“𓃟 性價比極高 必食火山排骨”
Milu Thai Restaurant的評論

Milu Thai Restaurant
香港排名第106 (共16,277家餐廳)
價位: NT$415 - NT$1,244

以為普普通通細細碟
點知鳳爪都有十幾隻
洋蔥蘿蔔等配料都唔少
開胃前菜爽脆酸甜😋

▸ 椰汁雞湯 (小)
好~鍾意呢個湯飲唔停🥹

排骨啖啖肉入味夠嫩肉汁多
青檸嘅微酸配少許辣味
加上適量香料滿滿香蔥
呢個招牌菜真心平靚正👍🏻

▸ 青咖喱軟殼蟹 (配蒜蓉包)
青咖喱嘅椰奶同香茅味淡香

食物 ♥♥♥♥♥
環境 ♥♥♥♥♡
服務 ♥♥♥♥♡
價錢 ♥♥♥♥♥

⚐ Milu Thai มิลู่ไทย @miluthai
銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓

◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ↯ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸

#TT食在銅鑼灣
#TThangry #TTeatagram

造訪日期: 2023年11月
感謝 Daydream02437825807
評論 (192)

5 - 9 則評論,共 192 則

2023年11月3日 透過行動裝置

上個月去完曼谷後,好快就掛住泰國嘅美食啦🥹即刻去位於銅鑼灣嘅人氣泰國菜餐廳「Milu Thai」,餐廳環境裝潢富有泰國風情,配有大大的餐桌,餐牌上提供唔同特色和傳統泰國美食。

火山排骨 $228
必食!曼谷火紅菜式泰式火山排骨,將份量十足的豬頸骨層層疊高成一座巨型火山,外型好震撼🤩再淋上泰式酸辣汁,啖啖醒胃提神,肉質入口軟嫩,肉味濃郁又入味,蘸埋酸辣醬汁同食,非常惹味!

咖哩三重奏 (配蒜蓉包粒) $218
呢個咖哩三重奏係餐廳重點推介!咖哩三重奏即係三款不同的咖哩,紅咖哩、黃紅咖哩同綠咖哩🥰紅咖喱配有魷魚、蝦、青口;黃咖喱有炸魚塊、扇貝、薯仔;青咖喱有軟殼蟹❤️海鮮份量好足,麵包粒又夠脆身👍
店員整鍋送上桌後再加熱,慢慢食都唔怕好快凍晒。

泰式蛋包炒金邊粉 $118
配有三隻蝦🦐蝦肉肉質彈牙;金邊粉炒得夠乾身也夠鑊氣,金邊粉口感煙煙韌韌,味道甜甜酸酸,還煎了一個蛋網包住Pad Thai,再配搭大量芽菜、韭菜、乾蔥同花生碎粒,口感豐富。

泰式鳳爪沙律 $88
炎熱的天氣最適合食酸酸辣辣的泰式沙律,鳳爪口感爽脆,味道刺激,甜、酸、辣同時衝擊味蕾,非常開胃。

龍眼冰 $36
龍眼冰唔算太甜,龍眼味濃郁,而且食到啖啖龍眼肉,清甜又滋潤👍

凍青檸茶 $34
甜度剛好,青檸味好清新,飲落好舒服。

感謝 Chloechancc

用嚟打卡影相 更堪稱絕頂

🔻火山排骨 HKD$228

份量極大
鬆軟排骨 充滿濃濃嘅肉香
配以泰式酸辣汁,極之開胃
另外排骨多肉 但又唔會過於油膩

青咖喱會有火源加熱
唔會令冷卻後變得過於濃稠
蒜蓉包夠鬆化 掛上咖喱汁
再加埋炸到酥脆既軟殼蟹
滋味感大大提升,必食之選

🔻飛天通菜 HKD$88

熱辣辣上碟 大份新鮮
麵豉味較濃 食起嚟帶點微辣、惹味兼有鑊氣

🔻椰青 HKD$52

椰青水多到差唔多滿瀉
每啖都清甜潤喉
椰青肉質感幼滑 可以輕易刮出

造訪日期: 2023年9月
感謝 Aria K
2023年10月26日 透過行動裝置

位於銅鑼灣的人氣泰菜餐廳 「Milu Thai มิลู่ไทย」今次已經是我第二次到訪,上一次已經品嚐過佢哋最有名氣嘅火山排骨,今次嚟係想食佢哋一樣出名,即叫即燒既火焰燒雞和燒魚😋😋

🐓▪️火焰燒雞 $208
即叫即燒,上枱後會即場點火,效果夠晒吸引,雞汁邊燒邊流,真係未食先流口水,我哋打卡影相之後店員就會幫我地切開,燒雞用泰國香料醃了一整日,夠哂入味,雞皮就超香脆,雞肉多汁嫩滑,味道有點像港式的南乳吊燒雞加上泰式香料味道,超級好食😋😋

🐟▪️鹽燒鰂魚 $188
一樣係即點即燒,所以等候時間會比較耐,正所謂慢工出細貨,一上枱香氣撲鼻,打開魚皮就見到熱辣辣嘅魚肉,咪道鹹香肉質超細滑,沾上泰式香辣醬非常惹味

🥬▪️椰菜苗 $ 98
食泰菜最愛食馬拉盞炒椰菜苗,每次必食,椰菜苗炒得爽脆,馬拉盞香辣濃味,味道越食越想食

🍤蝦▪️炸蝦餅(6件)$ 88
外層炸得香脆,唔油膩,蝦餅超級彈牙,配上自家特調泰式甜酸汁,非常好食

🍲▪️椰汁雞湯 $ 118
本來想飲冬陰功,同伴吃不了辣,但又好想飲湯,就是試泰式椰子雞湯 ,與冬蔭功最大的分別是加入大量椰奶,而且可辣可不辣,有南薑和檸檬葉的香,亦帶椰奶的甜,濃郁開胃,而且雞肉和香菇亦非常好食

🧄▪️蒜蓉包 $ 48
有點失色,麵包烤得香脆但略嫌牛油和蒜蓉太少

🌴▪️椰青 $52
大大個清甜又解喝,食泰菜必飲系列

感謝 Tourist05212411513
2023年10月24日 透過行動裝置

📍Milu Thai มิลู่ไทย (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

下巴仔評分(5星為最高)
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍🏻 青胡椒辣椒膏炒大頭蝦
大頭蝦大大隻好好味 廚房用上青胡椒辣椒膏爆炒 炒得好夠鑊氣 大頭蝦超入味😎

👍🏻 大頭蝦冬陰功湯(小)
冬陰功湯有正宗泰式嘅味道 又有蝦嘅鮮甜味 好正😎 不過個湯有少少辣 唔食得辣嘅朋友要注意⚠️

👍🏻 黃咖喱豬肉
黃咖喱整得好好味 而且唔會好辣 豬肉吸收左黃咖喱嘅香味

👍🏻 火山排骨
火山排骨大大碟 打卡影相一流 而且排骨酸辣調味好正 肉唔會老 大大份 適合同朋友share😊

👍🏻 蒜蓉牛油雞翼(6件)
雞翼十分香口 外脆內嫩 充滿蒜蓉牛油嘅味道 食到唔停得口

注意事項⚠️
- 餐廳位於天星大廈4樓

#下巴仔 #foodblogger #美食 #香港美食指南 #香港美食 #香港美食日記 #尖沙嘴美食

感謝 doublechin_life

查看過Milu Thai Restaurant的旅客也查看過

去過Milu Thai Restaurant嗎? 請分享你的經驗!

© 2024 Tripadvisor LLC 保留所有權利。

此版本網站是為的使用者設計。 如果您是另一個國家或地區的居民,請在下拉式選單中依照您的所在國家或地區選擇適合版本的 Tripadvisor 網站。