“賣相好有氣勢兼美味嘅越南大頭蝦😋”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第87 (共14,733家餐廳)
價位: US$100 - US$200
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年12月10日 透過行動裝置

朋友唔單止向我介紹過呢間餐廳,仲同我推介佢嘅「牛油蝦」話係必食,今日喺旺角,就專登去試吓

原來全名係「牛油焗大頭蝦」$228,我仲叫咗$62嘅「鹹魚炒芥蘭」同$28嘅「椰汁紅豆冰」

「鹹魚炒芥蘭」先上,芥蘭菜好新鮮,加鹹魚、蒜頭、薑絲一齊炒,簡單又美味

「牛油焗大頭蝦」上枱嘅時候,我幾乎嘩咗一聲,仲以為上錯咗隻龍蝦俾我,真係好大隻,個presentation亦都非常立體,賣相係威係勢;呢隻越南大頭蝦喺炸過之後,加上牛油同大量蒜頭再烤焗,超級香口,大頭蝦肉質結實,仲有少少膏,亦好似食到有啲啲鹹蛋黃,真係極惹味

非常滿足嘅一餐

感謝 BergmanChan

2020年12月7日 透過行動裝置

今天與家人來旺角辦事,正逢午飯時間,發現彌敦道這家越南餐廳~因為之前在尖沙咀The One就想吃但是排隊人太多便作罷,今天剛好有機會嘗試!

平日中午吃飯的人還真不少,店鋪空間寬敞舒適,因為來得早,我們可以坐在窗邊位置,坐下翻看lunchset選擇很多,且價錢大多都在70HKD以內,還包括餐湯和飲品~

去骨海南雞套餐:餐湯居然很好喝應該是慢火熬出來那種,海南雞賣相鮮美,吃起來都不錯油飯不油膩飯粒都爽身~

串燒沙嗲香辣炒飯:串燒包括雞肉、豬肉和牛肉各一串,燒得很香口,三種一次過滿足所有味蕾~我很喜歡他們家的沙嗲醬,十分提味!

香茅燒烏頭:魚很大條,伴有淡淡香草味,魚肉在魚皮的保護下保留了肉汁,而且刺也很少適合我這種懶人

椰汁紅豆冰&青檸蘇打:加HKD8可以有這種特飲,大大杯好滿足~

今天真的是時間有限,無法細細品嘗,下次邀朋友再來時一定會多選幾種菜色嘗嘗看!

感謝 jys0307j
2020年12月3日

公司實行彈性上班時間,但係一樣做到夜麻麻!靈機一觸,去咗夜貓兒最啱的越南仔餐廳 Le Viet 擦翻餐勁!
亦因為食過呢度啲咖喱,一試難忘!今日我再接再厲,點左個越式咖喱軟殼蟹煱!仲配上脆脆嘅越式法包,烚下烚下;質地似油炸鬼浸粥,香濃似芝士火鍋,真係無比正!
主角軟殻蟹大大隻,咖喱薯已經炆到用一咬即溶化,怪不得係勁多人叫嘅推介菜!
再嚟無骨海南雞飯, 鷄唔肥但好滑;個油飯底有椰香~久違嘅爭飯食場面出現了!
壓軸嘅係香茅燒烏頭~超大條,樣子幾壯觀!揭開個魚肚,內裡充滿好多好多唔同種類嘅☘️香料;味道複雜又獨特!燒魚果然好香,而且條魚夠靚內有黃油;啖啖肉又食到魚香,美味哦!

感謝 Ddyy10
2020年11月27日 透過行動裝置

香茅豬頸肉撈檸
叫咗呢個撈檸食!勁多豬頸肉!成樽汁比你撈!酸酸甜甜開胃醒神!
跟餐有熱檸茶

香茅燒牛仔骨
嘩!呢個牛仔骨燒到岩岩好!食落仲好淋,夠入味配埋個醬汁比你點!

香茅燒烏頭
呢條烏頭燒到外脆內軟,平時多數食明爐湯烏頭,呢個燒烏頭我第一叫,食落都唔錯wor!如果有啤酒送就更正

椰汁綠豆冰
好多綠豆椰汁唔太甜good

造訪日期: 2020年11月
感謝 chunyau
2020年11月23日 透過行動裝置

次次去旺角都會見到呢間餐廳嘅招牌,想食依間餐廳好耐啦,今日終於有機會試吓。

牛油焗大頭蝦,大頭蝦勁巨型,大到有我手臂咁長,同龍蝦一樣咁大隻真係估佢唔到啊!牛油味味香濃、蒜蓉勁多,大頭蝦非常新鮮,肉質夠彈牙鮮甜。

越式咖哩軟殼蟹配法包,咖哩調教得好啱香港人口味,有咖哩香味而唔會太辣,餐廳好細心,咖哩黎到有小火爐熱住,而且軟殼蟹另上,咁就唔怕玄學蟹就買咖喱太耐而淋咗,價錢只係$93重會配左半個法包添!

牛油雞翼大大隻,雞翼外層炸得非常香脆而且包層滿滿蒜蓉,係我食過咁多次牛油雞翼之中數一數二好食

造訪日期: 2020年11月
感謝 20food

查看過Le Viet (Bank Centre)的旅客也查看過

去過Le Viet (Bank Centre)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣