“再次回訪”
吃吧的評論

吃吧
香港排名第667 (共14,458家餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地

西班牙海鮮飯($168)份量剛好.香濃蕃茄微酸開胃~risotto 不會過於濕潤,飯粒有咬口,不錯啊
慢煮甜酒燴和牛面頰($188)人氣菜式果真沒有失望啊!!一直都好喜愛用上慢煮煮法烹調肉類,肉質保持嫩滑加入甜酒,味道跟牛肉好夾!
特式炸海鮮籃($86)次次食飯都會忍唔全住點小食炸物過過口癮~籃內有炸蝦.蟹餅.帶子.魷魚圈仲有蠔熱辣辣,好香口!最喜歡炸蝦,蝦肉仍然爽口彈牙
曲奇朱古力奶昔($65)我睇中左佢好耐!!終於一試外形特別,以碗盛載沙冰奶昔~不過朱古力味唔算好濃.奶味較重
LionRock追求($64)果味較出,酒精濃度比另一枝夢想較高
吃吧Chiba
旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

造訪日期: 2020年8月
感謝 foodienethk

2020年9月7日 透過行動裝置

餐廳:吃吧 (旺角)
地址:旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

旺角嘅黃店真係好多,今次去到吃吧呢間位於僑建大廈2樓嘅樓上西式酒吧,聽住張敬軒嘅歌,加上有氣氛嘅環境,同朋友一邊飲下酒,一邊傾下偈,真係最適合不過

呢到嘅佈置略有英倫風,柔和昏暗嘅燈光,加上紅白磚牆,真係任何一個位都可以輕鬆打個靚卡,仲有唔少文宣,想要蘋果創刊號都可以拎返份架

特式炸海鮮籃 $86
以中式嘅蒸籠配上各款海鮮炸物,有中西合璧嘅感覺,海鮮有炸蠔、原隻蝦、蟹餅、帶子同魷魚圈,每款有兩件,即叫即炸非常香脆,兩個人岩岩好咩都可以試勻

西班牙海鮮飯 $168
炒飯用咗鐵pan盛載,夠哂特色,除咗有大大隻青口,仲有魚柳、鮮蝦等,用秘製醬汁同鮮茄仔炒完,飯香開胃,帶有酸甜味道,飯底仲濕濕地唔會好dry

慢煮甜酒燴和牛面頰 $188
最出色嘅一定係呢個和牛面頰,經慢煮後肉質超腍,略帶充滿膠質嘅筋部,入口有即溶嘅感覺,加上每啖都有甜甜酒香,入味惹味,值得再encore

接骨木花味手工蘋果酒 $64
Elderflower Craft Cider
黎自蘇格蘭嘅品牌,入口較fruity,有清甜嘅蘋果香,對女士或唔受得太重酒味嘅人就岩哂

獅子山啤 夢想 $64
LionRock Beer Dream
屬於香港人嘅啤酒,用上桂花釀製,有突出嘅桂花香,比較甘澀,另帶有些少柑橘同葡萄柚嘅清甜。「夢想」背後嘅理念係用咗低酒精、薄酒體,意味人人都岩飲,每個人都應該擁有「夢想」

造訪日期: 2020年9月
感謝 hinsonfoodhk
2020年6月17日

以前中伏太多次,總會先入為主地覺得旺角一帶樓上Cafe質素一般,但吃吧成功扭轉了我這個看法原來旺角樓上cafe質素也可以很好

食物: 4.3/5

▪️吃吧招牌拼盤
超級適合當下午茶Hightea小點心 打卡精選有三文魚他他(新鮮開胃)、煙火腿蜜瓜(火腿咸度適中、蜜瓜超甜)、蟹肉牛油果酥、蘋果醬肝酥及什菌酥盒(三款配料味道不俗、各有千秋,酥皮多層,夠酥但可以再脆一些)。

▪️慢煮甜酒燴和牛面頰
岀色‼️女士必點每一口都充滿骨膠原肉質軟腍、中間帶有像牛筋般透明的骨膠原,每一口都粘著口腔,感覺非常滋補各位牛魔王千萬別錯過!

▪️烤西班牙豬肋骨
豬肋骨是BBQ醬口味,整體入味。最有驚喜的是配菜,除了一般薯條外,還有橙色的蕃薯條,夠特別又看得岀非常有心思

▪️熱情果接骨木花茶 及 水蜜桃荔枝紅茶
一上桌已充滿驚喜杯身是彷照花瓶,上面還插有假花,超適合打卡我和朋友一直拿著這兩杯飲品拍照

絕對值得來打卡、享受美食

造訪日期: 2020年6月
感謝 desertfoodiehk
2020年4月11日 透過行動裝置

來到晚飯時間想吃點東西,找了這家名字特別的樓上西餐廳名叫“吃吧”。餐廳環境挻大又涼快,而且燈光柔和感覺舒適。看看餐牌食物選擇挻多,我們選擇了兩款主菜和一款小食吃吃。
西班牙煙火腿 HKD$68,這個小吃靜靜很喜歡吃,西班牙火腿帶咸味,配上哈蜜瓜吃可以中和味道,做餐前小吃最好不過呢。
慢煮香草法式牛油雞 HKD$178,用了慢煮方面製作所以雞肉肉質嫰滑,不會感覺到韌的口感。配合醬汁來吃味道更佳 還有薯蓉的底下來增加飽肚感。
辣蕃茄海鮮意粉 HKD$138,這道菜賣相不錯,有數款海鮮在面頭,海鮮的肉質爽口挻不錯,意粉微微辣味又酸酸的挻惹味。
熱斑蘭朱古力 HKD$56,這個味道不太常見,看到有就點來飲飲吧。面頭還有棉花糖和彩針朱古力在上做裝飾,味道很香帶微甜味道很暖胃。
曲奇朱古力奶昔 HKD$65,用小碗子裝著很特別呢,面頭還有爆谷來增加口感,這個賣相感覺像沙冰。這個味道不會太甜,很快就被吃光了。
食物素質不錯可以再來,而食物的份量就不過不失價錢中等,靜靜覺得樓上店舖也不會遜色。

造訪日期: 2020年4月
1  感謝 CHINGCHINGJAIII
2020年3月6日 透過行動裝置

在這間餐廳品嚐了美味的晚餐,當中最為出色的是德國咸豬手,皮很脆肉質也很滑而且不會有豬肉本身騷的味道,藍芝士薯條當然是我最喜歡的,另外西班牙魷魚海鮮飯是整條魷魚放在那碟飯上面,但魷魚依然很入味。還有很多其他特色啤酒飲品,店內不會有擠迫的感覺。
如果大家是架車到這裏可以泊在家樂坊比較近。

造訪日期: 2019年9月
感謝 hkqueentulip

去過吃吧嗎? 請分享你的經驗!