“最愛拉麵店”
幸屋的評論

幸屋
香港排名第1,585 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
2020年6月3日

幸屋 可以話係我最鍾意嘅拉麵店
基本上每個月都會食~
平時lunch Time自己一個黎,
要一碗拉麵已經夠晒滿足

今次晚上同朋友一齊食,
咁梗係要把握機會試吓佢哋嘅小食啦!
多個人可以一齊share呀麻

坐低之後飲杯茶,慢慢睇下想食啲乜 蟹籽沙律
幼幼嘅青瓜絲、蟹柳絲、蟹籽 + 美味沙律醬,好清新,而且口感爽脆,沙律醬份量啱啱好!唔會太多或太少,係健康又好味嘅選擇✨✨
份量都幾多,每人食咗兩碗 炸雞 無骨,啖啖肉! 雞炸得好香脆,外面乾身,不會油琳琳。而且味道腌得幾好點沙律醬一齊食,super match ! 此情此景,叫埋杯啤酒,夠晒爽啦!

黑武士拉麵 濃厚嘅豬骨湯底,配上黑蒜油,傾情於黑色食物嘅我,好鍾意 湯底唔會太濃或者太油膩,最重要係飲晒都唔會覺得口渴✨✨ 如果想重口味啲, 我會加少少新鮮蒜蓉

造訪日期: 2019年11月
感謝 Kennis D

2020年4月9日

朋友可以有好多個,但真係交心既就只有
一個或者只需要一個就夠。其實男人既友誼
唔複雜,同女人最大差別可能係大家唔會掛係
嘴邊,唔會講我好掛住你呢D肉麻野,好多時
都會擺係個心到,唔會比對方知。就好似今晚
就算好掛住呢位兄弟,都只會好似平時咁打比佢,
約佢出黎食個飯,噓寒問暖,呢種都算係一種關心呀。
但最近疫情實在仲係高峰期,全世界酒吧都關哂,
為人為己,兩條麻甩佬去左灣仔附近拉麵店「幸屋」,
簡單撐下枱腳,男人既浪漫就係咁簡單。
鰻魚丼 - $93
估唔到今晚驚喜係拉麵店都有咁出色既丼飯,
呢到既丼飯份量十足,淨係鰻魚都夠哂厚身肥美。
經燒過既鰻魚食落肉質爽口彈牙,外層帶少少焦香,
口感腍滑,真係無得輸;另外配上日本珍珠米,
入口溫度仲係夠熱,唔會話好暖果種,唔錯;
加埋溫泉蛋呢個小亮點,餐廳認真落足本,
令成個丼飯變得更加嫩滑;最後當然要加埋
鰻魚醬汁,食落更加濃甜惹味,相當滿足!
燒牛丼 - $93
另一焦點當係唔少得燒牛丼啦,呢到既牛肉鋪滿
哂成個丼飯,一樣落足料,而且擺盤絕對唔馬虎。
牛肉燒既時間岩岩好,食落肉質完全唔乾身,
裡面仲食到非常juicy。加埋餐廳特製牛汁,
入口更加濃郁,而且每一啖都充滿住油香,
淨係撈個飯呀,唔洗幾分鐘就清哂成碗!
同樣亦都有溫泉蛋助陣,以呢個價錢食到
咁高質既丼飯,終於明咩叫做驚喜。
蟹籽沙律 - $42
食咁濃味既野之前最好整返個沙律打下底先,
呢個蟹籽沙律清清地,連埋蟹籽一齊食,口感彈牙。
整體沙律非常大碟,加埋蟹柳,成件事非常豐富。
炸雞 - $38
唐揚炸雞既好處係外皮炸得鬆脆,炸粉唔會
落得太厚,口感恰到好處,而且裡面完全唔"鞋",
加埋沙律醬絕對係經典之作。
幸屋
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

造訪日期: 2020年4月
感謝 lankiman6330
2020年3月22日 透過行動裝置

黎到灣仔緊係睇下有咩好野食啦, 入到黎比我發現我最鐘意食既饅魚即叫!
【鰻魚丼】
呢樣係我超級超級期待既食物, 想看看這裡的鰻魚飯是否能滿足我, 鰻魚好大塊, 肥美既鰻魚, 不過油脂部分也頗多的, 醬汁既味道還有進步空間
【金武士】
配料十分足, 豚腩肉很入味。
【炸雞】
炸雞既表面份外香脆, 令人著迷既味道。

造訪日期: 2020年3月
感謝 IG-foodie_felixchow
2020年2月27日

幸屋拉面是比較港式味道的,但是也有很多特別的拉面,例如是黑武士胡麻拉面,加上午市可以加錢要多碟餃子,也很滿足。

造訪日期: 2019年5月
感謝 tinsonchai
2019年12月6日

今日食晏嘅時候,路過街市,見到隱藏左一間日式小店,驟眼望落去都幾日式風情,就入去試嚇,一入到去已經見到牆壁滿佈日式掛畫,同埋唔同款式嘅拉麵,仲播住日式嘅音樂加上高樓底,感覺好舒服。

點餐前,親切既店員,已經好細心俾咗一人一杯煎茶我哋,又介紹枱面嘅前菜,上麵時是又會提醒我們碗邊很熱,店員的態度真是100分

每次食拉麵,都會揀當日有冇一啲限定或者特色嘅拉麵款式,所以就揀咗最新期間限定嘅限定喎,原來係大蝦番茄濃湯沾麵 $93,一上拉麵嘅時候,沾面嘅汁是剛煮滾的,即是食完成碗面,湯汁都沒有變凍,拉麵湯底既熱度,對一碗好食嘅拉麵來講好緊要,淡淡的蕃茄香加上豚骨湯底,令沾麵冇咁膩

另外點左黑武士$83,即黑蒜油濃厚湯拉麵,湯底不只是有濃濃的蒜香味,而是帶少少甜的濃厚豚骨味,因為我選擇了既有叉燒又有豚角煮的款式,厚厚的豚角煮一點也不韌,而且有入口即溶的感覺

小食點左汁煮牛舌$32 ,汁是用帶甜味的湯汁煮成,配上蘿蔔及蔥花,加上入味而又燜至腍身的牛舌。還有炸雞$38 ,店內的雞是由鹿兒島赤雞農業協會所提取的,不知是否原材料質素好還是廚師功夫了得,炸出來的雞很嫩滑多汁,很好吃。

感謝 KaManfoodiee

去過幸屋嗎? 請分享你的經驗!