“雞粥同埋炸大腸好得🤩🤩”

新記雞粥 (元朗)
使用外送服務
香港排名第665 (共14,748家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
2020年12月22日 透過行動裝置

呢排嘅天氣都幾凍,最啱食啲熱辣辣嘅野,元朗有一間粥舖成日經過都好想試!今次終於的起心肝去上下佢地嘅貴妃雞粥仲有好多水準高嘅小食.

◾️貴妃雞豬潤粥 • $58
呢款係新記嘅招牌煲仔雞粥,雞件果然入口香滑,帶一點點藥材味,豬潤爽口鮮嫩,粥底綿密,值得一試!!

◾️酥炸魷魚鬚 • $55
魷魚鬚外層只係包裹左一層薄薄地嘅粉漿,炸得一啲都唔油膩,好好食

◾️香脆炸大腸 • $52
我覺得炸大腸都係必點嘅小食之一!首先最緊要係冇怪味然後外層炸到有少少脆,大腸有啲厚度!一定要配埋甜酸醬,口感真係一流

◾️XO醬籮蔔糕 • $52
蘿蔔糕嘅口感唔係成舊粉咁,都食到好多唔同大細嘅蘿蔔絲,都唔錯

造訪日期: 2020年12月
感謝 sinsinyym

2020年12月21日 透過行動裝置

足料雞粥
作為大西北人,每次經過又新街都見到呢間野好多人食。餐廳主打食煲仔雞粥,冬天甘凍我都趁得閒去試下呢間煲仔粥

貴妃雞粥$52
煲仔上好有feel,雞件份量唔孤寒!Size都大,我嗰隻更加有雞髀添,肉質嫩滑吾鞋,有些少酒香味,因為用煲仔嘅關係,成碗粥保溫較好,冬天食真心正

Xo醬蘿蔔糕$52
蘿蔔糕炸得好脆,撈埋XO醬食都不錯

炸大豬$52
大腸外面好酥脆,入邊煙un ,而且肥同瘦部位都有,店家仲有酸梅汁,必點之選

‍♀️:水準之上粥品店,亦難怪佢咁多人流,我晏晝2:00非食飯時間都好full。屹立喺元朗咁耐,舊店亦擴張要埋隔離個舖位都真係唔簡單嘅,有興趣行開元朗都可以去試吓❤️

新記煲仔雞粥 (元朗)
元朗又新街60號地下D2號舖

造訪日期: 2020年12月
感謝 slash_lovefood
2020年11月8日

今朝想食個豐富既醒神早餐, 常常經過新記雞粥, 今朝終於食到.
粥類材料選擇超多, 除左平時既材料種類外, 仲有豬潤, 泥猛, 黃鱔, 田雞, 海鮮粥等等. 而且仲有自選生滾粥, 煲仔粥, 熱辣辣, 原煲上.
除左粥, 仲有好多款式小食, 伴酒一流!

貴妃雞粥
粥煲到好綿滑, 好多滑雞件, 超抵食.

海鮮粥
海鮮豐富, 有蟹, 蝦, 帶子, 魚片, 蝦蟹都好鮮味.

鮮蝦腸粉
爽口鮮蝦大大隻, 腸粉滑滑, 配埋甜豉油, 好味!

香脆油條
油條脆卜卜, 即叫即炸, 識食一定要放入粥一齊食!

造訪日期: 2020年11月
感謝 Henry C
2020年11月8日 透過行動裝置

這間新記煲仔雞粥店舖位於元朗又新街!這間店舖位置人流都唔錯!附近都好多食市店舖!店舖都唔算好大!但係坐落都好舒適!店舖係元朗都好多年!都算係一間多年長久的店舖!
薑蔥炒田雞
叉燒腸粉
XO醬炒蘿蔔糕
海哲手撕雞
XO醬炒蘿蔔糕:
賣相十分之吸引!賣相金黃色外脆內軟!食入口又有口感!又夠脆口!味道足夠!十分之又水準!值得一試!
义燒腸粉:
腸粉皮薄又夠滑身!食入口都唔需要咬就可以吞下!义燒又夠腍身!又有咬口味道又夠!去嘅自制豉油味道唔錯!
薑蔥炒田雞:
賣相都唔錯!夠哂穫氣!睇落都好吸引!味道十足!田雞入哂味!過田雞細舊咗!如果大舊D應該會正好多!
海哲手撕雞:
海哲食入口都好爽口彈牙!手撕雞味道都唔錯!雞肉食入口都好有口感!兩者溝埋都好夾!
價錢一般!大眾化價錢!價錢又唔算貴!都值得試吓!

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 keke09080908
2020年9月1日 透過行動裝置

放假當然想輕鬆一下,之前因為疫情都躲在家中,真是悶瘋了。現在疫情有所改善,我也急不及待相約朋友吃東西,我們去了久違的新記煲仔雞粥吃下午茶。

先來品嚐香脆炸大腸,大腸外層炸得香酥,一入口不會過於油膩。雖然大腸外表乾脆,可是裡面仍很彈牙,標準的外脆內彈,越是咀嚼越能吃到大腸獨特的香氣脂味。

我很喜歡XO醬拍拍青瓜調味,酸酸的帶XO醬的鹹鮮,青瓜大小剛好,作胃前菜挺不錯的,吃一口XO醬拍拍青瓜,頗有解膩開胃的作用。

秘製雞中翼一份五隻,色澤金黃的雞皮香脆可口,雞肉滑嫩多汁,看起來垂涎三尺。雞中翼不用蘸醬吃已經很有味道,因為雞中翼事先醃過醬料才去炸,吃時風味十足。

朋友很喜歡貴妃蠔仔雞粥,她十分欣賞貴妃雞鮮嫩滑溜,雞肉有夠鹹香。蠔仔飽滿細嫩,海味濃濃,粥底細綿,吸收貴妃雞和蠔仔的精華。重點是她覺得貴妃蠔仔雞粥料給得超有誠意,料好實在。

吃貴妃雞蠔仔粥的同時,怎可缺少它的好伙伴豉油皇炒麵。豉油皇炒麵製作簡單,卻美味無窮,芽菜爽脆極緻,麵條富彈性,充滿鑊氣,豉油香味挺足。

造訪日期: 2020年9月
感謝 foodie_wiki

去過新記雞粥 (元朗)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣