“炸雞”

李家 (华发大厦)
香港排名第4,090 (共15,304家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

李家
電話: 23112555

在未有韓劇帶起炸雞熱潮前,我已經是一個不折不扣的炸雞迷,一星去起碼去炸雞連鎖店食一次。

李家炸雞有幾好食唔洗我多介紹,因為要搬了去港島區住了,去了西灣河的李家享受食雞的快慰

有酸甜白蘿蔔同椰菜沙律

$18 泡菜同$18涼伴菠菜作前菜,邊食邊等炸雞隆重登場

半份原味雞雞$98 係最原始簡單,但亦都係我次次會點架,沾薄身麵粉層炸到香脆,水準每次食都係外脆肉嫩多汁。

轉口味半份燒烤雞$118,烤雞岩怕炸物太熱氣架人,甜辣醬味入曬肉,與炸雞是兩種與別不同口感和味道享受。

食左一大堆炸雞落肚,飲熱辣辣架傅純韓國湯品$188 辣魚子湯是原整魚子,一開始還膽心會有腥味,添加了辣粉喝了一大碗,再篤散魚子在湯中,每飲一啖都有粒粒魚子架口感啦,好鮮甜。

食完炸雞心情好

造訪日期: 2021年4月
感謝 elaine20326

2019年6月3日 透過行動裝置

今日同朋友突然好想食韓國野,就決定搵下有咩平靚正既餐廳。
比我地發現到呢間李家(灣仔店),睇佢門口有點舊,利用了較深色的玻璃,阻擋了陽光的透入,令人覺得有點神秘的感覺。

入到店入內,店員都好親切的輕輕介紹。
店內的套餐都有不小的款式烤牛、牛排、豬肉。當然唔少石頭飯、雜錦煲,真係睇到都流口水了。

後來發現,原來仲有一張午餐精選,果然叫精選,入面有水冷麵、拌飯、海鮮拉麵等等...(呢張更像韓國的午餐)

餐廳內部裝潢簡單,但水吧位比較多物品

而地方尚算整潔,座位都比較鬆動,位與位唔會太擠迫。

烤特級牛肉 - $68
一來到,我終於知道自己點解突然想食韓國野啦,貪佢前菜已經有好多唔同的野食,細數最少有5-6款加泡菜,仲有沙律,而且更有一碗清清地的菜湯。

烤牛肉食落不會太韌及出現多筋的情況,醬汁醃過的牛肉更包鎖著了其肉味,性價比高。:like:

造訪日期: 2019年6月
感謝 JaydenCSH
2019年5月19日 透過行動裝置

星期五到這裏晚上用餐,沒有訂位的服務,都是先到先得在門外排隊,這裏的用餐時間比較趕急,用餐時間為一個半小時,炸雞的質素不錯,不是只有乾爭爭的那種,整體食物的質素都符合我所預期,芝士粟米很好味道,這裏的食物上的芝士都是起司的,很愉快的一晚

造訪日期: 2019年5月
1  感謝 lifeissuperwonderful
2018年10月6日 透過行動裝置

午餐韓菜來說這裡算便宜,平均58-68,不設加一。每次來吃都不能吃光光,因為吃了配菜已飽了7成。喜愛這裡的蛋卷。牆上播著k pop的錄影,店內是黑黑的,從外面看有時以為沒開店。

造訪日期: 2018年9月
感謝 FlorenceY
2018年9月25日

位置於港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約3分鐘
李家係尖沙咀、灣仔同土瓜灣都有分店,午餐都幾抵。侍應都幾健談,今次試左介紹既泡菜豬肉雜錦煲,配菜都幾多,食晒可以再添。雜錦煲黎到既時候熱到仲有泡泡,少辣,汁加飯係好好味,推介。可惜既係不包餐飲。

造訪日期: 2018年7月
感謝 Ivweekend

去過李家 (华发大厦)嗎? 請分享你的經驗!