“超高質西餐館”
The Socialhouse的評論

The Socialhouse
香港排名第1,865 (共15,536家餐廳)
周圍地區: 大坑
周圍地區: 大坑
2021年3月22日 透過行動裝置

今天跟朋友來到大坑Chill一會,行了一個圈後被這間木板外牆的店舖深深吸引著,便入內試試,果然食物水準極高

先來自家製麵包配牛油及黑醋,由3種香草及車厘茄製成,暖笠笠熱食的,質地是說不出的幼滑及充滿回彈性。

無花果沙律有火箭菜、食用花朵以及厚厚的芝士片,非常清新開胃。

忌廉煮蜆非常入味,蜆肉厚身,濃湯上更加了少許火腿以增加層次感,火腿的鹹完美中和了濃湯的甜,加一杯白酒更是絕配。

西班牙式燒乳豬好多肉,外皮超級脆口,眼見附近枱枱都有點這菜式,暫時成了我吃過最好味的西班牙燒乳豬。

虎蝦天使麵香草味十足,虎蝦又多又大隻,天使麵吸收了海鮮湯非常清甜。

蘋果拿破崙有驚喜,蘋果蓉上有淡淡玉桂香,再配以杏仁片及吉士醬,甜度適中脆身。服務員用心推介各款菜式,專業友善

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Hitormiyu

2020年12月12日

這段時間許久沒有光顧過西班牙餐廳,突然有點想念西班牙的佳餚,從網上尋得大坑區有間富有格調的西式餐廳,而且好評量多,小妹便與好姐妹相約到此品嚐。

餐廳裝潢以木系為主元素,靠牆位置放有酒櫃、高杯,牆壁上掛有各款畫像,整體深色系風格配搭柔和黃調燈光,環境富有格調,桌面更點放有蠟燭,予人感覺浪漫放鬆。

Brampton Sauvignon BLANC
此款白酒是二零零八年出產自南非的,其色澤金黃亮麗,有著八十種的熱帶風味,飲用時富有燈籠果、荔枝、熱情果等的水果香氣,味道豐富,甜度適中,餘韻細長持久。

餐包
餐包是餐廳的自家製作產品,是店家有名的餐前菜,內餡加入了蕃茄、芝士,外層麵包皮入口薄身酥脆,內裡軟腍鬆化,加入芝士令餐包有入口即溶的口感,沾上橄欖油、黑醋同食,更增添風味。

Heirloom Tomatoes Salad
沙律是使用馬蘇里拉芝士、硬芝士碎、三色蕃茄製作,賣相色彩繽紛,清新吸睛。雪白的馬蘇里拉芝士口感煙韌滑溜,柔綿清淡,食用時有輕微的拉絲效果。硬芝士碎結實鹹香,濃郁醇厚。蕃茄用上紅、橙、綠三種類型,口感鮮甜帶酸,濃郁爽脆,整份沙律新鮮開胃。

New Zealand Tua Tua Clams
職員先用杯盛載蜆湯上桌,享用時再將其倒至碗中。托托蜆是紐西蘭獨有的野生水產貝殼,由於生長環境的海水優質,因此肉質皆肥美飽滿,入口清甜彈牙,細嫩鮮美。湯底色澤呈橙色,是使用各種魚類一同煲製而成,飲用時稀薄濃郁,魚味出眾,各款海鮮的配搭令湯底鮮味十足。

1/4 Roasted Spanish Sucking Pig
西班牙烤乳豬是¼的份量,其色澤烤至深啡,表面富有光澤,製作時間控制恰好的乳豬外皮薄身香脆,肉質以瘦肉爲多,口感嫩滑鮮美,豬味濃郁,鹹香惹味,而且帶有適量的豬油甘香。

Franch Blue Lobster
藍龍蝦是頂級的海鮮食材,顧名思義,未經煮熟的藍龍蝦殻是呈現如寶石般的藍色,煮製過後則爲橙紅色。藍龍蝦外型大只,肉質肥美飽滿,厚實彈牙,味道鮮嫩爽甜,龍蝦味濃郁豐美,師傅特意混合細滑柔軟的芝士燒製,增添口感同時,亦令龍蝦多一份獨特香濃。

檸檬撻 雪葩
飯後的甜點是檸檬撻和雪葩,檸檬撻撻皮香酥爽脆,有著牛油香氣,內餡綿密柔滑,味道清香甚酸,用作解油膩感最適合不過。雪葩幼滑清爽,香軟甜蜜,入口即溶,為飯後作清味蕾用途。

總結而言,餐廳裝潢富有格調,環境舒適整潔,食材用料新鮮,製作高質用心,賣相精美吸睛,不論情侶約會慶祝,或是與朋友聚餐皆是合適的好地方。

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 Christine C
2019年12月11日 透過行動裝置

經過一整天的忙碌工作,下班與友人稍為離開煩囂去了大坑的 Socialhouse用膳。

來到這麼有氣氛的環境,當然要飲杯 cocktail,這杯 lychee martini不太甜,加了青檸,感覺更清新。

先端上自家製香草包,混入了蕃茄乾來烘焗,又香又鬆軟。

炭燒北海道帶子
充滿著炭香的帶子,十分新鮮,燒至剛熟,入口還很嫩滑,襯些沙律菜作配菜非常合適。

虎蝦天使麵
虎蝦大隻彈牙,而且全挑了腸,值得一讚。配以香蒜,羅勒葉,蕃茄等煮成的醬汁,平均地掛在每條天使麵上,十分惹味。

西班牙式燒乳豬
餐廳推介的燒乳豬,即點即燒,外皮燒得非常脆薄,肉質依然嫩而且肉味香濃,又夠juicy,肥膏也不算多,1/4隻份量剛剛好。

餐廳環境舒適兼食材新鮮,燒乳豬尤其出色,與朋友們在這裡享受美食 social 一番,十分寫意。

造訪日期: 2019年1月
2  感謝 Fion1210
2019年6月16日 透過行動裝置

The social house

放工同愛人去左炮台山睇下孔雀魚,見餓餓地就喺附近搵食,點知都行左去大坑,入去啲巷仔度,當時六點零仲早,見到呢間幾有格調,就放心一試。
一嚟到,個女侍應到好有禮貌咁同我地分享,其實我哋仲未開架,不過如果你唔介意等多一陣間,其實我哋都ready嘅!我地覺得好窩心,又唔會呃個客,迫個客等,所以決定支持佢。
一開波就上自家製麵包:未試過有餐廳做一啲有餡嘅包,入面有車厘茄乾同香草,好香好鬆軟,車厘茄嘅味道滲透坐喺包入邊。
四色蕃茄沙律:來自法國嘅四色蕃茄,有紅、青、黃,仲有好少見嘅橙色添,好新鮮,好juicy!幾有驚喜
蜜瓜巴馬火腿:佢哋不嬲係絕配,好香濃嘅豬味,咸咸嘅火腿配哈蜜瓜,味道層次豐富
西班牙式燒乳豬:個皮燒得好脆呀,卜卜聲,入面啲肉好嫩,啖啖肉,好味道到要"選"埋條骨。配埋個秘製醬,仲消除左佢入面既油膩感添
虎蝦天使麵:好大隻蝦呀!爽口彈牙,好鮮味。天使麵麵身Q彈。味道又清新又香濃,因為茄味同芝士味嘅溶和,可以話係互相輝影。
下次去開,可以再考慮!

造訪日期: 2019年6月
感謝 AnpatrichNg
2019年4月25日

前排舞火龍,行過大坑尼頭,都見到大坑尼頭好多小餐廳.
氣氛都唔錯,而且少人,靜靜地飲返杯酒都好舒服.
上網睇到尼間嘢西班牙乳豬好靚仔,
深深被距吸引左.
我要食距只豬.:D
離天後站大概10分鐘路程.
幾就腳.
環境幾清淨,而且有各式酒品供應,飲紅酒或者cocktail ,氣氛都幾好.
餐包都幾特別,類似鬆餅質感,而且有小小藍莓醬向面頭,最正係暖笠笠既,食落唔乾,而且有小小出爐麵包既效果.
成兜都食曬.:D
頭盤有pamaham陪哈密瓜,火腿切到夠薄,口感軟,香味幾足,鹹味來得比較後,配埋哈密瓜甜味岩岩好.絕對高質.
沙律揀左,tomato salad.
幾特別,用左三四種顏色既蕃茄,賣相相當有心思.
而且每種蕃茄都有自己特點,紅色系偏甜,綠色有微微草青味,黃色味道比較淡,第一次食綠色蕃茄,相當特別.
個汁有車打芝士同埋水牛芝士,食落口感都幾豐富,值回票價.
主角上場,西班牙乳豬.
隔遠已經聞到香味.
幾乎每一張台都有點.
配酒一流.
皮好脆,但同中式酒樓乳豬好唔同,可能因為西班牙乳豬無松針的緣故,尼種脆皮好特別.新鮮感十足,豬身好厚,咁先有滿足咁,有微微幾豬騷,或者係奶騷味,肉質好滑,類似雞比既口感,超級juicy.而且唔鹹,好食到唔停得口,一份系四分一只豬,份量都相當足料.
食完仲有鴨胸蘑菇闊條麵.
果然無介紹錯.
賣相小小似乾炒牛河.
磨菇汁相當惹味,cream同埋蘑菇調配得相當好.
每條麵都吸收到足夠的醬汁.
鴨胸幾滑,唔鹹.
估唔到茶餐廳成日見到既嘢都可以煮到咁好味.
麵既好感相當好,懷疑係新鮮自家製.

造訪日期: 2019年2月
感謝 chihok583

去過The Socialhouse嗎? 請分享你的經驗!