“原來你叫「越南仔」”

Le Viet (Bank Centre)
訂位
香港排名第76 (共13,988家餐廳)
價位: US$100 - US$200
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

餐廳嘅主理人係柬埔寨華僑嘅第二代所以主打創新嘅越南新派混合菜色,場內佈置以紅黃藍色作裝潢為主調,行走型格氣派
越式咖哩軟殻蟹配法包($93)
咖喱香濃稠身,味道甜中帶辣,椰汁味濃郁,富香茅同薄荷葉各種香料味,配菜有彩椒同洋蔥重點當然係炸至金黃嘅軟殼蟹,面有蟹肉同蟹膏墊底有幾舊炸薯仔,薯肉好綿密最細心係佢會另上,所以唔會浸到冧哂。另外仲送半條烤至外層脆卜卜,裡面質感煙韌嘅法包,餸埋咖哩汁食一流
精選越式拼盤($98)
炸蝦餅:外表沾上麵包槺炸至香脆乾身,內嘅蝦膠結實,食落爽口彈牙,味道鮮甜。
札肉蒸粉包:滑溜嘅粉皮包住大量豬肉碎、爽口嘅本耳、鮮味嘅冬菇粒同炸香嘅蝦米,味道較清淡。面頭仲有扎肉薄片、炸蒜片同蔥油。
春卷:鬆脆春卷皮帶點煙韌,內包住爽脆嘅木耳、清甜嘅紅蘿蔔絲、Q彈嘅粉絲同少量豬肉碎。點埋酸辣醋食落好開胃。
香茅燒豬頸肉:邊位燒得焦脆,油脂經炭燒後好甘香,肉質肥瘦均勻,而且唔算薄身,食落爽口彈牙,充滿肉汁,茅香醃得夠入味。
生牛肉湯河($68)
湯底以大量牛骨、越式香料同草果等餚製 12個鐘而成,味道鮮甜濃郁,湯面清澈唔油膩幼身河粉好薄夠滑溜溜,生牛肉有5成熟,色澤粉嫩,湯底熱力啱啱好迫熟牛肉,食落唔韌可以自由加香葉、辣椒粒同青檸。
香芒糯米飯($55)
椰漿飯熱辣辣 ,有兩隻顏色,一款係白糯米,食落較軟糯;一款係紫米,食落較煙韌配上凍冰冰嘅椰汁,味道濃厚偏甜,絕對唔覺漏。有原個芒果份量,食落香甜冇根
三色冰($28)
椰汁口感唔夠濃厚而且味道偏淡,底下嘅三色啫喱幾爽脆,色澤鮮艷好靚,可惜有陣莫名其妙嘅藥水味

造訪日期: 2020年6月
感謝 Quest09595597620

4 週前評論 透過行動裝置

Le Viet 食越南菜,餐廳望入去好乾淨衛生,地方寬敞,一邊牆全玻璃窗,令餐廳光線非常充足。

首先黎個沙律開下個胃口先
青木瓜蟹肉雞絲沙律 - 最鍾意係個酸汁,酸酸味味,食咗份外開胃;而蟹肉真係堆得好高,份量真係好多,而且都好有蟹鮮味;木瓜絲清甜爽口,食左令胃口大開。

串燒 - 有雞、牛、豬;先講份量,每串嘅肉都係大大舊,非常滿足倒口感;每串都係外邊熱得小小燶邊,但入邊仲保持濕潤;如果個沙嗲汁再加辣啲就更加好味。

咖哩炒大虎蝦 - 蝦開左邊有6大舊,每邊淨係個蝦身有成隻食指咁長,啖啖肉、肉質鮮嫩彈牙,而且仲有好多切得大大塊嘅配菜(洋蔥、青辣、紅辣等)好有口感;個咖喱汁小小辣,但仍保持咖喱嘅香味,稀杰度適中,最岩就係配印式薄餅一齊食,一於連汁都撈埋。

最後叫多咗個椒絲炒通菜, 分量都唔少,唔會太油,簡簡單單基本調味料,小小辣,夠鑊氣,成碟仲保持青綠

今餐真係食得飽飽,飲埋杯青檸梳打消消飽肚感,真係好滿足。

感謝 heidi886hui
4 週前評論 透過行動裝置

妹妹中午放假,所以約妹妹去旺角食野兼行街,妹妹鍾意食東南亞食物,所以選咗「Le Viet」

妹妹話政府派錢,所以要食好啲,刺激經濟之餘,都要刺一下味蕾喎

青木瓜蟹肉雞絲沙律
蟹肉鮮甜、雞絲嫩滑,加上爽脆青木瓜絲,味道非常合拍,清爽醒胃

咖哩炒大虎蝦
咖哩汁味香、唔辣,大虎蝦炸得鬆脆,加上咖哩汁一齊食,真係非常惹味,另外加咗份薄餅,蘸上咖哩汁,真係絕配

沙嗲串燒(雞、牛、豬)
沙嗲串燒,先聞到好香燒烤味,牛肉肉質軟腍,雞肉嫩滑,豬肉有嚼頭,蘸沙嗲汁食,非常美味

椒絲炒通菜
有少許辣,通菜新鮮爽口

椰汁綠豆冰
椰味清甜,綠豆爽口,清爽解渴

感謝 HuiFung2017
5 週前評論 透過行動裝置

今次同朋友去約左lunch見個面,打算去旺角食越菜,Le viet既地點夠晒方便,座位都好闊綽

香茅豬扒湯河 $59
(美味指數: )
湯河加入辣椒粒,別具風味。再配上香茅豬扒醃得好入味,而且煎得香脆可口。如果想令味道更有層次既朋友仔,可以試下加入少許青檸汁~會令味道再提升

豬頸肉撈檬 $64
(美味指數: )
豬頸肉燒得好香好juicy,豬頸肉既燒汁甜甜地,配合埋檬粉汁酸酸辣辣好開胃

香茅燒烏頭 $173
(美味指數: )
烏頭魚好大一條,而且即叫即燒,上枱熱辣辣仲好香。烏頭肉質比較結質而且少骨,最岩唔識挑骨既朋友仔。切開條魚之後會見到有香茅同檸檬葉等等既香料係個魚肚入面。另外仲配左青辣醬,沾埋醬汁黎食非常惹味

整體食物質素:4 / 5

我所講嘅就係依間餐廳嘅no.1招牌菜
雖然見過相 但見到實物個下都真係shocked
超豐盛啲椰汁係多到滿瀉
依個焗飯好重椰汁味 甜甜地
有蝦呀粟米呀嘅配料 岩哂2-3人share!!
越式酸辣海鮮鍋 $148
原來入面放左香茅咁燒 咁香係有原因
依間餐廳真係有超多款食物
越南迷真係唔可以錯過

感謝 bellofood

查看過Le Viet (Bank Centre)的旅客也查看過

去過Le Viet (Bank Centre)嗎? 請分享你的經驗!