“地道台灣菜 台灣人主理在哈豆”

哈豆 (福利工業大廈)
使用外送服務
香港排名第1,523 (共14,728家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年12月6日 透過行動裝置

沒去哈豆有近一年了,友人與我都是台灣愛好者
每次見面都會挑台灣餐廳
這次 我又回到哈豆了
雖然餐廳環境沒太大變化 但餐牌變了
餐牌改成繪畫風 麵條主打關廟面
是台南市關廟鄉聞名的手工面

豐盛台灣牛肉湯麵
關廟面 麵條彈牙 份量適中。
面內有買塊超厚又軟身的牛, 同時有牛腱本身嘅咬口。
配搭花枝丸鹵蛋豐盛
湯底是用上牛腱、大骨、藥材、台灣豆瓣醬,熬煮八個鐘頭
喝下去 有少少藥材味 非常之香

藥燉排骨湯麵
排骨湯藥材味清澈且味道濃郁,有淡淡的藥材香味
排骨煮得軟腍 肉質鮮嫩無腥味 好補身的感覺
套餐有肉鬆鹵肉飯跟一碟油菜
飯面鋪上滿滿的魚松跟鹵肉
肉碎不會過肥 油脂沾上飯 撈起 香口
配上油菜 解膩

炸物拼盤
炸物拼有香腸、蝦卷、鹽酥雞、丸子、甘梅番薯條
份量不算多 只夠過口癮
1條香腸: 香腸外皮香脆 一咬會爆汁
幾塒咸酥雞: 香脆 有咬口
丸子: 好吃 juicy爆汁
蝦卷: 蝦肉餡 表面脆口 內藏蝦味
甘梅番薯條: 番薯味香濃 配甘梅粉 台灣風味

總評不錯的一間台灣餐廳~

造訪日期: 2020年12月
感謝 lannatsang

2020年9月19日 透過行動裝置

一行入餐廳,柔和燈光,坐低感覺好舒服,店舖壁畫都係台灣既風景,有種放慢既感覺,食個麵飲杯野就一個下晏

五寶什錦醬乾拌麵 $66拌勻之後入口好麻香味,因為除咗麻辣醬之外仲有芝麻醬,所以麻香味道特別出。5寶什錦有香腸,雞翼,豆腐,花枝丸同貢丸,配料唔多但勝在多花款,可以食多幾款,好啱我依的咩都想食嘅人。拌麵黎講唔會黐埋一舊舊,一拌即匀,而且軟硬適中又有咬口

台式滷水豆腐 $22 一客有6件幾抵食,一口一件大小剛剛好,滷得入味又唔硬,加上芝麻蔥粒又惹味的

炸物拼盤 $49係咩都有的既拼盤,有香腸,鹽酥雞,蝦卷,丸子, 甘梅番薯條。份量唔係勁多,不過可以過足口癮。先講丸子,一咬落去就爆汁無唸過炸丸子係咁juicy,蝦卷又係正,絕對唔係現成個的,好濃蝦味,仲有大大隻蝦肉係入面。甘梅蕃薯一的都唔揸流攤,大件之餘甘梅粉一的都唔hea,真係比足係提味,見到就流晒口水

鮮榨檸檬椰果多多$42酸酸地,的確幾香檸檬味,飲2啖有埋的椰果又甜甜地,仲有明列子,口感又多個層次,酸酸地又醒胃

哈豆原來有另一間分店都係喺觀塘,下一次去試埋佢另一間分店先

哈豆
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

造訪日期: 2020年9月
感謝 kkyy0401
2020年7月8日 透過行動裝置

觀塘區不嬲都出名多美食❗️我睇到果個芋泥奶凍吐司就比佢吸引過黎寧靜既夜晚同依間好熱鬧既店鋪完完全全成為左對比由於店舖得一個侍應所以比做野會有少少急店內裝修都好有台灣既風味
和牛薯餅沙茶乾拌麵 $62
嘩‼️和牛餅超滑完全估唔到仲要熱辣辣♨️岩岩炸好個麵質仲要係彈牙撈埋沙茶醬到都好夾個醬既量都唔少夠撈晒所有麵
鮮梅佐豬扒鹵肉飯 $65
依個飯間餐憑都有推介鹵肉飯係正既淨鹵肉都送得晒成餐飯豬扒唔會過好鞋口最重要既係炸粉岩岩好唔會話有好多個汁試少少都有一種好似食左一粒梅既感覺再點埋豬扒別有一番風味✨
黑糖芋芋鮮奶 $39
因為叫左飯既關係,叫特飲可以減10蚊依到芋泥甘出名點都要試下既芋泥要滑身如果中意有口感既話就未必岩中間加左一層黑糖入去都唔會話好甜❗️可以值得試
❣️芋泥奶凍吐司會賣晒,岩岩再即時整既會比較軟身,所以今次都冇叫黎食
—————————————-

2020年6月29日

越嚟越鍾意去觀塘 嗰度有無數樓上食肆發掘
殊今晚呢間台式餐廳 原來開張咗六年
最近做優惠 掃qr code下午茶有九折
#和牛薯餅沙茶麵 ($62)
薯餅厚身 即叫即炸 香酥外層同裏面軟腍和牛粒薯蓉
有脆有腍 唔係乾啃炸物嗰種口感
牛肉碎加沙茶醬拌麵 係絕妙配搭 關廟麵爽口有嚼勁
即使係乾拌麵 麵條唔會太乾身而黏埋一齊
#台式麻油雞湯麵線 ($65)
賣相樸實 麻油香 小小哋一人份 材料其實頗多
雞件冬菇大大件 麵線條條分明 唔會成黏糊狀膠
麵線滲入米酒雞湯同麻油 想補吓身 記得飲啲米酒雞湯
#鮮榨檸檬椰果多多 ($42)
檸檬系飲品喺初夏炎夏 特別受歡迎
配埋益力多調製 再加奇亞籽 健康又清新
飲品有大量椰果 飲吓又食吓
#珍珠豆漿紅茶 ($36)
食台式食品 珍珠奶茶唔少得
豆漿紅茶嘅味道幾得意 奶味茶味兼備 珍珠粒煙靭
#棉花糖吐司 ($62)
物如其名 外表充滿少女心 相機要先食
勁慷慨棉花糖勁多 微烤後溶化拉絲感一流
味道甜啱哂喜歡甜食嘅我 唔好錯過

造訪日期: 2020年5月
感謝 eatwith4feipor
2020年6月21日

今天到觀塘工廠區SHOPPING,在二點多才醒覺<係時候LUNCH>。
記得這棟大廈有台灣菜,所以到來到這樓層,不過變了另一家台菜餐館。
反正來到,我倆就在這裡午餐吧!
點菜後,著兒子去洗手間清潔雙手。
兒子回報,洗手間乾淨程度OK。

豐盛台灣牛肉湯麵
兒子看到牛肉,就選定這個麵了!

和牛薯餅沙茶乾拌麵
和牛薯餅一塊 中間軟綿線夠creamy。
拌麵表面有沙茶醬和另一種醬料,可能是豆醬或麵豉醬。
還有我喜歡的豆芽!先把所有食材拌勻!
因為醬料不多,拌勻後仍看到麵身原本的白色。
先嚐一口拌麵,醬料味道不濃。
個人覺得 : 這個沙茶醬很接近那台灣牛頭牌沙茶醬的味道!
這堆沙茶醬中夾雜著絲絲纖維,味道不太濃,而且沒有那花生味哦!
因為想當年,自己曾在台灣美麗華附近的家樂福買了几罐牛頭牌沙茶醬回家作手信。
現在這個沙茶醬拌麵,勾起我在美麗華家樂福的購物慾了!

逢甲鹹酥雞
又是一道台灣美食,最重要是家中不會使用生油炸食物。
現在32蚊,抵!
地瓜粉炸皮夠香脆,雞肉有底味,不乾柴。
即使留在最後享用,依然美味。

珍珠豆漿紅茶
在飲品MENU裡 ,要找出没有牛奶的種類,又要得到兒子青睞的飲品,就是這個豆漿紅茶了!
有珍珠,也有紅茶,只是奶精換成豆漿。

完成午餐後來一壺碧螺春。
第一杯,茶色淡,茶味不太濃,有微微的回甘。
第二杯,第三杯,茶味才出來。
再看到牆上的壁畫,我真係好想去旅行囉!

造訪日期: 2020年6月
感謝 Riceoldlady

查看過哈豆 (福利工業大廈)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過哈豆 (福利工業大廈)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣