“份量十足,性價比高👍🏻”

Milu Thai Restaurant
香港排名第106 (共16,234家餐廳)
價位: NT$412 - NT$1,237
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

十分好的餐廳體驗
每道菜都好有份量,好滋味!
性價比高,$200多食到超過4人量嘅火山排骨
甘大份火山排骨同火焰燒雞好值得打卡,基本上好多枱都有order呢2個。
個羊扒肉質鮮嫩,唔穌,好食到要order多份。

造訪日期: 2024年4月
感謝 Fearless17729058395
評論 (192)

2024年2月22日 透過行動裝置

呢間泰國餐廳嘅招牌菜喺火山排骨同火焰燒雞,之前上網見到呢兩款招牌菜好吸引😍所以就同朋友嚟食,餐廳使用QR code落單,好方便👍🏻

火焰燒雞 $208
店員上菜前會問需不需要拍片.然後落酒點火燒雞,等待雞燒完之後,店員會拎隻雞入廚房斬件.燒雞外皮脆,雞帶有少少酒味,夠哂juicy👍🏻

咖哩三重奏(配蒜蓉包粒)$218
咖哩三重奏有3種咖喱.分別有青咖喱.黃咖喱同紅咖喱,青咖喱配料有軟殼蟹.黃咖喱配料有扇貝同炸魚柳.紅咖喱配料有大蝦,青口同雜菜.蒜蓉包粒外脆內軟😋點埋醬汁更加惹味,食物非常豐富😍

泰式蛋包炒金邊粉 $118
面頭有3隻大蝦,爽口彈牙😍仲有一層蛋網包住炒金邊粉,炒金邊粉味道酸酸甜甜,如果嫌唔夠味碟邊仲有花生粒同辣椒碎可以調味😋

炸蝦餅(6件) $88
蝦餅炸到金黃色,外脆內軟🤩裏面嘅蝦膠彈牙,點埋泰式辣醬,令蝦餅更加惹味😍

椰青 $52
椰青水清甜解膩👍🏻裏面仲可以刮椰青肉食😋

乳酸梳打 $34
味道酸酸甜甜,中和到食完辣嘢嘅味道👍🏻

造訪日期: 2024年2月
感謝 FarAway10529723540
2024年1月3日 透過行動裝置

呢間泰國🇹🇭餐廳嘅「火山排骨」好惹味😋,喺另外一間分店食過之後念念不忘🤣,朋友👧🏻話不如 encore,結果我哋一行4人👧🏻👩🏻‍🌾👩🏻‍🦰🥷就約埋一齊喺銅鑼灣店開餐🤣

$228「火山排骨」:排骨豎起嚟整到成個火山咁🌋🤩,好立體👍;排骨勁大塊,係成塊唔係一支支,份量勁多,有好多肉🤣;排骨🐷炆煮得好腍,帶住手套好容易食,食得超級暢快😋;「火山🌋排骨🐷」加咗大量香蔥、芫荽、蒜頭,亦都似乎落咗青檸檬汁,少少酸仲有少少辣,開胃又好味😋

$98「柚子鮮蝦沙律」:柚子鮮甜多汁,好似撈咗啲花生碎、腰果碎、魚乾仔 等,香口又好食😋

$118「椰汁雞湯」:見到落咗好多雞肉、雜菌、香茅 等,雞湯有香濃椰汁味,好飲👍

$98「飛天椰菜苗」:椰菜苗🥬新鮮又爽脆,「飛天」睇返英文即係「泰式炒」🤣,見到有蒜蓉🧄、紅辣椒 🌶️、麵豉 等,炒得好惹味🤩

$88「芒果糯米飯」:糯米飯煙煙韌韌🤩;芒果🥭新鮮又鮮甜😋;配埋白色嘅甜椰漿,真好味🤣

$52「椰青」:叫咗2隻,好清甜🤩

$34「凍青檸茶」:叫咗2杯,都要咗走冰少甜,真係唔係好甜,完全唔凍不過夠晒清新🤣

我哋4個人👧🏻👩🏻‍🌾👩🏻‍🦰🥷食得好飽兼勁開心🤣

造訪日期: 2024年1月
感謝 BCChan6
2023年11月19日 透過行動裝置

尖沙咀分店有同銅鑼灣店一樣嘅特色壁畫及紅磚牆,而環境方面更為寬敞,仲有大量寬闊卡位

🔸火山排骨 $228
哩個真係每次黎都必點❗️火山排骨份量好多,小山丘嘅外型勁啱打卡📸而味道方面有甜辣同酸辣可以選擇,我哋就揀咗酸辣~排骨肉量多,入口軟腍,香辣惹味,而且店員會預先準備濕紙巾同手套,咁就唔使怕整污糟對手,好食推介👍🏻

🔸泰式青木瓜沙律 $88
青木瓜沙律香辣開胃,入面有青瓜絲、蘿蔔絲、豆角、花生同車厘茄,食落口感相當豐富,喺開胃之選~

🔸生菜肉碎包 $108
餐廳嘅生菜包又係必點之選~肉碎香辣惹味,辣度有後勁,越食越過癮,生菜亦新鮮爽脆,食得辣既真係推介哩樣👍🏻

🔸生蝦刺身(6件) $108
生蝦彈牙厚肉,上面放有辣椒及蒜片,附上既泰式生蝦醬酸辣惹味,而生蝦下面既冰會用保鮮紙包住,非常細心,亦係好食推介👍🏻

🔸碳燒燒魷魚 $148
估唔到燒魷魚都有驚喜,肉質新鮮爽彈,帶有炭燒香氣,點埋醬汁相當惹味~

🔸芒果糯米飯 $88
每次食泰國菜都要叫返個芒果糯米飯做甜品~芒果香甜,而且無渣,糯米口感煙韌,椰漿香醇濃味,非常好食~

🍹龍眼冰$36及椰青 $52
椰青水清甜,龍眼冰香甜,兩款飲品都解辣一流!

造訪日期: 2023年11月

以為普普通通細細碟
點知鳳爪都有十幾隻
洋蔥蘿蔔等配料都唔少
開胃前菜爽脆酸甜😋

▸ 椰汁雞湯 (小)
好~鍾意呢個湯飲唔停🥹

排骨啖啖肉入味夠嫩肉汁多
青檸嘅微酸配少許辣味
加上適量香料滿滿香蔥
呢個招牌菜真心平靚正👍🏻

▸ 青咖喱軟殼蟹 (配蒜蓉包)
青咖喱嘅椰奶同香茅味淡香

食物 ♥♥♥♥♥
環境 ♥♥♥♥♡
服務 ♥♥♥♥♡
價錢 ♥♥♥♥♥

⚐ Milu Thai มิลู่ไทย @miluthai
銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓

◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ↯ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸

#TT食在銅鑼灣
#TThangry #TTeatagram

造訪日期: 2023年11月
感謝 Daydream02437825807

查看過Milu Thai Restaurant的旅客也查看過

去過Milu Thai Restaurant嗎? 請分享你的經驗!