“牛油大頭蝦!”

Le Viet (Bank Centre)
訂位
香港排名第79 (共13,939家餐廳)
價位: US$100 - US$200
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

特別想讚下牛油焗大頭蝦… 其實仲食左其他野,不過冇影相…唯獨呢個牛油焗大頭蝦一拎岀黎時賣相非常之吸引! 大頭蝦焗成金黃色,大大隻坐係碟,仲有一陣牛油香味,唔影相點得!

蝦身已被分成兩半,蝦肉好易整岀黎,好大條,肉質結實彈牙,係一隻新鮮有活力的大頭蝦!而家食落仍然好有牛油香味,但又唔漏! 初時仲以為碟底黃色的是牛油,但原來唔係,不油膩的,不知是什麼,但幾好味幾香!伴菜的薯仔被炸過,放在碟上吸了牛油和汁,又香口又非常入味和好食! 呢個菜色絕對食得過!

感謝 cherryfung001

2020年6月1日 透過行動裝置

呢一間越南餐廳其實好耐之前都試過一次不過今次見行得攰, 咁就再試下啦咁我同朋友就叫咗以下:

精選越式拼盤: 呢個蝦餅炸得幾香口,啲蝦亦都爽口, 點埋啲甜辣醬就另一口味,豬頸肉亦都比較瘦唔係太肥,幾健康同有口感,春捲細細條而入口。 越式蒸粉包入面有紮肉香菇等點埋啲酸汁食,自己覺得幾好食。

香茅豬扒湯粉:食越南野一定要叫粉,呢個湯粉不得不介紹佢,個粉真係幾滑, 另外佢將個豬扒分開上, 感覺亦都幾貼心。 而且個豬扒又炸得幾好食, 個肉亦都幾juicy 所以鍾意食河粉嘅朋友可以試下。

春捲扎肉撈檬: 呢個係個朋友嗌嘅,咁我都試咗小小撈檬,同埋啲春捲,嗰啲春捲我覺得炸到恰到好處,啲撈檬加埋佢嗰啲酸汁撈埋一齊我覺得幾開胃同幾清爽。 鍾意食凍食嘅朋友可以試下。

香茅燒烏頭: 條魚幾修長,有好香嘅香茅味。 條魚啲肉都有幾多肉可以食, 其實如果兩至三個人食都可以叫一條。 另外點埋佢個汁我覺得先係絕配。 鍾意食魚嘅朋友可以一試。

最後食埋個香芒糯米飯, 香芒糯米飯係泰國啲甜品咁我覺得呢個甜品真係幾好食balance番之前食個的味道,所以如果大家鍾意食越南嘢可以試下呢間餐廳。

感謝 kingsfoodland
2020年5月31日

今日成家人再去旺le viet食大餐,之前食過一次十分回味,今次一定要食個夠本。

今次服務依然有禮貌,冇令我失望。落單時亦會好細心咁問仲有冇咩特別要求,非常加分。

食物先係重點
個人最最係海南雞飯68蚊再加8蚊多一杯三色冰,非常抵食。真係要讚既係每次海南雞既質素都係好好,好滑好新鮮。

其次推薦 半打串燒 89蚊,有牛豬雞,今次豬串好爽脆好多汁,好新鮮。

香茅燒烏頭 173蚊,大大條抵食,阿媽最愛食魚,特別叫比佢食,佢大讚入面既配料同調味都好夾好到位。

牛油雞翼72蚊,亦係今次要大賺,唔怕肥既一定要點,好香牛油味又大隻,最岩食肉者。

香茅豬頸肉炒金邊粉72蚊 價錢唔貴,豬頸肉亦好大舊。

蒜蓉炒椰菜苗66蚊 好香蒜蓉味,火氣都好夠。

感謝 charlesngho
2020年5月31日 透過行動裝置

先來呢個雞絲大蝦青木瓜沙律($62),估唔到會咁大份!對得好高,又多蝦同埋雞好足料!
雞絲係好滑嘅雞,懷疑係海南雞☺️同埋佢配沙律嗰個酸酸甜甜嘅醬好好味呀
之後嚟過海南雞飯!媽咪話啲雞肉好滑好好味!我試咗一啖飯,好香呀!比起出面平時食嗰啲海南雞油飯,呢度多份真實嘅雞味
三色雞牛豬串燒半打($89),呢個其實你哋睇到張相應該都覺得好靚!呢個真係必啦!佢有啲似我哋去BBQ搽咗蜜糖咁樣燒,個面甜甜地好開胃好match!然後三種肉都係啖啖肉,冇乜多餘嘅肥膏平時我唔係幾鍾意食豬肉,,估唔到呢3串入面最好味我覺得係豬肉:配埋佢個沙嗲醬好特別!仲有佢呢度嘅燒係真係燒架~~~唔會好油膩,唔似出面嗰啲聲稱係小但係其實係內有煎咁囉
跟住試咗一個好少可以喺出面食到嘅炒椰菜苗!好香蒜味而且唔會太油膩!師傅炒野嘅手勢唔錯
$72 牛油雞翼五大隻!唔好以為得五隻好似好少,其實佢五隻係超級大囉!上到枱你哋應該都會嚇親 佢個present好靚(其實每道餸都係!),新鮮出爐非常香脆!特色係牛油香好出!而且佢啲雞肉非常Juicy同埋嫩滑:D 必須要係材料上盛,同埋師傅功力好先可以做得到!‍
到金邊粉嗰時我已經冇咩戰鬥力不過都試咗兩啖!我想講師傅炒野真係唔錯,吵得少油但係又好乾爽,芽菜雞蛋同埋粉嘅份量都培德好均勻同埋啱啱好!
壓軸仲有一個香茅燒大烏頭($178)!一上枱就即刻想影相!實在太勁了 好大條 好香!雖然食到最後已經有少少飽,但係食魚冇難度!而且條魚係咁香!魚肉亂畫而且夾雜着啲香茅香草泰式香料嘅味,味道好豐富!再加埋一啲秘製嘅泰式醬(綠色辣辣地嗰種),實在太match又開返個胃!

最後,呢度嘅座位非常舒適!我哋好好彩可以長坐到窗邊嘅卡位!好開心! 服務都好好喎!
大家喺旺角可以試吓

感謝 Haileynln
2020年5月30日

le viet之前係其他地方都見過但一次都未試過,今日咁啱同朋友去旺角行完街去食lunch,咁啱行到銀行中心見到有le viet就拉左朋友入去試下.

牛油焗大頭蝦係主餐牌見到望落好吸引!忍唔住佢既誘惑就點左一份試下.製作雖要少少時間但呢段時間既等待係值得既!一上枱忍唔住哇左一聲,2隻大頭蝦並排而且仲將佢地既長蝦腳擺好姿勢,成碟菜好有氣勢.大頭蝦肉質夠爽彈,入口味極鮮甜,加上蒜蓉超香口.

咖喱牛腩飯用上細砂煲放上加熱爐上烘住加熱食,一邊加熱一邊有陣陣香濃既咖喱味溢出.以$69一set包飯同餐飲仲有咁足料既咖喱牛腩煲真係好抵.咖喱帶微微椰香同甜中帶辣,牛腩同牛筋夠腍,牛筋帶點漿口超重骨膠原感.薯仔輕輕炸香過入口粉香而且令咖喱更入口.

印式薄餅,食咖喱點少得薄餅!煎得香脆再沾上咖喱汁食一流.

感謝 Cantzipmyjeans

查看過Le Viet (Bank Centre)的旅客也查看過

去過Le Viet (Bank Centre)嗎? 請分享你的經驗!