“Yummy Thai Lunch in Mongkok ”

Le Viet (Bank Centre)
訂位
香港排名第79 (共13,939家餐廳)
價位: US$100 - US$200
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年5月31日 透過行動裝置

先來呢個雞絲大蝦青木瓜沙律($62),估唔到會咁大份!對得好高,又多蝦同埋雞好足料!
雞絲係好滑嘅雞,懷疑係海南雞☺️同埋佢配沙律嗰個酸酸甜甜嘅醬好好味呀
之後嚟過海南雞飯!媽咪話啲雞肉好滑好好味!我試咗一啖飯,好香呀!比起出面平時食嗰啲海南雞油飯,呢度多份真實嘅雞味
三色雞牛豬串燒半打($89),呢個其實你哋睇到張相應該都覺得好靚!呢個真係必啦!佢有啲似我哋去BBQ搽咗蜜糖咁樣燒,個面甜甜地好開胃好match!然後三種肉都係啖啖肉,冇乜多餘嘅肥膏平時我唔係幾鍾意食豬肉,,估唔到呢3串入面最好味我覺得係豬肉:配埋佢個沙嗲醬好特別!仲有佢呢度嘅燒係真係燒架~~~唔會好油膩,唔似出面嗰啲聲稱係小但係其實係內有煎咁囉
跟住試咗一個好少可以喺出面食到嘅炒椰菜苗!好香蒜味而且唔會太油膩!師傅炒野嘅手勢唔錯
$72 牛油雞翼五大隻!唔好以為得五隻好似好少,其實佢五隻係超級大囉!上到枱你哋應該都會嚇親 佢個present好靚(其實每道餸都係!),新鮮出爐非常香脆!特色係牛油香好出!而且佢啲雞肉非常Juicy同埋嫩滑:D 必須要係材料上盛,同埋師傅功力好先可以做得到!‍
到金邊粉嗰時我已經冇咩戰鬥力不過都試咗兩啖!我想講師傅炒野真係唔錯,吵得少油但係又好乾爽,芽菜雞蛋同埋粉嘅份量都培德好均勻同埋啱啱好!
壓軸仲有一個香茅燒大烏頭($178)!一上枱就即刻想影相!實在太勁了 好大條 好香!雖然食到最後已經有少少飽,但係食魚冇難度!而且條魚係咁香!魚肉亂畫而且夾雜着啲香茅香草泰式香料嘅味,味道好豐富!再加埋一啲秘製嘅泰式醬(綠色辣辣地嗰種),實在太match又開返個胃!

最後,呢度嘅座位非常舒適!我哋好好彩可以長坐到窗邊嘅卡位!好開心! 服務都好好喎!
大家喺旺角可以試吓

感謝 Haileynln

2020年5月30日

le viet之前係其他地方都見過但一次都未試過,今日咁啱同朋友去旺角行完街去食lunch,咁啱行到銀行中心見到有le viet就拉左朋友入去試下.

牛油焗大頭蝦係主餐牌見到望落好吸引!忍唔住佢既誘惑就點左一份試下.製作雖要少少時間但呢段時間既等待係值得既!一上枱忍唔住哇左一聲,2隻大頭蝦並排而且仲將佢地既長蝦腳擺好姿勢,成碟菜好有氣勢.大頭蝦肉質夠爽彈,入口味極鮮甜,加上蒜蓉超香口.

咖喱牛腩飯用上細砂煲放上加熱爐上烘住加熱食,一邊加熱一邊有陣陣香濃既咖喱味溢出.以$69一set包飯同餐飲仲有咁足料既咖喱牛腩煲真係好抵.咖喱帶微微椰香同甜中帶辣,牛腩同牛筋夠腍,牛筋帶點漿口超重骨膠原感.薯仔輕輕炸香過入口粉香而且令咖喱更入口.

印式薄餅,食咖喱點少得薄餅!煎得香脆再沾上咖喱汁食一流.

感謝 Cantzipmyjeans
2020年5月23日

心血來潮屋企人突然間想食越南野,於是就上網搵吓邊度有越南餐廳推介,再搵到呢一間位於旺角嘅餐廳

位於銀行中心一樓,一上到電梯行兩步就見到,見到裏面都幾寬敞

餐牌上面都有好多選擇,當然最主要都係越南菜式,仲有本店推介添,好多都好似好吸引

嗱嗱臨叫咗嘢食之後,首先到嘅係椰青,都算大個,飲落好清甜,仲食到少少椰肉添

之後就有我爸叫既生牛肉湯河,上菜既時候牛肉真係生既放係湯麵上面,淥一陣已經變晒顏色,再落埋其他配料一齊食,味道好豐富

然後有炸蝦餅,熱辣辣咁送到,咬落去係有煙出,有濃郁嘅蝦味

跟住有牛油雞翼,充滿牛油味之餘,上面仲有炸蒜,所以食落更加惹味。菜色上面仲有青檸,點落雞翼上面可以消除油膩感

到最驚喜嘅菜式,就係牛油焗大頭蝦,冇諗過隻蝦會咁大,好似龍蝦咁,蝦肉好彈牙又實,加埋牛油汁真係冇得輸

最後再嚟個甜品拼盤,裡面有焦糖燉蛋、芒果黑白糯米飯同千層椰汁糕,我覺得最出色嘅係椰汁糕,口感煙韌又充滿椰汁味。至於芒果糯米飯既糯米都幾香,不過好彩有幾個人分享,如果唔係得自己一個一定食唔晒

埋單每人都係百幾蚊,屋企人話好似去完越南一轉咁

感謝 Edmondchanwc
2020年5月20日 透過行動裝置

平時鍾意食開越南菜,今日特登嚟到旺角銀行中心的Le Viet食晚飯。
好耐之前都嚟過一次,覺得呢間食越南菜水準不錯,同埋呢度的鋪面算是比較寬倘,加上疫情的關係大家都可以坐得不用太逼,聊天吃飯都會比較安心。
我們二人點了這裏的招牌菜,第一樣是我最喜歡的生牛肉湯粉,第二樣是海鮮炒檬粉,第三樣是蝦餅,第四樣是香茅燒烏頭。生牛肉湯粉同埋海鮮炒檬粉都是大大碗,兩個人share都覺得好夠食,生牛肉湯粉的生牛肉份量也很多,這個湯熱辣辣配上新鮮的生牛肉,生牛肉很快便變了半生熟,入口嫩滑,飲埋啖熱辣辣的湯,真係又夠味又好味。而這個海鮮炒檬粉裏的海鮮份量也是不少,有蝦、魷魚、蜆等等,炒得很乾爽,好好味。
聽聞這個蝦餅也是非點不可的一樣,今次第一次試蝦餅,蝦餅真係啱啱出爐的,炸得又脆又香,點上醬汁真係好味到不得了,令人食完一舊很想再食多舊。
最勁嘅招牌菜又點少得這個香茅燒烏頭,大大條原條燒烏頭,夾雜着香茅的味道,醃製後的燒烏頭真係香到不得了,而且魚肉夠晒嫩,果然係招牌菜。
嘢飲方面我哋點了椰青,新鮮的椰青裏面的椰肉仲好厚肉啖啖肉,食物好質素,材料又夠新鮮,絕對係食過返尋味。

感謝 kirarararabbbbb
2020年5月18日 透過行動裝置

牛油焗大頭蝦 ,彷如龍蝦般大的大頭蝦,賣相令人眼前一亮,餐牌上列明是約一斤重的大頭蝦呢!香葱、蒜頭和牛油的香味滲透了蝦肉,令肉質更香滑多汁,厚實的蝦肉不失彈牙口感,香濃的牛油汁卻沒有蓋過了蝦的鮮味,而且大頭蝦的蝦膏很多,吃完蝦肉還可再挖蝦膏來吃,在香港實在很少吃到這種風味呢

午餐頗為抵食,一份午餐大蝦菠蘿飯 ,有餐湯有餐飲。每一口菠蘿飯都非常豐富,有菠蘿、肉鬆、炒蛋、火腿、粟米粒、蘿蔔粒、青豆,粒粒金黃的炒飯炒得十分香口,口感十足

豬頸肉米紙卷 已切好4份,每份都有一整片豬頸肉,名副其實的啖啖肉 配點魚露醬汁,讓醬汁滲透米粉,酸酸甜甜的很開胃。

一邊喝青檸梳打 一邊欣賞旺角街景,爽

感謝 macyt61

查看過Le Viet (Bank Centre)的旅客也查看過

去過Le Viet (Bank Centre)嗎? 請分享你的經驗!