“香、綿、嫩的貴妃雞粥”

新记鸡粥 (旺角)
香港排名第990 (共14,730家餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
4 週前評論 透過行動裝置

每逢staycation旺角某酒店,都會經外賣平台order 該店的雞粥和貴妃雞

吃過佐敦和元朗分店的出品,都是喜歡旺角這店的品質

1. 貴妃雞粥$57,皮滑肉嫩(除了胸外),粥底軟綿,加上黃油,集「香、綿、嫩」一身,滋味好吃

2. 淨鮮蝦雲吞8粒$42,中型爽蝦安睡在雲吞皮內,足料之餘又有雲吞香,合我雲吞控的口味

上次吃淨鮮蝦雲吞時已覺不錯,今次再吃,質量依然,好味

3. 金牌貴妃雞(例牌)$72,同樣皮滑肉嫩,味道剛好,食到舔舔脷

4. 椒鹽豬扒$61,不錯,微辣,惹味,佐飯好

order外賣平台時,有75折,吃得更抵

造訪日期: 2020年12月
感謝 friendychan

4 週前評論 透過行動裝置

去開油尖旺區,行行下行到一點半,諗左一陣都唔知食乜好,就周圍望下邊間多人排隊就食邊間啦。見呢間粥舖裝修企企理理,外面好多人排隊。好少見粥舖會有人排隊,咁呢間連星期一都咁多人排隊,應該幾好食啦,咁就入去試下啦。

好少見粥舖有海鮮粥,就叫一個食下。另外仲叫左一個lunch set同埋兩個小食。

海鮮粥(走蔥)$73(另加貴妃雞 +$15)
因為又想食埋雞粥,但又怕食唔曬兩碗粥,就決定加$15加雞啦。海鮮粥有蟹、蝦兩大隻、帶子同埋魚,配料都幾足夠,海鮮粥係直接放入海鮮生滾嘅粥,所以粥會有啲海鮮嘅鮮甜味。因為加左雞,所以仲有啲雞油嘅雞味,好食。雞都有四五件,都幾抵。粥入邊嘅飯粒唔算太多,食落去鹹鹹地,幾容易入口同幾開胃,就算唔係好鍾意食粥嘅人都可以試一試,撈埋雞油一齊食嘅粥仲好食。

XO醬叉燒炒蛋飯 午餐 $54
叉燒蛋飯上邊有一大堆XO醬, XO醬嘅油滲晒落去飯嗰到,食飯嘅時候都感受到XO醬嘅香味。蛋都幾滑,叉燒都幾多,估唔到同XO醬都咁夾,唔知係邊個諗出嚟㗎呢。白飯一粒粒煮得乾身,配埋XO醬同叉燒滑蛋,好食。

例湯(跟餐$0)
入左門口之後見到有塊牌寫住每日有咩湯飲,每日唔同。今日係冬瓜薏仁豬骨湯,好飲。有大大舊豬骨喺湯入面,又食到少少冬瓜。

酥炸魷魚鬚 $55
酥炸魷魚鬚有好多條,份量好足夠,炸出嚟嘅魷魚鬚炸粉唔算好多,炸粉嘅味道唔錯,再點埋醬汁,魷魚鬚變得更好味。

海蜇手撕雞 $52
海蜇同手撕雞份量都好多,手撕雞如果再滑啲就仲正。如果有辣嘅選擇,我覺得海蜇手撕雞會變得更好味,但係而家嘅海蜇手撕雞甜甜酸酸咁,我覺得已經好足夠。

食左咁多野,依家好飽好滿足。

造訪日期: 2020年12月
感謝 poorstudentlovesfood
2020年8月21日 透過行動裝置

話說早幾日去元朗做野時
去咗呢間店嘅元朗老字號到食「雞粥」
本來只係諗住Hea食個粥‍♀️反正有點熱氣
點知出乎意料之外帶來了驚喜

然而之後係OpenRice睇先發現
原來屋企附近都有分店
有好嘢食就梗係要帶埋媽媽去試吓
加上媽媽一向都都鍾意食腸粉

「新記」並非好似平時粥店咁單調‍♀️
除咗粥,腸粉外~仲有多款小炒,滷水等菜式
感覺就如同食緊大排檔/打冷般

生滾貴妃雞粥
餐廳主打招牌菜就當然係雞粥啦!
呢到用嘅係帶有酒香味嘅貴妃雞

如果去開附近或經過既朋友
都真心覺得值得去「新記」一試

感謝 cycyannnn
2020年8月18日

疫情下的新生活,改變了大家既生活作息,飲食方式改變左飲食時間,以前會放假訓到夠先出門口食晚餐
而家就要趕係6點前出街食左飯先再決定行程
咁今日要出旺角做野,食飽左先再行,見到呢間新記雞粥,咁就入左去食啦
基本衛生做到足,最重要呢度空氣流通,算唔錯既環境
招牌雞粥真係相當出色,雞嫩肉滑,鮮味皮薄,粥身香綿順口,所以幾乎都係每位必點
另外叫左一份叉燒腸同小吃,炸雞翼
腸粉即拉即做,腸粉皮薄而且有彈性,真心水準出色,叉燒餡料多到爆餡!!
雞翼最後先上,脆皮肉嫩,醃得好夠香,好鐘意佢呢度D小吃,都係即做,水準最好
埋單連埋一杯檸茶87蚊

怎料 巴士到達茘枝角站時
突然想到 在這落車
逛逛 睇吓 衫

之後 坐地鐵去旺角啦!下午3:30 肚餓
下午茶囉!順便當晚餐,又可以節省$

好耐冇見,新記雞粥,環境寧靜
客人不多,坐得舒服
款式多多,有粥 粉 面 飯 小食 ... 等等
$38 炸雞脾 薯條
配凍檸水,少冰 少甜

大大隻雞肶,大個你塊臉,
香噴噴,皮脆,為了健康著想,
先切掉波,張大口,啖啖肉

香脆薯條,點少少甜 茄汁

總結:完美飽飽的一餐
下次再嚟,bye

感謝 cchbonnie

去過新记鸡粥 (旺角)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣