“ 正宗海南雞”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第81 (共14,614家餐廳)
價位: US$100 - US$200
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
3 週前評論 透過行動裝置

Le Viet是一間價錢合理,性價比高的越式餐廳,其中強推它的海南雞,來這裏一定不會失望。

香茅燒烏頭

我本身不太喜歡吃烏頭魚,嫌它有陣泥味,但這裏的烏頭魚不單止沒有泥味,而且還帶有香茅和南薑的清香。烏頭魚沒有打鱗,而且外面塗上厚厚的粗鹽,所以魚肉不但沒有「鞋」口,而且非常清甜,配上餐廳特製的香草檸檬蒜汁,超正。

去骨海南雞:

這個可以說是我最喜歡的海南雞,用皮爽肉滑多汁來形容,一點兒也沒有張。我們叫了半隻海南雞,起骨切件美美的上枱,全熟沒有一絲血水都能做到雞肉多汁滑溜,師傅的功力果然厲害。我最怕帶有血水的切雞,但通常全熟的雞又比較「鞋」口,所以這個海南雞真的超驚喜。

感謝 BrendaHoho

今日係中同聚會,定咗係旺角食晚飯,大家都好想食東南亞菜,見到呢間越南茶餐廳Le Viet望落幾吸引,於是就決定試吓呢間 ☺️

越式咖喱軟殼蟹配法包(推廣價:$93)
- 越式咖喱喺用明火煮住食,好正,喺今餐嘅亮點,同埋幾乎喺檯檯都叫
- 咖喱香濃,微辣偏香甜,法包配呢個咖喱簡直係喺一絕
- 軟殼蟹炸得都幾好香脆,味道一流

串燒(雞、牛、豬) ($89)
- 串燒好大串,肉質都唔錯,唔會太老,咬唔開
- 串燒嘅香料同醬汁都配搭得幾好,令人食唔停手
- 比較推薦牛肉,肉質都新鮮,食都好滋味

牛油雞翼 ($72)
- 五隻雞翼都大大隻,金黃鬆脆嘅表層望落超有食慾
- 牛油味都幾重,食落啖啖肉,啲油逼曬出嚟,好邪惡

椒絲炒通菜 ($62)
- 通菜食落好爽口,炒得好香,唔會太軟
- 椒絲提升咗呢碟菜的味道,食落好有層次,辣辣哋好惹味

香茅豬頸肉炒金邊粉($72)
- 賣相一般,唔似出面賣開的炒金邊粉
- 味道正常,中規中矩,冇其他菜嚟得咁有驚喜

四個女仔食啱啱好,平均$97就唇以試齊咁多款越南美食,啱晒一大班人聚會,好正

感謝 bon_bon_foodie_zone
4 週前評論 透過行動裝置

今晚約左好友一齊係旺角上堂, 上堂前係附近找野食,原來銀行中心上面都有越南野食,咁我地就決定座低食。

⚛ 柚子海鮮沙律 ~ 份量好足,有蝦,鮮魷 加上大量爽脆的青木瓜絲和蘿蔔絲,味道酸酸甜甜,夠哂開胃。

⚛ 越式咖哩軟殼蟹鍋(配法包)~ 驚喜之選咖哩夠香濃得來係開胃的辣,用爐煮滾, 軟殼蟹和薯仔炸好分開上, 食果時先沾上咖哩汁, 咁就唔會影響香脆的口感, 個法包都係一個精彩位,因為個包微熱的, 沾上咖哩汁超美味。

⚛ 蒜蓉炒椰菜苗 ~ 好友超愛吃菜,所以一定點一碟菜來食, 剛好椰菜苗我都好喜歡,口感爽脆得來有咬口。

⚛ 串燒沙嗲香辣炒飯 ~ 有齊雞,牛,豬各一串, 串燒燒得剛好,肉質鮮嫩沾一沾沙嗲醬好惹味, 而香辣炒飯只屬於微辣,所以怕辣的人都可以食到的。

青檸梳打 ~ 成支chang 上,感覺真好。

整體都幾豐富滿足,呢到座得舒服下次可以再來。如人多仲正可以叫多幾味 share 來食。

感謝 Chloekwok89
2020年10月19日

整體性價比高

▪️原隻大蝦菠蘿焗飯
原隻菠蘿焗飯超足料,有菠蘿粒、肉鬆、紅腸、雜豆粒等,味道帶點甜,開胃之選。

▪️香茅豬頸肉撈檬粉
豬頸肉入口、燒得香口惹味、厚薄適中一碗有八大片,啖啖肉檬粉配泰式酸醋醬汁,開胃解膩。

▪️香茅燒牛仔骨
濃味之選,香茅味非常突岀!牛仔骨肉不會韌、易咀嚼。

▪️咸魚炒油麥菜
香但略嫌油膩。

▪️青檸梳打
整瓶Chang梳打水奉上

感謝 desertfoodiehk
2020年10月14日 透過行動裝置

最近又再投越南菜懷抱,今次又再訪,環境寬敞舒適,員工服務有禮殷勤,全部食物質素都不錯,好吃

香茅燒烏頭$173
大愛香茅燒烏頭,相信喜愛吃越南菜的人都對呢味魚不陌生,香茅香氣撲鼻,打開魚皮,鮮美嫩滑的魚肉,在沾上特製醬汁,令我吃不停口!

木瓜大蝦雞絲沙律$62
大蝦分量豪邁闊綽,木瓜絲新鮮爽脆,配合越式酸甜醬汁,清新無比

越式海鮮炒河$69
炒河夠鑊氣,海鮮份量一樣豪邁闊綽,有墨魚、大蝦、蜆等⋯

另外,有外賣美食到會服務,大家party可以試吓呢間越式菜!

感謝 tomandcharlie_diary

查看過Le Viet (Bank Centre)的旅客也查看過

去過Le Viet (Bank Centre)嗎? 請分享你的經驗!