“九龍城必食泰國菜”
BTS美食站的評論

BTS美食站
使用外送服務
香港排名第3,557 (共15,736家餐廳)
2022年6月16日 透過行動裝置

好耐無去九龍城食泰國菜,所以早前約埋朋友去食番餐。地理位置好方便,就係宋皇臺站出口

天氣太熱,所以叫咗兩款飲品,我就揀咗 [ 椰青 $40 ],友人就揀咗 [ 珍多冰 $35 ] 兩杯都清涼解渴好飲

泰國菜唔少得叫呢款小食,先嚟勁開胃嘅小食 [ 泰式酸辣鳳爪 $85 ] 份量勁多,酸酸辣辣,無骨鳳爪爽口彈牙,食到停唔到口

另外叫咗碗 [ 泰式花膠濃湯煲仔翅 $118 ] 真材實料嘅魚翅,爽滑花膠,又香又濃郁嘅湯底,十分足料,食落口感豐富

串燒款式多,叫咗幾款 [ 牛 $19 ]、[ 雞 $19 ]、[ 雞腎 $19 ] x2 、[ 雞軟骨 $19 ]、[ 雞脾菇 $19 ]、[ 雞全翼 $23 ] 燒得香口夠哂惹味,熱辣辣好香,點埋個醬一齊食真係好正

即叫即炸嘅 [ 泰式鐵板蠔餅 $122 ] 好大碟呀,熱辣辣香噴噴,炸得好酥脆,濃郁嘅雞蛋味,而蠔仔粒粒都好大粒好新鮮,仲配埋辣椒醬更惹味

最後要叫番個 [ 泰式馬拉盞炒椰菜苗 $91 ] 馬拉盞炒菜特別惹味,雖然椰菜苗比起其他菜較硬,但好入味好味道,仲充滿泰國風味

BTS美食站九龍城南角道11號地下

造訪日期: 2022年6月
感謝 SukiYeung

2021年10月7日 透過行動裝置

餐廳:BTS美食站 (九龍城)
地址:九龍城南角道11號地下

前排去咗銅鑼灣嘅小曼谷泰國美食站 @minibangkok 食泰國菜,得知佢哋喺九龍城有一間食更地道船粉嘅分店,緊喺唔可以錯過啦

呢間BTS美食站 @___93ieo 開咗大約4年,餐廳以泰國曼谷地鐵為主題,而BTS就喺曼谷地鐵公司嘅名,入到餐廳見到好多裝飾同佈置都喺同曼谷地鐵有關,佢哋個餐牌亦參考咗當地地鐵線路圖嘅設計,勁有特色

✝️牛丸牛肉船粉 $63
呢間餐廳嘅與別不同之處緊喺有其他分店無嘅船粉,湯底用咗壓爛嘅豬紅同椰漿整成非常地道嘅泰式風味,仲加入咗牛柏葉,尤其九龍城區住咗好多泰國人,啱晒佢哋嘅口味,唔好以為望落豬紅色就會好濃味,其實食落又唔差,仲幾惹味吸引,牛丸同牛肉份量仲要好多,絕對抵食,推介大家試吓香港好少見到嘅正宗泰式船粉

✝️泰脆炸豬手(細份) $128
炸豬手喺餐廳嘅招牌菜,有細份同大份,細份都已經有成隻豬手份量,餐廳仲好好預先切開十幾舊,3-4個人share都夠食,香脆嘅皮包住少少嘅筋同脂肪,同埋酥香嘅豬手肉,配埋泰式涼菜同泰式炸蝦片,呢個價錢都真喺平

✝️椰汁雞湯 $85
椰汁雞湯舀到7-8碗,入面有啲嫩滑雞件、雜菌同洋蔥,酸酸甜甜嘅椰汁香入面帶有陣陣鮮雞香,仲有啲香料嘅香味,愈飲愈覺得開胃

✝️泰式蒜茸包 $32
一份有4大舊蒜茸包,不過就唔喺我預期嘅香脆口感,反而喺煙韌嘅感覺,蒜茸香幾出,蘸湯或者咖喱嚟食最適合不過

餐廳平時仲不遺餘力做好多善事,例如早前佢哋就送咗200個飯盒比有需要嘅老人家,勁有心,值得大家去幫襯吓

造訪日期: 2021年10月
感謝 hinsonfoodhk
2021年9月25日 透過行動裝置

本已酷愛泰菜,加上想念泰國旅行,近來馬不停蹄吃泰菜。

想吃正宗泰菜,第一時間會想起九龍城。這兒滿街滿巷都是泰菜,恍如置身小泰國。這家BTS泰菜,是小曼谷泰菜的分店,目測廚師都是泰國人,食物都洋溢着濃濃的泰式口味。

無骨海南雞飯
這裏的海南雞飯是店舖的熱賣首選,自然是必點的了。貴為鎮店之寶,海南雞果真非常嫩滑,肉味亦比其他店的香濃。油飯亦煮得不錯,粒粒都晶瑩飽滿。

滷水豬手煲
跟海南雞一同列為鎮店之寶的滷水豬手煲,不論賣相或是味道都同樣出色。排得滿滿的一煲豬手,香氣滿分,豬手軟軟滑滑的,豬皮更是入口即化。墊在豬手下的是嫩綠的芥蘭,充分吸收了滷水豬手的精華,超級美味。

泰式馬拉盞炒椰菜苗
炒得嫩綠無比的椰菜苗,保留著爽爽脆脆的口感,加上鹹香的魚露和馬拉盞,整體味道完美配合。

兩人吃了上述三款菜式本已非常飽,但是吃甜品卻有另一個胃。最後來了一碟椰汁西米糕和泰式千層糕,兩款糕點同樣美味,為這晚的泰式晚餐畫上完美的句號。

造訪日期: 2021年9月
感謝 HongKong_KW
2019年4月13日 透過行動裝置

今晩來到香港最岀名吃泰菜的地點,對了就是九龍城。BTS 就是泰國的鐵路名稱,而這間泰國餐廳就用了 BTS 為名。

一入門便看到鬆脆炸豬皮賣:

連菜單也是用了鐵路 icon :

椰青 ($37)

鮮菠蘿青檸沙冰 ($36)
很清新解渴

泰潮秘製滷水豬手煲 ($128)
豬手煮得腍而入味,肉的份量也有很多。底下放了爽口的芥蘭,誠意推介。

牛丸牛肉船粉 ($68)
牛丸牛肉的份量也有很多,還竟然有牛百業。船粉煮得爽滑彈牙,帶點煙韌感。牛肉湯底也很濃郁,配上伴碟的脆炸豬皮口感更好。

BTS 無骨海南雞飯 ($68)
去骨的海南雞吃得太爽,雞肉嫩滑鮮甜,配上辣醬令人開胃,油飯也很香呢

造訪日期: 2019年4月
感謝 biancachan18
2019年4月8日 透過行動裝置

餐廳的裝修很有工業味道,同一般泰國餐廳的裝修與別不同,座位又十分舒適。

泰潮祕製滷水豬手煲 $128,滷水豬手入味,炆得夠軟有種入口即化的感覺,配上下面墊的爽口鹹酸菜及芥蘭,好食又不肥膩。

牛丸牛肉金邊粉 $68,材料豐富,包括有彈牙牛丸、滑溜牛肉、爽口牛柏葉;湯底以豬紅、豬骨,及多種香料熬製,味道鮮甜豐富;金邊粉滑溜有米味。

斑蘭椰汁芒果糯米飯 $72,糯米飯軟熟粉糯,配上味道濃郁斑蘭汁、香甜椰汁及鮮甜呂宋芒,yummy!

鮮芒果沙冰 $36,呂宋芒果味濃,香滑好飲。

鮮菠蘿青檸沙冰 $36,酸酸甜甜,味道清新。

造訪日期: 2019年3月
2  感謝 buddy1232019

查看過BTS美食站的旅客也查看過

去過BTS美食站嗎? 請分享你的經驗!