“旺角的越南風情畫”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第83 (共15,239家餐廳)
價位: US$100 - US$200
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
4 週前評論 透過行動裝置

今日約左朋友仔出旺角晚餐。想搵個地方不限時,坐得舒服。朋友仔就帶左我去這餐廳食越南菜。

餐廳在銀行中心,近地鐵站,十分方便。蒲進去就見地方闊落,非常光猛。而且每張枱也有很高的透明膠片隔住,無論是除罩食飯或是傾偈聊天,我也很安心。

細看餐牌,很多菜色也融入了海鮮。身為海鮮控的我點了咖喱炒大蜆和香茅燒烏頭。
烏頭也是一貫風格地以鹽焗脆外皮,內放入香茅黃薑等香草料。好不好吃就取決於廚師燒炙的技巧。今次燒到恰到好處,沒有太老,魚肉夠彈牙。另外有香草醬點魚肉,醬汁清新醒神,不過本身魚肉已經好入味,點了香草醬是錦上添花。

咖喱炒得蜆很入味。咖喱汁加了香草、洋蔥和蛋花,這個組合很讚,香料的惹味加上蛋香,令咖喱汁生色不少。我們另外也點了薄餅撈上咖喱汁一起吃。薄餅本身也有濃香牛油,製作並不馬虎。

另外點了去骨海南雞和煙三文魚紙米卷。紙米卷皮薄餡靚。而且加三文魚這個fusion很特別,平時多見扎肉和軟殼蟹。海南雞也有驚喜,肉質鮮嫩,沒有任何腥味,廚師功不可沒

點了那麼多肉,也不忘吃一下蔬菜類 - 蒜炒西蘭花。蒜蓉炒得焦香,西蘭花爽脆香口,鑊氣夠火喉。

餐飲方面,我們各自點了椰汁紅豆冰和椰汁綠豆冰。椰汁其實是濃濃的椰奶,配上軟糯的紅豆,成為一杯喝下去的甜品❤️。本來還想叫多一個芒果糯米飯,因為這杯野飲我吃不下了,要留待下次光顧試試了。

這店除了是聚會好地方,食物也很讚。能在現時飛不了的狀態下吃到好味的越南美食,好滿足

感謝 AngelababyHo

5 週前評論 透過行動裝置

Le Viet 令我驚喜嘅係,菜式唔單止係越式咁簡單,加入左好多不同風味,泰式法式越式港式,當然佢出眾嘅當然是越式河粉,但今次專登約左朋友K嚟試吓佢其他特色菜式。

因為位置真係好方便,銀行中心一上電梯就望到,佢唔少人嚟聚腳嘅地方,座位好寬宏,岩多人聚餐,不過,依家就三四個就算啦:mad:!
我地都遲左少少,但好彩係有訂位,唔洗等,坐左一陣,人流開始多,不過唔會好迫,鋪位相當大,坐落非常舒服唔吵。
兩位都係食肉同肉,今日唔叫越南湯河撈檬,我地大膽叫左香茅烏頭,半只海南雞,咖哩炒大蜆配印度簿餅,蒜蓉西蘭花,煙三文魚紙米卷,加兩杯椰汁紅豆/綠豆,好少餐廳有綠豆冰,但一試愛上。
我欣賞兩個主菜,烏頭烤得非常香,香茅已入晒烏頭度,食落有淡淡香茅加香草清香,另外配上特色越泰酸汁,酸酸辣辣啲,好野味,跟烏頭好配搭。
海南雞值得一贊,太細心同做得唔錯,肉嫩香濃,加上黑油同酸辣汁。細心在於,佢連雞翼都幫你起埋骨,食咁多間,只le viet 係咁,但一啲唔影響口感,都係濃香肉嫩滑。
咖哩咖太嫩岩晒港人口味,加上有滑蛋香濃中加啲滑,配上大蜆鮮甜,是唔錯。
總括,Le Viet香烤菜式,咖哩海鮮加埋特色酸嫩汁,係其他越南餐廳食唔到。

感謝 yaukwan1982
2021年3月7日 透過行動裝置

自己一向都幾鍾意嚟呢度食越南菜,尤其係佢嘅越式牛油焗大蝦頭,今次同朋友嚟食,我哋叫咗一份午餐,另外再叫咗一份牛油大蝦頭。買單計每人都係百零蚊左右,特別想提一提嘅係,呢到店員服務都非常好。

一坐低嘅時候,餐廳準備嘅餐具都非常完備,絕對好似已經知道我哋會來食海鮮一樣。特別欣賞佢嘅係會為我哋準備消毒濕紙巾,真係任何時候都用得着。

我哋落單,叫咗個生牛肉湯粉,$59,包一杯飲品,咁我哋就叫咗滴漏咖啡,因為始終係越南餐廳,梗係要叫番啲有越南特色嘅飲品。

咖啡一嚟到嘅時候,就會見到佢一個好熱嘅鐵壼,面有咖啡慢慢咁樣滴出嚟,而下面就厚厚的一層煉奶。

一路滴嘅時候,香氣慢慢滲出嚟,咖啡係好苦嘅,但有咗煉奶之後,就溫和好多。由於我鍾意飲凍飲,所以餐廳亦都另外加咗個冰底俾我。

生牛肉河粉送上黎,我可以講,我最鍾意嘅除咗係佢嘅牛肉之外,牛肉非常嫩口,係有牛味,冇雪藏味。仲好鍾意佢個湯底,甜甜嘅牛骨湯,令到成碗牛肉河粉嘅質素昇華左,飲落去嘅時候,絕對唔會感覺係一碗味精湯。

河粉亦都非常高質素,條條分明。

之後就到重頭戲,牛油焗大蝦頭,$228,我有一個好深嘅印象就係一嚟到嘅時候,全部人都望住我個牛油焗大頭蝦。

我估背後個原因係因為,因為佢一嚟嘅時候真係好香,而且亦都好大份,特別欣賞廚師嘅心機,佢將成個大蝦頭夾唔同部份都整得非常香脆,而且牛油味非常香濃,連啲肉都係起晒腸,細心。食落去嘅時候,蝦嘅肉非常之彈牙,好有肌肉。而且我仲一定要反覆去撈啲牛油,更加好味。

最後食完呢未咁重口味嘅菜,我梗係要飲返杯熱檸茶來消滯啦。

感謝 cheungkkk
2021年3月1日 透過行動裝置

這家東南亞餐廳之前社會運動時食過一次,感覺唔錯,年幾後的今天,疫症來到疫苗注射前,剛好經過,與友人來光顧,同之前一樣咁多人幫襯,在此市況下實屬難得

海鮮沙律
清新開胃
不過魷魚有點生餐廳要注意

海南雞 好好食
好surprise 2個人好快好快清左成碟
我話必食

咖哩虎蝦
咖哩味就無咩虎蝦個粉拉油 有點厚
可以唔叫這個...
有點失望

總結:虎蝦外,海鮮沙律、海南雞都好好
服務員都好主動有禮

造訪日期: 2021年2月
感謝 gonijiwa
2021年2月28日 透過行動裝置

今日同屋企人黎到旺角,特別想食燒魚就黎到呢間性價比咁高既餐廳開餐啦。

講食物之前,一定要讚一讚呢間店既一名女經理,超級有禮貌,亦會同我地講解下d食物,好體貼。

食物方面
最好食係香矛燒烏頭 $173
女經理同我地講,因為呢道餸係生燒所以會需要多少少時間。當見到呢道餸上台既時間,真係冇失望,超級香,肉質鮮嫩多汁,香料亦配搭得好出色。

去骨海南雞飯 $68 連餐湯
好多菜係底,而且雞肉大大件,超級好食。

牛油雞翼
絕對可以算係必點之選,牛油味勁香。

造訪日期: 2021年2月
感謝 anitachanng

查看過Le Viet (Bank Centre)的旅客也查看過

去過Le Viet (Bank Centre)嗎? 請分享你的經驗!