“鋸扒食蠔好去處”
八蠔吧的評論

八蠔吧
香港排名第266 (共15,736家餐廳)
價位: US$51 - US$102
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環
2022年6月24日 透過行動裝置

放工去左靜靜地既扒房鋸扒,依度既蠔好出名,連扒都一樣咁正啊!見到好多情侶都黎依度食蠔食扒,好適合情侶黎sweet sweet!

美國頂級肉眼扒配季節蔬菜及燒汁 $398
肉眼扒好juicy好有肉汁,好厚身又大大塊,食落唔會鞋好有口感,soft得黎又有d彈牙,配菜有香滑薯蓉,可以淋上燒汁食,味道好夾又正,仲有酸酸地既紅蘿蔔粒同蘿蔔片添!

酥炸忌廉芝士粒(10pcs) $68
忌廉芝士超香濃,外表炸得香脆金黃,咬開忌廉芝士流出,好惹味啊!

造訪日期: 2022年6月
感謝 小蘋果 愛

2022年6月14日

趁今日放假, 陪媽咪去上環買海味, 順便係附近食個Lunch chill下。經過見到間門面唔太起眼嘅餐廳, 以「蠔」命名餐廳名, 顧明思義主打蠔, 完全滿足媽咪最愛, 即時入去嘆個lunch。
餐廳內裝備富有西化風味, 樓底高, 令人relax。
剛好推出Lunch-set, main course 跟daily soup, 可以加錢追加生蠔!

Daily soup係南瓜蕃茄湯,
質地保留到南瓜嘅幼粒, 南瓜突出, 忌廉令湯質入口很滑, 微酸令胃口稍為大開。

生蠔即開, overall每隻蠔都冇沙石, 而且肥美厚肉。待應建議以逆時針方向食, 中心配以酸醋可先行加入。但其實每隻生蠔都很鮮, 無需再額外調味已經好正!
第一隻入口嘅蠔係Gazling fozd, 味道偏向清新, 第二隻開始有少少鹹味, 第三隻鮮甜微鹹,
第五隻海水味比第四隻更加濃郁, 而到最後一隻生蠔, 海水味又比前一隻淡一點。生蠔種類嘅味道分佈一高一低, 每隻都令人有驚喜期待。
食完生蠔再上main course,
【美國頂級肉眼扒 配季節蔬菜、燒汁】HK$298
自選4成熟, 切開時有dd血水滲出, 肉質鮮嫩, 肉味香濃, 配上較滑質地燒汁, 更加惹味提升!

【西班牙伊比利亞豬扒 配季節蔬菜、燒汁】HK$188
豬扒跟五花腩油脂層連帶, 很肥美, 肉質含豐富大理石油花, 食落肉味重, 而且滿滿肉汁。

Lunch-set各配上薯蓉+季節蔬菜, 包括有茄子、黃椒同埋紅蘿蔔粒, 再撈咗淡味酸甜茄醬, 可以中和口中嘅重口味。

造訪日期: 2022年5月
感謝 Keresawong
2022年5月5日

隱身在上環海味街的蠔吧店,門面超級低調,好易就會錯過左餐廳,進門好有食fine dining既感覺☺️牆身畫作、照片、擺設都好有特色,除左食蠔,呢到lunch set仲有紅蝦意粉、肉眼扒、牛肉丼都有,配一份沙律或湯,連一杯汽水

是日生蠔|7.5/10
叫左6隻唔同款式生蠔,口味由淡至濃開始食,我比較喜歡Boomer Bay呢款肉質飽滿脆身,味道雖然淡身但蘸上少少紅酒醋很突出到蠔鮮甜味,而Ostra Regal 蠔味比較悠長,海水咸味會再出一點

美國頂級肉眼扒配季節蔬菜及燒汁|$298|8.5/10
叫左medium rare,烹調得剛剛好切時已經感覺到好軟腍,唔多血水流出,肉汁保持係肉內,牛味濃香且嫩滑,仲有薯泥同焗蔬菜

西班牙紅蝦帶子意大利麵配龍蝦汁|$178|7.5/10
意大利麵好掛汁,啖啖龍蝦味道,好濃郁,帶子兩邊煎至焦黃,但中間仲有軟嫩不過紅蝦比較失色,如果再爽彈一點會更好

造訪日期: 2022年5月
感謝 Corgiwithfood
2022年1月29日

八蠔吧
上環文咸西街52號地舖

今日經過上環見海味鋪隔離有間餐廳覺得幾特別,決定同朋友入去食下,就試咗佢個Set Lunch

Set Lunch包餐湯/沙律、生蠔、main同甜品❤️

生蠔味道好鮮美,而且厚肉帶海水味,配埋酸酸既檸檬汁,簡直係perfect

卡邦尼意粉,裡面特別地係用豬面頰肉而唔係煙肉整!
賣相都已經好吸引,食落去有濃濃既蛋黃味,但又唔咸,味道控制得非常好。

珍珠麵配帶子、魚子醬

帶子大大粒,魚子醬都多
珍珠麵其實係risotto 嘅珍珠+爽口彈牙版口感好al dente。

自家製意大利芝士餅

當然唔少得飯後甜品tiramisu入口質感幼滑細緻,一啖放落口你會同時食到濃郁既冧酒、咖啡同朱古力味三種味道混合埋一齊,真係食到唔停口

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨

造訪日期: 2022年1月
1  感謝 Foodhunterhk
2022年1月16日

之前見朋友黎呢度食左餐好吸引既「蠔」門宴,咁岩想搵間西餐廳放假chill下,就跟佢推介黎左上環搵呢間八蠔吧~餐廳門口位置好低調,行過差d miss左,好有隱世小店feel

沙律、餐湯
同朋友一人叫左一個set lunch share,有湯同沙律跟餐。今日餐湯係南瓜湯,本來我唔係南瓜湯fans,但呢碗南瓜湯意外地好好味!南瓜蓉打得好細滑之餘仲飲到好香牛油味,好高質~

法國生蠔
叫得八蠔吧,絕對唔可以唔試下呢度既生蠔。今日廚師推仲左兩款法國生蠔,蠔身好新鮮飽滿,蠔肉爽甜而且好有海水味,好岩我口味跟住侍應介紹既食用次序去食,一隻比一隻既味道更有層次~正

啤酒脆漿炸鱈魚配自家製三重熟薯條
主菜揀左一款係香口既炸魚薯條,炸鱈魚外脆內軟,酥脆既炸漿好薄身唔會太過油膩,魚肉仲keep到軟嫩,如果送啤酒真係一流

珍珠麵配帶子、魚子醬
另一款好奇想試下咩係珍珠麵,原來係一粒粒狀咁既意粉。睇落似意大利飯,但食落口感似意粉個種有咬口d。個汁用左龍蝦同貝類等海鮮去煮成,帶子同魚子醬將成道主菜個味提鮮,簡單幾樣材料配合得好好

自家製tiramisu
朋友仲推介我千祈唔好錯過佢地既自家製甜品,呢杯tiramisu層次分明,軟滑既cream連埋吸滿espresso既蛋糕一齊食,兩者平衡得好夾好好味,估唔到主打生蠔既小店連甜品都咁高質

雖然門面唔起眼 ,但係食物質素超亮眼,呢間卧虎藏龍既小店絕對值得再黎,下次起碼食番一打生蠔先捨得走

造訪日期: 2022年1月
感謝 foodietwinstars

查看過八蠔吧的旅客也查看過

去過八蠔吧嗎? 請分享你的經驗!