“享受既午餐”
La Postre的評論

La Postre
香港排名第2,213 (共13,938家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年6月3日

午餐選擇眾多
我地就揀咗南瓜蟹鉗忌廉飯&黑松露牛肉risotto

首先餐湯已經係誠意之作 蜆湯材料豐富,
除咗粒粒蜆肉之外, 仲有好甜既洋蔥,同少少櫻花蝦 令到個湯更甜,更鮮味!

兩個risotto都好出色
黑松露risotto一黎到,香氣撲鼻!
食落每一啖都有濃濃既黑松露味, 配合埋牛肉同粒粒分明既飯、菇, 口感好rich Yummy 另外,南瓜蟹鉗忌廉risotto D 汁好好味呀! creamy但唔會太膩, 南瓜令到個飯都甜甜地, 同清新d. 至於d蟹鉗,
見到已經心心眼 每隻都好鮮甜,啖啖肉

食完main course仲有甜品同咖啡
個甜品幾得意 係燒過既香蕉、蕉糖、好脆既餅,
個樣好普通,食落又唔錯wor!

造訪日期: 2019年9月
感謝 Kennis D

2019年8月14日 透過行動裝置

我對西班牙菜甚為喜愛,尤其餐前的小吃'Tapas'塔帕斯,今晚和朋友來到銅鑼灣一間頗負盛名的西班牙餐廳'La Postre'。前菜塔帕斯揀選了蜜瓜黑毛豬,賣相美觀,蜜瓜清甜爽口,切成薄片的高質素風乾黑毛豬,油光十足,鹹香滋味。主菜點了西班牙海鮮飯,食材新鮮,有蝦,蜆,青口和火腿,美觀整齊鋪在飯上,一望已令人垂涎欲滴,由於海鮮飯加入紅花絲香料和紅椒粉,令到飯呈現金黃色,入口有一種鮮甜和微辣的感覺,整個飯的賣相及和味程度都相當吸引。甜品是無花果撻配雪糕,鮮甜的無花果切片鋪在鬆脆的薄餅上伴以雲呢拿雪糕,簡直絶配。

造訪日期: 2019年8月
感謝 RYWLEE
2019年7月20日 透過行動裝置

光顧了元朗yoho 分店,晚市$138起再加一,包餐湯或沙律,有餐飲,轉特飲加$15,加蛋糕$29件。

窩夫漢堡用窩夫夾火腿、煙三文魚等,有很多沙律

感謝 Kitbb
2019年6月11日 透過行動裝置

早幾日去咗銅鑼灣呢間餐廳度食飯,環境幾別緻, 牆壁上掛滿左唔同款式的鐘,周邊亦都放滿唔同類型的小擺設,有摩天輪,旋轉木馬等等。
我們兩個女孩子選擇了比較特別的主菜,就係啤酒海鮮火鍋,頭盤係芝士煎蟹餅,甜品係雜果麻薯窩夫

芝士煎蟹餅真係不得了!一共有四隻蟹鉗肉, 蟹肉都幾多!個餅每一層都佈滿門芝士、蛋漿亦都好滑。

至於個啤酒海鮮火鍋, 個湯底係蒜蓉啤酒,最特別係佢細細個煲,我哋每次只會擺一款海鮮落去、咁就啱啱好整得熟!我都係第一次咁食法⋯⋯
海鮮有扇貝兩隻,蝦數隻, 一隻拳頭咁多的蜆肉、蟹鉗五隻、 螺頭數姐,呢個份量真係啱啱好夠我哋兩個人!咁樣食個lunch烚吓烚吓都幾得意!
味道方面, 因為係啤酒湯底,所以成個過程我都淨係好似飲緊酒咁!係得意嘅!
至於個雜果麻薯窩夫、好 靚!而且好大份!基本上我哋兩個女孩子係食唔晒!我覺得麵粉可以少啲就好啦!佢入面好似食緊格仔餅咁!再配合埋生果。
#laPostre

造訪日期: 2019年5月
感謝 kammyemiko
2019年5月28日 透過行動裝置

其實我都挺喜歡吃西班牙菜,la postre可說是比較平易近人又貼近我們口味的餐廳!這晚跟好友來到百樂中心吃晚飯!
餐廳裝飾有格調,燈光帶昏暗,頗有情調。
先點兩杯特色飲品!選擇很多!
蜂蜜玫瑰茶
我一向不喜歡凍飲,點了一壺熱蜂蜜玫瑰茶,不太甜又養顏!
鮮雜果Mojito
朋友的鮮雜果Mojito很清新,裡面有蘋果、鮮橙,還有薄荷葉,涼涼的,很解膩!
蜜瓜黑毛豬(24個月)
天氣悶熱不想吃太多肉類,點了蜜瓜黑毛豬,大大片黑毛豬,咸香開胃,不會太鹹,嚼起來亦沒「渣」!配搭十分清甜的蜜瓜,perfect!
西班牙海鮮炒飯
我覺得每間餐廳的西班牙海鮮炒飯總有點不同,我特別喜歡這裡的,炒飯用鐵鍋盛載,份量十足,海鮮非常新鮮,有蜆、青口、蝦,竟然還有櫻花蝦點綴,口感層次大提升!炒飯吸了上湯味,飯的調味加了辣,更惹味!
雜果麻糬窩夫
外脆的窩夫裡面藏住煙煙韌韌的麻糬,加上各種新鮮雜果,還有不常見的新鮮無花果,外形也十分討好!是這裡必食的甜品!

造訪日期: 2019年5月
1  感謝 ant_kaon

去過La Postre嗎? 請分享你的經驗!