“肉骨茶好味”

馬來亞春色綠野景緻艷雅
使用外送服務
香港排名第4,877 (共14,630家餐廳)

已經第唔知幾多次嚟呢間餐廳
相信好多人都會好鍾意

造訪日期: 2020年10月
感謝 nkcfung

2019年8月13日

鰂魚涌小店特別多,本來食過一間好出名又有得免費飲肉骨茶嘅食店。佢個碗眼見湯底濃厚嘅蝦湯,一食下原來得個樣之後,本對喇沙愛好嘅我都為之一縮,唔敢再等別食(因為湯底都會令人肥㗎嘛,咁樣好唔抵)這間係好無意中找到嘅店,本來係諗唔到食咩,又想食湯粉之類加上果日12:10無咩人排隊就去試下啦。今次我唔會因爲佢個湯底而相信佢,不過佢叫菜紙上有寫辣辣醬再叫要比錢,咁我又有信心佢咁寫就算個湯唔得我都有辣醬湯底。點知一啖飲佢個湯,好鬼濃好正呀。最好係2溝粉麵,米粉及取湯精華,麵又有咬口,而且配菜也不少,我叫嘅係雞都好入味,試通人地嘅牛同串燒都係咁正⋯我會掛住你,心思思都想去食

造訪日期: 2019年6月
感謝 alicelg8
2019年8月7日

今次在工作日去吃午飯的餐廳名字很長!
「 馬來亞春色綠野景緻艷雅 」 - 主打馬來西亞菜,
即使開在鰂魚涌的小巷中,午飯時間還是有長長的人龍...
大約要等最少15分鐘才能入座,座位方面也是搭枱的形式吧

餐單是一張落單紙~好像最出名的是肉骨茶,其次就是叻沙
此外還有一些小食 (*´Q`*) 個人對串燒很有興趣!

朋友和我點的都是叻沙 - 炸魚餅併魚片配米粉 ($66)
很大的一碗!!配料還有通菜、芽菜和半邊的蛋。
不喜歡麵或是粉的也可以轉成泡飯~
或者加錢則可轉成馬拉蔥油飯。
不過我們選擇了+$10 油炸鬼!這個浸了湯後超惹味的耶

我點的則是 - 參峇魷魚配油麵+米粉 ($68)
大概是因為“參峇魷魚”的關係,
我那碗湯底比朋友的稍微深色點~湯底微辣得來惹味十足!
魷魚的口感很彈牙,除了魷魚片還有魷魚鬚。
油麵增加了口感上的層次,再加上吸收湯的米粉確實不錯

另外還有送冷熱同價的冬瓜茶或洛神紅莓茶。
我的是前者,先飲會覺得很甜~但喝了湯後才飲就剛剛好囉

最後亦點了 - 沙嗲3串豬+3串雞 ($52)
雖然外表看起來很燶很乾似的。
但吃落發現是很嫩口,而且那沙嗲很香~雖不及叻沙惹味XD

造訪日期: 2019年7月
感謝 linglingdolly
2019年2月1日 透過行動裝置

好特別的餐廳名字,第一次到這裡午餐,點了招牌肉骨茶,湯的味道不錯,肉頗多的,合理的午餐價錢,可以再試!

造訪日期: 2019年2月

感謝 CUrachelc

查看過馬來亞春色綠野景緻艷雅的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過馬來亞春色綠野景緻艷雅嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣