前食過讚好推介我去食呢間居酒屋,地點都方便在元朗西鐵站步行10分鐘就到。
店內充滿日式和風設計,坐得好舒服。
仲有二人及四人前套餐可選
前菜-中華沙律 免費奉上,可以一邊看餐牌一邊吃,好貼心
因太肚餓先嚟小食
雞泡魚乾(半客),上枱仲熱辣辣,食果陣煙煙韌韌,有咬口之餘帶微甜,可以帶出雞泡魚鮮味,送啤酒一流。
雜錦刺身飯 呢個飯嘅材料真係豐富又吸引,每款刺身都大大舊,厚肉肥美又夠新鮮
特別係三文魚脂肪紋理好靚,入口有魚香及油脂香。
刺身飯大大碗係另外上, 選用珍珠米,粒粒飽滿,又夠黏,入口濕潤,醋味恰到好處。
安格斯牛小排壽喜燒 湯底清甜,牛小排肉質軟腍無雪味,鍋內仲有大量娃娃菜和冬菇吸收晒啲精華,食落唔算太多味精,食完亦唔會好口渴
牛小排雪花分佈均勻,厚薄切得剛好,肉汁豐富,完全唔韌。
雜錦串燒十本 串燒有十款,每款都燒得夠香、調味適中。
鹽燒牛脷爽脆而不會過韌
鹽燒雞軟骨燒得外脆香口
鹽燒豚肉荔枝,清甜嘅荔枝中和咗豚肉嘅鹹味,推介
汁燒免治雞肉棒爽口的雞肉棒沾上厚厚的蛋汁,令雞肉和蛋黃的味道變得更濃
迷你蕃薯仔,味道香甜

造訪日期: 2020年10月
感謝 KKMan123
2019年10月2日 透過行動裝置

今日同家姐突然想食日本野,收工後就來左Yoho Mall附近既逸之燒。因為之前都來過,今次就試下叫同上次吾同既野食。

壽司方面,我地叫左玉子壽司同帶子壽司。兩款壽司一客兩件,玉子壽司勁香蛋味,係我既至愛,仲要係大大件,兩件先$18,抵食!帶子壽司非常新鮮同鮮甜,帶子大大粒,有咬口。

刺身叫左劍魚腩刺身(4件)。價錢有啲小貴,$88四件,但真係好新鮮同爽甜。四片都係厚切,外形肥美,吾捨得將佢一下子食曬,哈哈。

小食叫左雞泡魚乾(半客)。呢個雞泡魚乾極度推介!我好後悔只叫了半客,因為真係超好味。同我係其他地方食開既吾同,佢上時係暖暖地,冇之前食開既甘硬身,口係係超軟同有入口即溶既感覺。附有沙律醬點,個人認為吾使點,因為本來味道係甜甜地。

串燒方面,叫左鹽燒豬腩肉,汁燒豚肉露筍串,黑椒牛舌串同汁燒安格斯牛肉露筍串。
4款串燒十分惹味,鹽燒豬腩肉雖只用了鹽來燒,反而令到豬腩肉冇甘油,燒後較為乾身,肥肉位變到好香口。
汁燒豚肉露筍串同汁燒安格斯牛肉露筍串,兩串用左燒汁,所以味道差不多。肉質方面,牛肉較為諗軟。兩款配埋爽脆既露筍,增加口感。
黑椒牛舌串,我地係order左兩串,每人一串。因為上次食過,覺得十分美味,所以今次再encore。牛舌用左黑椒燒,但一點都冇掩蓋牛既香味。每片牛舌非常厚身,係口里面咬得越耐,越香牛味。

主食叫左和風炒雜菜同黑松露和牛炒飯。和風炒雜菜份量都幾多,始終係日式炒菜,味道冇中式甘重口味,反覺更為健康。材料有木魚絲,蘿蔔絲,青椒絲同雜菜。木魚絲可以增添咸味。
黑松露和牛炒飯都值得推介!黑松露有成匙羹甘多放左係炒飯上,我地將佢同啲飯撈匀。炒飯炒到啲飯粒粒分明,和牛入口即溶,另外材料有蛋,蘿蔔,蔥粒同紫菜,成個飯好香鑊氣味!

食左甘多野,加一後$584,價錢合理。下次想食日本野既話,會再來幫襯

造訪日期: 2019年10月
感謝 yummymeison
2019年9月15日 透過行動裝置

和朋友在元朗晚飯聚會,選了這間朋友介紹的日本餐廳-逸之燒。店鋪不太,但裡面座位寬敞舒適,有居酒屋的裝修風格。

除了刺生外,我們點了多種不同的食物,味道都很好,有些更一試難忘。松葉蟹粥:鮮味,材料有蔥花和蟹肉等,份量多,兩個人真的吃不完;鹽燒豚肉荔枝串、鹽燒豚肉菠蘿串,鹹鹹的豚肉滲著清甜美味的水果刺激了味蕾,又鹹又甜,一試難忘,很特別!鹽燒雞翼燒得脆口,鹹味適中,佐酒一流!壽司類的食物特點是新鮮!唯一要改善的就是那個醬燒魷魚筒,可能燒的時間控制得宜,肉質不會太硬,現在比較難咀嚼。最後,我們吃了新鮮的菠蘿及桔子雪芭就離開了。

總括而言,這間日本店用心製作食物,店員服務有禮,值得推介。

造訪日期: 2019年9月
1  感謝 dananghk

去過逸之燒嗎? 請分享你的經驗!