“好茶”
茶墨的評論

茶墨
使用外送服務
香港排名第33 (共219家小吃)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

很久沒有飲珍珠奶茶這一類台式飲料,走過尖沙咀the one,記得這裡有一間非常出名的台式奶茶店,所以就走上去希望再次品嘗。記得這間店最出名就是水墨風系列,有四款味道顏色鮮艷而且味道各有層次,於是我就選了麻糬芋泥茉莉奶綠。

麻糬芋泥茉莉奶綠$39
麻糬是白色一粒粒小小的,就像是珍珠奶茶的珍珠,而且口感煙韌。芋泥份量十分多同時味濃,但沒有掩蓋茉莉花的香味,各項味道都很分明,洽到好處,齒甲留香,不錯。各類茶飲都可以自選甜度例如小甜甚至無糖,非常適合減肥中人士。

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 KimchiK5

2021年1月8日

手搖飲品黎講,【茶墨】可以講係比較有心思的一間,賣相帶點創意又好飲,實在值得支持下。

選擇不少,水墨風/Smoothie/芝士奶蓋/純茶/冰搖茶/奶茶系列,仲可以選擇牛奶或者素食豆乳。

乾檸柚子茶蜜 $34
原本想試皇牌芝麻烏龍麻糬鮮奶,但係食完Dinner無耐真係飲唔落,最後揀左杯比較清爽的夏日飲品 - 乾檸柚子茶蜜,Menu寫住係飯後之選,味道先係帶少少乾檸的苦澀同微酸,後有柚子茶蜜的甜味,兩者互相中和,確實係幾解膩。

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39
芋泥控朋友必點之選,近排身邊多左好多Friend中意食芋泥,咁就一定唔可以錯過呢杯喇!芋泥口感綿密,微甜程度好香滑,仲有煙煙韌韌的麻糬,配搭一流,同埋飲完好飽肚。

造訪日期: 2020年7月
2  感謝 eatwithbabe
2020年12月22日

已經並非首次幫襯茶墨,除了飲品款式別樹一幟之外更加是值得支持的良心店舖。

比起初初開業時餐牌略有不同,但依然以一系列墨水風飲品最為特別;另外亦不少得其他蛋糕及雪糕可以加配。

雖然以外賣為主,但旁邊亦有少量座位及立食位;下單付款後便可以待提示器響起再取餐。

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39) 以芋泥掛杯營造潑墨效果,茉莉鮮奶綠茶香清幽,相對之下奶香則較為薄弱。芋泥質感順滑但甜度稍高,不過由於茶底本身比較清新所以兩者配搭起來則恰到好處,底層麻糬口感軟糯並富米香。

伯爵茶意式雪糕 ($39) 口感與上次品嚐的玄米抹茶味有所不同,相對蓬鬆而較少煙韌感,但同樣軟滑細膩。伯爵茶味濃厚馥郁,肉眼可見當中加入大量伯爵茶葉碎,香氣撲鼻。

造訪日期: 2020年12月
2  感謝 Voracious1006
2020年11月11日 透過行動裝置

琴日同媽咪行街,行完就帶咗佢飲茶墨。之前飲過佢最出名嗰啲,今次就試下佢嘅奶蓋。Menu有好多選擇,大家不妨試試。

我地叫左焦糖芝士玫瑰茉莉花茶(少甜少冰)。佢啲奶蓋同一般係出面飲嘅唔同,佢有浸焦糖香!奶蓋質地好厚,好creamy。茉莉花茶好清香,同奶蓋一齊飲就啱啱好,唔會太膩。奶蓋亦比足3分1杯。整體嚟講,佢嘅奶蓋都幾特別,可以一試~

同媽咪一人一啖,5分鐘就清曬,笑左。

造訪日期: 2020年11月
感謝 hkfoodiesharing
2020年11月9日 透過行動裝置

地址:茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖 地鐵B出口步行五分鐘
麻薯芋圓茉莉鮮奶綠
麻薯同芋圓咁甜品既配搭,飲落去唔會漏,幾驚喜。芋圓彈牙,口感好過珍珠。
以後又多一個選擇啦

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 cherry_cc186

去過茶墨嗎? 請分享你的經驗!