“平、靚、正、點心~”

新赞记点心皇
香港排名第8,693 (共13,989家餐廳)
2020年6月29日 透過行動裝置

話說每次去親大角咀,我都會行返去旺角搵食 喺旺角街市附近總係會人山人海,落天橋行前少少見到有間平民點心小店,見價錢都算幾平,所以走左入去治肚
同朋友叫左以下幾款點心,質素相當唔錯 仲要即叫即蒸,味道同大酒樓差不多
贊記蝦餃皇  HKD$29
皮薄餡靚,入面隻蝦好大粒,好好味!
鮮蝦燒賣皇  HKD$29
好大粒好紮實,咬落啖啖肉,份量十足。
四寶雞札  HKD$24
略為遜色,火腿以芋頭代替,不過不失。
蠔皇鮮竹卷  HKD$20
芡汁同鮮竹卷好夾,鮮竹卷上灑上蔥花,食得出係自家製,有誠意~
鳳爪排骨飯  HKD$25
份量都幾多,鳳爪同排骨都蒸得好腍,倒少少豉油都好夠味。
黑椒金錢肚  HKD$23
整得十分軟腍,好易嚼開,味道亦唔會太辣,很不錯呢~
茶茗每位6蚊,唔飲熱茶仲可以揀凍鮮菊花茶,一杯都係$6。特別一提,見到menu居然有豉汁蒸鱔 好特別下次要試下。
新贊記點心皇
旺角深圳街8號

造訪日期: 2020年6月
感謝 foodie_anniechan
2018年11月14日

今天到旺角睇跌打,朋友順便帶我去一間隱世小廚吃飯。位置近奶路臣街街市,地點都幾偏僻,若不是介紹,真的不會去光顧。我們到的時候,已經九點了,最出名的蒸魚套餐,最後只有一份,所以想食美食,真的早些來吧。豉汁豆腐蒸鯇魚,豆腐好滑流,又有營養,魚肉配搭豆腐一起超美味,魚汁拌飯吃,白飯也吃多兩碗。附送例湯,菜乾豬骨,好下火。每日都提供不同老火湯,老板真有心經歷。冰梅排骨,口感好像吃緊話梅甘,酸酸味味,香口惹味,超有鑊氣。店內還有中式點心提供,我們點了鴛鴦燒賣,醬皇蒸鳳爪,黑椒金錢肚。鴛鴦燒賣,是乾蒸牛肉加豬肉燒賣,不得不讚,牛肉餡軟滑,並且蒸出來,沒有滲出水份,很乾身。醬皇蒸鳳爪,惹味有咬口,黑椒金錢肚,牛肚好厚身,炆得剛剛好,不會太腍身。蜆芥鯪魚球,好爽口彈牙,好有大排檔的口味。最後叫了一道甜品 – 蜂巢黑糖糕,賣相似黃金糕,味道香濃,但愈吃愈煙韌,最後出奇地吃到煉奶加椰子糖味道,最後更外賣多了一客回家回味品嘗。

造訪日期: 2018年11月
1  感謝 Kris H

去過新赞记点心皇嗎? 請分享你的經驗!