“台式下午茶”

哈豆 (福利工業大廈)
使用外送服務
香港排名第1,373 (共15,259家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年2月27日 透過行動裝置

哈豆
觀塘駿業里富利工業大廈3樓A室

出黎觀塘食個下午茶,觀塘出名工廈餐廳多,價錢又抵,之前黎過一次,今日再帶小朋友黎多次。

台灣黑熊肉蛋漢堡 $60加甘梅薯條$16
小魔怪一看就睇中左呢個熊仔造型既黑熊肉漢堡,上面有兩塊餅乾,店員好細心咁同我地講要同包一齊食會更好味。
雖然價錢平,但漢堡用料相當豐富,中間夾住大大塊豬排、番茄、生菜、仲有蘋果,口感十足。

拉絲蛋捲吐司$54
呢個甜品係店員推介,上台時都好細心提我要趁熱食。黑吐司包住厚厚的芝士同蛋捲,食落又唔會好漏,啱啱好~

路邊攤小香腸$36
呢個都係店員推介我試,真係好有台灣風味,趁熱食最好食!!

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 cherry_cc186

2020年12月6日 透過行動裝置

沒去哈豆有近一年了,友人與我都是台灣愛好者
每次見面都會挑台灣餐廳
這次 我又回到哈豆了
雖然餐廳環境沒太大變化 但餐牌變了
餐牌改成繪畫風 麵條主打關廟面
是台南市關廟鄉聞名的手工面

豐盛台灣牛肉湯麵
關廟面 麵條彈牙 份量適中。
面內有買塊超厚又軟身的牛, 同時有牛腱本身嘅咬口。
配搭花枝丸鹵蛋豐盛
湯底是用上牛腱、大骨、藥材、台灣豆瓣醬,熬煮八個鐘頭
喝下去 有少少藥材味 非常之香

藥燉排骨湯麵
排骨湯藥材味清澈且味道濃郁,有淡淡的藥材香味
排骨煮得軟腍 肉質鮮嫩無腥味 好補身的感覺
套餐有肉鬆鹵肉飯跟一碟油菜
飯面鋪上滿滿的魚松跟鹵肉
肉碎不會過肥 油脂沾上飯 撈起 香口
配上油菜 解膩

炸物拼盤
炸物拼有香腸、蝦卷、鹽酥雞、丸子、甘梅番薯條
份量不算多 只夠過口癮
1條香腸: 香腸外皮香脆 一咬會爆汁
幾塒咸酥雞: 香脆 有咬口
丸子: 好吃 juicy爆汁
蝦卷: 蝦肉餡 表面脆口 內藏蝦味
甘梅番薯條: 番薯味香濃 配甘梅粉 台灣風味

總評不錯的一間台灣餐廳~

造訪日期: 2020年12月
感謝 lannatsang
2020年9月19日 透過行動裝置

一行入餐廳,柔和燈光,坐低感覺好舒服,店舖壁畫都係台灣既風景,有種放慢既感覺,食個麵飲杯野就一個下晏

五寶什錦醬乾拌麵 $66拌勻之後入口好麻香味,因為除咗麻辣醬之外仲有芝麻醬,所以麻香味道特別出。5寶什錦有香腸,雞翼,豆腐,花枝丸同貢丸,配料唔多但勝在多花款,可以食多幾款,好啱我依的咩都想食嘅人。拌麵黎講唔會黐埋一舊舊,一拌即匀,而且軟硬適中又有咬口

台式滷水豆腐 $22 一客有6件幾抵食,一口一件大小剛剛好,滷得入味又唔硬,加上芝麻蔥粒又惹味的

炸物拼盤 $49係咩都有的既拼盤,有香腸,鹽酥雞,蝦卷,丸子, 甘梅番薯條。份量唔係勁多,不過可以過足口癮。先講丸子,一咬落去就爆汁無唸過炸丸子係咁juicy,蝦卷又係正,絕對唔係現成個的,好濃蝦味,仲有大大隻蝦肉係入面。甘梅蕃薯一的都唔揸流攤,大件之餘甘梅粉一的都唔hea,真係比足係提味,見到就流晒口水

鮮榨檸檬椰果多多$42酸酸地,的確幾香檸檬味,飲2啖有埋的椰果又甜甜地,仲有明列子,口感又多個層次,酸酸地又醒胃

哈豆原來有另一間分店都係喺觀塘,下一次去試埋佢另一間分店先

哈豆
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 kkyy0401
2020年7月8日 透過行動裝置

觀塘區不嬲都出名多美食❗️我睇到果個芋泥奶凍吐司就比佢吸引過黎寧靜既夜晚同依間好熱鬧既店鋪完完全全成為左對比由於店舖得一個侍應所以比做野會有少少急店內裝修都好有台灣既風味
和牛薯餅沙茶乾拌麵 $62
嘩‼️和牛餅超滑完全估唔到仲要熱辣辣♨️岩岩炸好個麵質仲要係彈牙撈埋沙茶醬到都好夾個醬既量都唔少夠撈晒所有麵
鮮梅佐豬扒鹵肉飯 $65
依個飯間餐憑都有推介鹵肉飯係正既淨鹵肉都送得晒成餐飯豬扒唔會過好鞋口最重要既係炸粉岩岩好唔會話有好多個汁試少少都有一種好似食左一粒梅既感覺再點埋豬扒別有一番風味✨
黑糖芋芋鮮奶 $39
因為叫左飯既關係,叫特飲可以減10蚊依到芋泥甘出名點都要試下既芋泥要滑身如果中意有口感既話就未必岩中間加左一層黑糖入去都唔會話好甜❗️可以值得試
❣️芋泥奶凍吐司會賣晒,岩岩再即時整既會比較軟身,所以今次都冇叫黎食
—————————————-

2020年6月29日

越嚟越鍾意去觀塘 嗰度有無數樓上食肆發掘
殊今晚呢間台式餐廳 原來開張咗六年
最近做優惠 掃qr code下午茶有九折
#和牛薯餅沙茶麵 ($62)
薯餅厚身 即叫即炸 香酥外層同裏面軟腍和牛粒薯蓉
有脆有腍 唔係乾啃炸物嗰種口感
牛肉碎加沙茶醬拌麵 係絕妙配搭 關廟麵爽口有嚼勁
即使係乾拌麵 麵條唔會太乾身而黏埋一齊
#台式麻油雞湯麵線 ($65)
賣相樸實 麻油香 小小哋一人份 材料其實頗多
雞件冬菇大大件 麵線條條分明 唔會成黏糊狀膠
麵線滲入米酒雞湯同麻油 想補吓身 記得飲啲米酒雞湯
#鮮榨檸檬椰果多多 ($42)
檸檬系飲品喺初夏炎夏 特別受歡迎
配埋益力多調製 再加奇亞籽 健康又清新
飲品有大量椰果 飲吓又食吓
#珍珠豆漿紅茶 ($36)
食台式食品 珍珠奶茶唔少得
豆漿紅茶嘅味道幾得意 奶味茶味兼備 珍珠粒煙靭
#棉花糖吐司 ($62)
物如其名 外表充滿少女心 相機要先食
勁慷慨棉花糖勁多 微烤後溶化拉絲感一流
味道甜啱哂喜歡甜食嘅我 唔好錯過

造訪日期: 2020年5月
感謝 eatwith4feipor

查看過哈豆 (福利工業大廈)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過哈豆 (福利工業大廈)嗎? 請分享你的經驗!