“必食海南雞”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第83 (共15,233家餐廳)
價位: US$100 - US$200
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年3月1日 透過行動裝置

這家東南亞餐廳之前社會運動時食過一次,感覺唔錯,年幾後的今天,疫症來到疫苗注射前,剛好經過,與友人來光顧,同之前一樣咁多人幫襯,在此市況下實屬難得

海鮮沙律
清新開胃
不過魷魚有點生餐廳要注意

海南雞 好好食
好surprise 2個人好快好快清左成碟
我話必食

咖哩虎蝦
咖哩味就無咩虎蝦個粉拉油 有點厚
可以唔叫這個...
有點失望

總結:虎蝦外,海鮮沙律、海南雞都好好
服務員都好主動有禮

感謝 gonijiwa

2021年2月28日 透過行動裝置

今日同屋企人黎到旺角,特別想食燒魚就黎到呢間性價比咁高既餐廳開餐啦。

講食物之前,一定要讚一讚呢間店既一名女經理,超級有禮貌,亦會同我地講解下d食物,好體貼。

食物方面
最好食係香矛燒烏頭 $173
女經理同我地講,因為呢道餸係生燒所以會需要多少少時間。當見到呢道餸上台既時間,真係冇失望,超級香,肉質鮮嫩多汁,香料亦配搭得好出色。

去骨海南雞飯 $68 連餐湯
好多菜係底,而且雞肉大大件,超級好食。

牛油雞翼
絕對可以算係必點之選,牛油味勁香。

感謝 anitachanng
2021年2月24日 透過行動裝置

男朋友打完排球經過旺角忽然覺得肚餓於是去了一間真正的越南特色風味餐廳。
地鐵站走上嚟唔到三分鐘非常之方便。
我同男朋友都鍾意食魚所以叫咗個香茅燒烏頭食。
這款魚特別之處就係鮮甜無比而且非常新鮮。裏面配上香茅同埋其他唔同嘅泰國薑材料。可以講係分外入味而且入木三分。
令人覺得一再懷念這種越南風情。
我自己另外叫咗個真正越南海南雞飯。
別之處還有油雞香而且雞香鮮嫩肉滑。其他餐廳唔一定享受得到。
不同的香料泡做不同的食物加上服務我覺得很滿意。

感謝 calvv2019
2021年2月23日 透過行動裝置

今天天氣好,便去旺角Le Viet吃午餐。

叫了一條香茅燒烏頭。魚即叫即燒,等了約半個鐘便送來給我們享用。魚很大條放在生菜上,魚皮擦了鹽來燒,魚肚內塞滿香料。切開魚揭開魚皮內面是雪白香甜的魚肉。用隨魚附上的酸甜醬汁點魚吃,令魚肉更鮮美。魚沒有腥或泥味,真材實料,保持肉質鮮嫩,香茅燒比蒸或明爐烏頭更好味。魚不油腻不咸,有營易消化,魚骨亦不多,值得推介。

我愛吃串燒,叫了半打,有豬,牛和雞。三種都好吃,燒得不過火,保持肉質鮮味。沙嗲醬香甜。

午市有多種超值套餐供應。選了咖喱牛腩飯,跟湯及飲品。咖喱牛腩用爐仔上,熱辣辣更好味。牛腩淋,牛筋更正,咖喱香甜不辣,配菜薯仔洋葱青椒都美味。冬瓜餐湯和熱奶茶都不錯。

吃得滿意,經濟實惠,招呼好。兩個人消費約350元。下次再來。

1  感謝 aliceyuens
2021年2月19日 透過行動裝置

今日難得放假又放寬晚市就同老公岀左旺角食晚餐,老公話想食越南菜我之前食過le viet 覺得幾好食就帶距去試下,不過我地因為買左七點半睇戲,所以五點半去到嗰陣時都唔係好多人。
原來11:30到6:30會有set meal 價錢仲超級優惠添所以我哋叫左一份串沙嗲配香辣炒飯包一杯飲品,我地加八元轉左越南滴滴咖啡另外叫左條香茅烏頭同一份精選拼盤。

沙嗲配香辣炒飯
串燒一共有三串包括有牛,豬同雞啲串燒係即叫即燒全部都新鮮熱辣咬落唔會好硬配埋個沙嗲醬真係冇得輸,個炒飯就唔係想像中咁辣食落都非常惹味。

越南滴滴咖啡
杯底有一層煉奶,可以中和返苦澀嘅咖啡,我哋叫咗凍飲,所以佢另外俾咗杯冰我哋,滴滴咖啡真係非常之珍貴,因為加入杯冰到只係得半杯飲,真係飲到唔夠喉。

香茅燒烏頭
一上台都嚇親因為都真係幾大條下而且好重香茅味,佢啲魚皮用啲鹽醃過所以比較硬身容易打開淨係食入邊啲肉,肉質食物都好嫩口配埋啲青色嘅蒜蓉辣醬非常之夾!

精選拼盤
入邊包括有春卷,炸蝦餅,扎肉蒸粉包同埋有豬頸肉,食物全部都新鮮熱辣美味可口,令人食到停唔到口。

感謝 cherrybaby73

查看過Le Viet (Bank Centre)的旅客也查看過

去過Le Viet (Bank Centre)嗎? 請分享你的經驗!