“大埔外賣加餸”
飢落亭的評論

飢落亭
香港排名第6,205 (共13,782家餐廳)

衣排大家都鐘意叫外賣番屋企食,住大埔既可以試下衣間餐廳,小菜多選擇,有鑊氣,想要煎,炒,蒸,炸都有

今日揀左兩個餸,分別係中式牛柳同魚香茄子,衣兩個餸都好岩送飯。中式牛柳,但係佢用左個牛仔骨,肉質鮮嫩,而且佢個汁都幾好食,有啲似燒烤醬,但係就比較甜

魚香茄子煲,食既時候仲係熱騰騰,茄子切得很細細粒,每啖都食到茄子同肉碎,而且不是很油膩,味道適中,唔會太咸,食到茄子原本的味和質感,平時最怕魚香茄子好油,衣個都可以

造訪日期: 2020年4月
感謝 foodcravershk
2020年1月9日

大學一年級時總是經常與一大班同學到陳根記吃飯,食物選擇夠多之餘亦特別適合聚餐暢談一番,想不到竟然會在大埔開設分店,對我而言方便得多。將大排檔搬至室內無疑少了一種風味,但另一方面卻顯然變得更加乾淨舒適,一如既往手寫下單,首當其衝當然要每人先點一碗白飯($11),再加點其他小菜。

WASABI蟹籽手撕雞 ($152) 是每次到陳根記定必會點的招牌菜,將芥辣混入手撕雞中別具新意。

香煎蠔餅 ($82) 其實是油炸而非煎成,炸得酥脆但比較油膩。

椒鹽九肚魚 ($86) 外脆內軟而且粉漿不會過厚,鹹香十足。

十三香浸辣蝦 ($164) 以辣油浸泡原隻蝦麻辣入味。

首次品嚐蟹肉炒桂花 ($78),原來主要以雞蛋和芽菜等炮製而成,再加上蟹肉作芡。

豉椒炒蜆 ($82) 亦是其中一款經典小炒,鹹甜惹味適合伴飯。

見有推廣優惠只要$1便可以加點一隻凍蟹,物超所值。

造訪日期: 2019年12月
感謝 Voracious1006
2019年12月29日

講起wasabi手撕雞嘅始祖,
一定會諗起沙田禾輋「陳根記」,
因為呢道招牌菜真係深入民心,
好食到小編曾經好幾次專登入去禾輋食。

不過而家唔使去咁遠啦,
因為喺大埔墟地鐵站附近,
就開咗一間分店 「饑落亭」,
用左老闆兒子嘅名字嘅諧音取名,
亦有「肚餓就落亭食飯」嘅意思~

由大牌檔轉到店鋪會都冇特別加價,
只係多左收加一服務費,真係好有人情味!

推薦❗️ wasabi蟹籽手撕雞(例牌)($90)
嘩,例牌都好大碟喎!
有手撕雞肉、海蜇、火腿、青瓜、蟹籽,
好豐富!☺️
手撕雞肉嫩滑,
海蜇、青瓜爽脆,
卜卜脆嘅蟹籽更添口感,
加上特調嘅wasabi 醬,香辣惹味。
不過而家除咗wasabi手撕雞外,
仲有好多同樣wasabi風味嘅菜式,
wasabi廣島蠔、wasabi沙拉醬燒骨、 wasabi沙拉蝦球等,
真係wasabi,全部都係wasabi!
有機會下次試下。

鴛鴦椒炆䱽魚($92)
䱽魚好大條,係炆煮之前煎封過,
將魚嘅肉汁鎖住,
加上青椒紅椒汁微辣惹味,不錯吃!

推薦❗️金銀蛋浸時菜($68)
上湯加上皮蛋、咸蛋,配上菠菜,
菠菜好清甜,鹹香味美。

推薦❗️西檸軟雞($80)
無骨雞扒外皮炸得香脆可口,
新鮮炸好熱辣辣,炸皮夠薄,雞扒肉嫩滑,
沾上酸香嘅西檸汁,送飯一流!

所以我就點左碗臘味糯米飯($18)
糯米飯大大碗,
好足料,好多臘味,好惹味。 推薦❗️

店家仲做緊倒瀉籮蟹大贈送,
每張單只要夠$320,就可以加$1有凍蟹一隻或乳鴿一隻,
乳鴿即叫即燒,
熱辣辣,肉香多汁,好味道,小妹激讚! 推薦❗️

造訪日期: 2019年12月
感謝 foodie_talk
2019年3月13日

搬入屋簷下的大排檔美食,菜單上幾乎每道菜都不會出錯。我們點了西檸雞、沙爹牛肉粉絲煲、乾炒牛河等等,其中個人最偏愛白灼豬潤(即豬肝),又嫩又香,滿分推薦!

造訪日期: 2019年2月
感謝 YuchenL91

去過飢落亭嗎? 請分享你的經驗!