“我以為尼兩個只係花樽”
吃吧的評論

吃吧
香港排名第543 (共15,118家餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地

藍色花樽係水蜜瓜荔枝茶
紅色花樽係熱情果接骨木花茶
飲落茶底香濃
清爽口感分別搭上水蜜瓜荔枝及熱情果接骨木的香氣及味道
個人覺得兩杯都係必點!
同場叫左
烤西班牙豬肋骨:食落口好入味好軟淋 肉質鮮嫩美味多汁 配菜仲有海量多既炸薯條同蕃薯條 完美配搭‍♀️
軟殼蟹肉醬千層麵:原隻炸軟殼蟹放咗係上面吸晴!肉醬同千層麵比例均勻
吃吧招牌拼盤:一次有齊什菌酥盒、蘋果肝、三文魚莎莎、蟹肉牛油果、煙火腿蜜瓜, 下午茶拎住杯野飲食佢同朋友傾計最岩
吃吧 (旺角)
旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

造訪日期: 2021年1月
感謝 Exploremorewithleung

2021年1月4日 透過行動裝置

一直都想試呢間餐廳,趁住放假即約埋朋友去食lunch先

吃吧招牌拼盤($118)
拼盤以中式木底座盛載5款迷你酥盒,包括什菌、蘋果肝醬、三文魚莎莎、蟹肉牛油果及煙火腿蜜瓜,賣相幾精緻,酥盒又夠鬆脆,味道亦各具特色係一款好啱打卡嘅小食個人最推薦蟹肉牛油果味

慢煮甜酒燴和牛面頰($188)
和牛面頰唔會好似牛扒咁普遍,呢度有得食就梗係試下啦牛面頰口感同牛腩有啲相似,炆得夠腍又入味酒味唔算好濃,就算阿婆無牙都食得到底部嘅薯蓉吸收咗啲醬汁,有牛香之餘又好味份量更多到食唔晒

香草蕃茄辣肉腸薄餅($118)
Pizza餅底烤得香脆又唔會好厚身,唔使怕好快飽而食唔到其他嘢另加入芝士、蕃茄及辣肉腸,食落開胃又惹味值得一讚係Pizza面加咗啲新鮮嘅沙律菜,可減輕Pizza嘅heavy感

水蜜桃荔枝茶($56)
飲品以中式嘅小花樽盛載,再插上膠花,造型夠別緻,好啱打卡水蜜桃及荔枝味都幾出,味道清清地,唔會好甜我最鍾意飲品係無加冰,飲落唔會覺得好冰凍

花露水小麥啤($70)
賣相充滿玩味,似足雙妹嚜花露水啤酒則以花露水嘅配方作基調釀製,所以飲落有少少甜之餘,仲伴隨陣陣嘅花香味,幾啱女士飲

餐廳日光充足,環境光猛舒適,同朋友係度Chill吓,過一個休閒嘅下午都唔錯

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 dyiongw
2020年12月14日 透過行動裝置

今日同朋友仔慶祝生日所以就同佢食餐生日飯,平時食生日飯喺夜晚,而家因為疫情嘅關係,就要晏晝食,咁啱去油麻地行街街,就上咗僑建大廈樓上Cafe

餐牌上有多款美食任你揀,花多眼亂,每一款都好想食,我哋就點咗兩個主菜、一款小食及兩杯嘢飲

嘩,第一眼就睇到有德國咸豬手,點會唔叫呢
德國咸豬手 $228
德國咸豬手放到上枱,好似表演咁,叉住隻咸豬手吊係個架上面,店員淋上烈酒,之後點火嘩好正呀,好有氣勢呀,到差唔多熄火嘅時候,店員就幫我哋切;德國咸豬手啲皮勁香脆,肉質勁嫩滑,仲超厚肉添,真係好好味;仲配埋德國香腸同埋薯蓉真係食到超飽

烤西班牙豬助骨 Regular $188
Cafe做咗樣好貼心嘅事,係每條豬助骨都會切一半,當我切嘅時候,就更容易切開;豬助骨嘅肉質夠嫩,個烤汁好正,仲有埋鴛鴦薯條除普通薯條外仲有甜薯每條都好香脆,仲有茄汁及芝士醬,點埋一齊食

之後仲嗌咗一碟小食
西班牙雞中翼 $78
廚師已經將雞中翼一分為二,變成單骨雞翼,食嘅時候更方便,仲要剛剛炸起,熱辣辣好香脆,配埋個汁就最正

當然唔少得叫飲品
曲奇朱古力奶昔 $65
放係枱上,我仲以為係甜品,用半個椰子殼裝住,我最鍾意嘅Oreo餅碎加埋爆谷,頂層係忌廉,朱古力唔甜,奶昔仲好滑

炭燒榛子朱古力 $56
面層係溶咗嘅棉花糖,榛子朱古力味好香,仲唔會太甜

兩個人都差啲食唔曬,質素高,又大份又好味

Chiba_hk

呢間真係bookmark左好耐
最近終於有時間去試

嗌咗佢哋嘅招牌拼盤
一嚟到之後個賣相已經好吸引同好豐富
酥皮盒既filling有雜菌,三文魚,蟹肉牛油果,Parma ham蜜瓜同蘋果肝醬,
每樣都好好味,
除左個酥皮都好脆,每一個啲filling都好出色,
咁多個個人覺得最好味係蘋果肝醬,
酸酸甜甜,真係食晒咁多個都唔夠喉

熱情果接骨木花茶
飲品嘅杯好靚
係一個花樽裝住飲品
嗌尼係絕對係為咗打卡
Elderflower本身已經好清甜
加埋熱情果成杯都好清新好適合夏天!

造訪日期: 2020年10月
感謝 Foodaholicmanhk
2020年9月26日

西班牙海鮮飯($168)份量剛好.香濃蕃茄微酸開胃~risotto 不會過於濕潤,飯粒有咬口,不錯啊
慢煮甜酒燴和牛面頰($188)人氣菜式果真沒有失望啊!!一直都好喜愛用上慢煮煮法烹調肉類,肉質保持嫩滑加入甜酒,味道跟牛肉好夾!
特式炸海鮮籃($86)次次食飯都會忍唔全住點小食炸物過過口癮~籃內有炸蝦.蟹餅.帶子.魷魚圈仲有蠔熱辣辣,好香口!最喜歡炸蝦,蝦肉仍然爽口彈牙
曲奇朱古力奶昔($65)我睇中左佢好耐!!終於一試外形特別,以碗盛載沙冰奶昔~不過朱古力味唔算好濃.奶味較重
LionRock追求($64)果味較出,酒精濃度比另一枝夢想較高
吃吧Chiba
旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

造訪日期: 2020年8月
1  感謝 foodienethk

去過吃吧嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣