“春日菜式夠夢幻,請你過嚟整多啖”
Second Bite的評論

Second Bite
使用外送服務
香港排名第5,703 (共15,301家餐廳)
2021年4月8日 透過行動裝置

餐廳:Second Bite (長沙灣)
地址:長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖

行完深水埗一啲市集同埋特色商鋪之後,去咗長沙灣一間比較隱世嘅西餐廳—— @secondbitehk 食飯,佢哋喺一間不折不扣嘅黃店,主打手抓海鮮,最近仲開始推出「春日美饌節」餐牌,一齊陪大家迎接春天嘅來臨,另外吸引到我嘅仲有佢哋嘅懷舊鐵板大餐,真係好耐冇食過鐵板喇

餐廳以藝術工業風做主調,牆身掛滿油畫同壁畫,餐廳老闆屋企有養貓,專程搵人畫咗啲貓貓嘅畫放咗喺餐廳度,俾你可以一邊食嘢一邊欣賞呢啲畫作

今次叫咗兩個主食套餐:
春蘆見游魚 $168
招牌豬扒配雞翼餐 $138

叫主食套餐嘅話包埋餐湯同牛角包,佢哋嘅牛角包真係極致,鬆脆香口,同埋極少數餐廳係會以牛角包取代餐包,真係好特別

春蘆見游魚即係香煎蘆筍三文魚扒配香蔥忌廉炸新薯,本身食三文魚扒就無咩特別,不過佢哋嘅忌廉醬真係好掂,帶有陣陣香蔥wasabi味,三文魚唔腥,稍微煎香嫩滑,仲要成件都無骨,唔錯唔錯

招牌豬扒配雞翼餐真係夠晒驚喜,塊豬扒大到接近成塊鐵板嘅大小,豬扒鬆軟入味,加上洋蔥汁就更蔥味;雞翼有3隻,仲有雜菌、薯條同蔬菜,份量都幾足

造訪日期: 2021年4月
感謝 hinsonfoodhk

2019年12月15日

頂級巨型牛肩肉眼扒餐呢道有不同經典扒餐,試左頂級巨型牛肩肉眼扒餐,醬汁有黑椒汁/洋蔥汁/菌皇黑松露汁,上枱時咋咋聲,個size真係好大啊成隻手臂咁長!牛肉味都不錯,只係筋位偏多,咬落比較吃力

造訪日期: 2019年11月
1  感謝 MingK157
2019年9月27日

今次已經第二次來食, 晚餐套餐多數是扒類, 價錢約$180-200, 可加錢配餐前少食, 如薯條、沙律等, 食物質數及份量都算適中, 不會太少, 服務方面很滿意, 時常會幫我們加水及問我們的需要。下次可以來試試海鮮餐......

造訪日期: 2019年9月
感謝 TWY_TWY1217
2019年9月2日

去咗 Second Bite食lunch

#香濃蝦汁海鮮燉飯($88)
賣相好靚,好多海鮮,而米飯吸收蝦汁鮮味,好鮮,但調味略為濃味。

#蒜蓉青口炒意粉($78)
同想像中有D唔同,冇諗過係忌廉汁意粉好掛汁,不過太大份,食到後期有少少濟。

lunch set 包餐湯/沙律,+$8飲品有得揀 #燉檸檬蜜,好滋潤

造訪日期: 2019年8月
2  感謝 missfoodieshk
2019年1月24日

長沙灣區開咗好多小店, 今次試呢間唔算近地鐵站, 所以唔熟呢區就可能要搵少少路喇。訂坐之前上網望過啲相, 賣相幾好, 所以襯爸爸生日就去試下。點咗沙律, 牛, 飯同意粉, 對我黎講個沙律好好食, 個菜好新鮮, 個醬汁好好味。飯同意粉都好穏陣, 牛就唔算平, 但係都做得好食。最尾發現點 set 係抵啲, 因為包餐湯, 餐包同飲品。

造訪日期: 2019年1月
感謝 Chancarcar

去過Second Bite嗎? 請分享你的經驗!