“💯越南美食💯”

Le Viet (Bank Centre)
訂位
香港排名第76 (共13,989家餐廳)
價位: US$100 - US$200
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年7月7日 透過行動裝置

妹妹中午放假,所以約妹妹去旺角食野兼行街,妹妹鍾意食東南亞食物,所以選咗「Le Viet」

妹妹話政府派錢,所以要食好啲,刺激經濟之餘,都要刺一下味蕾喎

青木瓜蟹肉雞絲沙律
蟹肉鮮甜、雞絲嫩滑,加上爽脆青木瓜絲,味道非常合拍,清爽醒胃

咖哩炒大虎蝦
咖哩汁味香、唔辣,大虎蝦炸得鬆脆,加上咖哩汁一齊食,真係非常惹味,另外加咗份薄餅,蘸上咖哩汁,真係絕配

沙嗲串燒(雞、牛、豬)
沙嗲串燒,先聞到好香燒烤味,牛肉肉質軟腍,雞肉嫩滑,豬肉有嚼頭,蘸沙嗲汁食,非常美味

椒絲炒通菜
有少許辣,通菜新鮮爽口

椰汁綠豆冰
椰味清甜,綠豆爽口,清爽解渴

感謝 HuiFung2017

2020年7月6日 透過行動裝置

今次同朋友去約左lunch見個面,打算去旺角食越菜,Le viet既地點夠晒方便,座位都好闊綽

香茅豬扒湯河 $59
(美味指數: )
湯河加入辣椒粒,別具風味。再配上香茅豬扒醃得好入味,而且煎得香脆可口。如果想令味道更有層次既朋友仔,可以試下加入少許青檸汁~會令味道再提升

豬頸肉撈檬 $64
(美味指數: )
豬頸肉燒得好香好juicy,豬頸肉既燒汁甜甜地,配合埋檬粉汁酸酸辣辣好開胃

香茅燒烏頭 $173
(美味指數: )
烏頭魚好大一條,而且即叫即燒,上枱熱辣辣仲好香。烏頭肉質比較結質而且少骨,最岩唔識挑骨既朋友仔。切開條魚之後會見到有香茅同檸檬葉等等既香料係個魚肚入面。另外仲配左青辣醬,沾埋醬汁黎食非常惹味

整體食物質素:4 / 5

我所講嘅就係依間餐廳嘅no.1招牌菜
雖然見過相 但見到實物個下都真係shocked
超豐盛啲椰汁係多到滿瀉
依個焗飯好重椰汁味 甜甜地
有蝦呀粟米呀嘅配料 岩哂2-3人share!!
越式酸辣海鮮鍋 $148
依間餐廳真係有超多款食物
越南迷真係唔可以錯過

感謝 bellofood
2020年6月24日 透過行動裝置

Lunch set都幾抵,平均每人不用$200有魚、河粉、檬粉、餐飲,質素也不錯,好多上班族在午膳時會過來,所以1時最多人,靠近窗邊好看,但被別人book了所以無辦法坐窗邊,service都唔錯,職員有禮有笑容

造訪日期: 2020年6月
感謝 auyin06
2020年6月10日 透過行動裝置

愈熱“越”要食XDD
今日真係好熱,但家中既女皇大人話唔怕,仲話要去食下辣野刺激一下味蕾添!!
原來佢係想食咖喱,不過佢又厭日式咖喱唔夠辣,話要食東南亞風味既椰香咖哩~~
呢度既“越式咖喱牛腩鍋”HKd$69+10%,嗌呢個咖喱會跟埋湯同飯,仲有埋飲品添!!!
另外要左一份“法包”HKd$25+10%黎點咖喱汁,好正!!!
另外要左一條“香茅鹽燒烏頭”HKd$173+10%,雖然因為生燒,所以要等得耐d,但都係值得既~~
條魚燒得岩岩好,所以食落既肉質唔嚡,仲有淡淡既香茅味!!!
依家佢地既“焦糖燉蛋”HKd$36+10%做梗優惠,買一送一!!!
估唔到越菜餐店都做到咁有水準既西式甜品✔✔✔

造訪日期: 2020年6月
感謝 carrie0324

查看過Le Viet (Bank Centre)的旅客也查看過

去過Le Viet (Bank Centre)嗎? 請分享你的經驗!