“悠閒風動物小森林 慢理牆城 (油麻地)”
慢理牆城的評論

慢理牆城
香港排名第470 (共14,630家餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地

若我得到談情~慢條斯理~
喺香港可以搵個悠閒嘅地方hea下真係好難
今次你到鬧市中的森林:慢理牆城 @
俾自己靜落嚟
享受一下緩漫嘅節奏

牆城小食拼盤
美式甜辣香脆雞翼 雞翼厚身,咬落香滑多汁
香草腸 高質早餐腸,口感唔錯
脆炸薯條 粗薯條,趁熱食好正, 可以點松露醬
甜蕃薯角芝士條 採用淡芝士可以瘋狂拉絲

意大利飯有隻啖啖既菠菜香
都幾特別
飯面仲鋪滿芝士碎
好邪惡呀

薄荷朱古力(熱)
淨係拉花已經值
香濃厚嘅朱古力加上清香嘅薄荷味
夠曬奶香

真係食過返尋味呀

造訪日期: 2020年8月
感謝 nkcfung

2020年10月12日 透過行動裝置

小編形容呢間餐廳真係煩囂市區入面嘅森林,睇咗裝修真係嚇死人超級綠化,鍾意打卡嘅女神或文青界老友一定要去。佢哋位同位之間都隔得幾開下,所以同朋友傾密計真係一流!同埋佢哋提供嘅野食仔都好出色。
芝士黑松露焗薯條 98
大佬你無睇錯罕有嘅十分!黑松露同埋知識嘅份量真係多到咧小編以為眼花啊,薯條外層脆內裡鬆軟到咧!最重點真係勁鬼多!
牆城豪華早餐 158 8⃣
德國豬肉腸、醃三文魚、炒滑蛋、培根、法國多士、番茄、什菌、茄汁焗豆等等。佢哋嘅德國豬肉腸真係好好味,同出面個啲食完要洗腎好大分別!食完呢個早餐真係超級滿足!Start my lovely day!
牛油果蟹肉意粉 1688⃣
賣相誘人超級適合打卡,牛油果居然砌成朵花咁,上面再擺左一球蟹肉!大佬點搞阿差啲靚過我頂佢嘅肺!食之前撈埋一齊只可以話人!間!美!味!牛油果令意粉更加滑身,加埋蟹肉超級鮮甜嘅味道,真係唔夠五分鐘啪咗成碟(誇張mode)。
焦糖泡沫咖啡 48 7⃣
味道唔評論個外相已經深得小編嘅心!同杯嘢影咗百幾張相。焦糖嘅特有嘅甜味加上甘香咖啡一齊飲,小編覺得真係唔輸starbucks!

造訪日期: 2020年10月
感謝 hktrendfood
2020年10月3日

今晚家人話帶我去旅行,但未飛得可以去邊呢?原來帶我去行慢理牆城。

原來是這間鄰近油麻地地鐵站,交通方便的M1 酒店,1/F 是餐廳,餐廳內有原始森林、綠化景觀,多款手工藝品裝飾,枱旁有野生動物一同進餐,打卡一流!

每位客人都有杯碟豆花檸檬水,藍色好靚呀,檸檬少酸味好開胃。

牛油果水牛芝士蕃茄波波沙律配柚子黑醋
Super Food大牛油果原隻切開,砌個淘氣樣子好可愛,果肉香滑,加上粒粒水牛芝士,清甜蕃茄,沾上紅甜柚子黑醋更添香甜味。

牛油果蟹肉飯
蟹肉造成蟹肉球,疊在最高處,第一眼像雪糕,造型精緻,蟹肉鮮味,中間夾著香滑牛油果,底層意大利飯,伴有鮮味香菇,香滑夠濕潤。

西西里的檸檬向日葵
檸檬雪芭,外邊有粒粒黃色檸檬碎粒,底層用朱古力畫成的向日葵花瓣,碎有花生碎,糖珠,增添口感,好清新。

店內環境雅緻,職員服務熱誠周到,可以好好享受寧靜的一餐!

造訪日期: 2020年9月
感謝 NataliePang720
2020年6月5日 透過行動裝置

好喜歡一間在商務酒店內的小cafe餐廳
環境猶如置身小森林內
俾人感覺好relax
☆ 英式豪華早餐 HKD$148
嘩真係好豐富呀 細食既女孩子1個人應該會食唔哂,而我就梗係食得哂啦 等我同大家數下裏面有啲乜啦 包括德國豬肉腸、煙三文魚、炒滑蛋、煙肉、蕃茄、雜菌、茄汁焗豆、多士,炒滑蛋既蛋係半熟,仲有蛋汁滴住㗎 煙肉煎得好香口,肉邊煎到脆卜卜添
☆ 牛油果忌廉蟹肉扁意粉 HKD$168
近期十分喜歡吃牛油果,牛油果熟度剛好,鋪喺意粉上面賣相好似一朵花 意粉醬汁creamy又juicy,每一啖都充滿住滿滿既醬汁,屬於忌廉較為濃郁嗰種。
☆ 芝士焗墨西哥辣椒薯條 HKD$88
完全想像唔到份量原來咁多,濃厚既芝士完全覆蓋喺薯條表面 芝士焗到拉絲感十足,薯條加入墨西哥辣椒,喺芝士咸香中多了一份香辣惹味感
油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓

造訪日期: 2020年5月
感謝 foodie_anniechan
2020年5月27日 透過行動裝置

好吃,可是聊得並不暢快,係咁俾人催

疫情終於緩和一點,終於可以見見朋友。問吓朋友仔想食乜嘢,佢哋第一句就話掛住上次間餐廳嘅雞翼,佢一講我就知道佢講緊喺油麻地嘅「慢理牆城」。

其實呢間野幾好食,今次嚟到仲多咗好多打卡佈置,枱上邊仲好貼心咁準備咗口罩套同埋消毒濕紙巾。餐牌亦比以前多咗好多選擇。不過就睇到價錢有啲調整左,貴過之前。

唯一嘅缺點就係只可以坐90分鐘。食食吓有人提你仲有冇野加,再過一陣就有人比張單你,再過一陣就有人提我哋只可以坐到晚上8:30。其實90分鐘真係好快就過。不過因為之後冇其他客人,職員就冇趕我哋走。但係佢就一直喺我哋張枱附近徘徊,令到我哋傾偈好唔舒服。

不過都明白餐廳唔係好大,佢哋都想招呼多啲人客所以有限時。如果想傾偈傾耐啲就建議去第二間啦,或者食完呢間再去第二間食甜品。

講返啲嘢食先,第一時間梗係叫雞翼。我哋係為雞翼而黎。「美式甜辣香脆雞翼」八隻 $108,外層嘅皮好脆口,不過今次入面就乾身左少少,之前好食啲。有少少辣味,好滋味。唔食得辣嘅朋友都可以試吓。不過之前濃味好食啲。

跟住見到大啡菇,「芝士焗黑松露薯蓉大啡菇」$98。好香嘅黑松露薯蓉上面有焗過嘅芝士,融化在一起,再加埋個大啡菇一齊食,勁正。如果芝士再多啲再濃啲,更正。口感OK,但係味道唔夠濃。

「尋日的羔羊」(香煎澳洲法式小羊架配脆薯條)$308,呢道菜我就覺得貴咗啲,有四件羊架,但係感覺好強羊膻味,平時其他餐廳食嘅羊架都會用啲香草蓋過羊膻味,但係今次就蓋不住了,肉質尚算嫩但不夠Juicy。

「黑松露雜菌扁意粉」呢碟冇得輸,勁香嘅黑松露,佈滿整碟意粉,淡淡都充滿黑松露香味,食得好滋味。喜歡黑松露的你一定要試吓。

隔咗一段時間冇黎,餐牌上多咗好多選擇,名字都特別有趣。點嘢飲嘅時候見到有杯叫「隊番杯黑啤」好搞笑。其實係「自家製泡沫巨峰提子蜜桃紅茶」,杯飲品真係好似啤酒,飲嘅時候淡淡都有泡,口感好有趣,淡淡的巨峰提子蜜桃紅茶,唔算甜清清地幾好飲。貪得意可以試吓。

三個人食咗九百幾蚊,貴唔貴就見仁見智啦。餐廳大部份野都OK好食,未試過都可以試吓,餐廳好近油麻地地鐵站。唯一唔鍾意就係係咁催。

地址: 油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓

造訪日期: 2020年5月
3  感謝 Lovecathcath

去過慢理牆城嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣