“必食人氣火山排骨”

Milu Thai Restaurant
香港排名第46 (共15,251家餐廳)
價位: US$13 - US$39
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年3月6日 透過行動裝置

同朋友去食泰菜,餐廳都幾闊落,又瀰漫住食物嘅香氣,未食都已經流口水

火山排骨($178)
賣相浮誇又吸引,排骨被堆砌成山型,切合火山排骨呢個菜名而且份量又多,燜得夠腍又入味,淋上由多款配料秘製嘅泰式辣汁,味道酸酸辣辣,真係越食越開胃惹味另餐廳仲提供手套及濕紙巾,唔怕整污糟對手,方便又衛生

生蝦刺身(6件)($98)
生蝦夠爽口彈牙,蘸埋酸辣嘅生蝦汁一齊食好開胃,每次食泰菜必點底部有冰保鮮,更用冰袋包住避免生蝦被冰水浸濕,抵讚

炭燒豬頸肉($88)
豬頸肉烤得焦香,食落都幾爽口,蘸埋酸辣嘅醬汁一齊食都幾好味

馬拉盞通菜($78)
通菜炒得有鑊氣,辣辣地又唔會好鹹,食落爽脆又惹味差唔多成碟都係我食晒

椰青($48)
通常椰青水嘅份量比較少,成日都唔夠飲!但呢度嘅椰青水份量相對比較多之餘又夠凍,味道仲好!清!甜!真係好好飲,最終我哋二人點左三個椰青

造訪日期: 2021年3月
感謝 dyiongw

2020年12月23日 透過行動裝置

餐廳:Milu Thai มิลู่ไทย (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓

今次喺第2次嚟銅鑼灣嘅Milu Thai食飯,再嚟嘅原因係因為見到最近好多人介紹佢地嘅火山排骨好吸引,所以就有個衝動試吓

火山排骨 $178
呢個火山排骨份量超大,成家人四至五個人分都仲得,兩大排肋骨肉好輕易就拆到出嚟食;除咗肉質非常軟腍之外,餐廳仲用咗秘製嘅泰式青椒辣醬去醃製,食落香辣惹味,不過唔太食得辣嘅人可能就食唔到喇。雖然咁大舊食落有啲論盡,但係戴上手套一條條肋骨肉放入口「損」真係夠哂滋味,呢個價錢、呢個份量、呢個味道,真係值得一試

泰式串燒(半打) $88
串燒可以自由揀選豬、牛、雞肉,串燒燒得可口,即叫即燒熱辣辣,加上邊邊稍微烤脆,蘸埋沙嗲汁冇得輸,係咪望見都好吸引呢?

泰式海南雞(半隻) $128
呢度嘅海南雞顏色睇落幾新鮮,亦都有足半隻嘅份量,雞髀、雞胸、雞翼樣樣齊,雞肉嫩滑無雪藏味,都有陣陣鮮雞香,最重要係骨唔多啖啖肉,食都食得過癮

蒜蓉通菜 $78
呢碟通菜都幾大碟,落足蒜蓉同油去炒,不過我就略嫌有少少油膩,但對比起出面嘅蒜蓉通菜嚟講,都真係炒得幾香幾好食

泰式奶茶 $28
去泰國餐廳梗係唔少得飲杯泰式奶茶喇,以往對泰式奶茶嘅既定印象就係好甜好多糖,但餐廳為咗迎合香港人嘅口味,用咗少糖嘅方法去整呢杯泰式奶茶,既有泰式風味,亦唔會因為太甜而覺得唔好飲

整體嚟講呢度嘅推介菜式——火山排骨都真係幾引人入勝,價錢唔算貴而且味道都真係幾適合香港人,抵我再返嚟幫襯多次

造訪日期: 2020年12月
感謝 hinsonfoodhk
2020年11月29日 透過行動裝置

今日同朋友過咗嚟銅鑼灣買衫,行完街想喺附近食埋lunch,經過百樂中心,見到呢間泰國菜,好似好吸引咁,就同朋友一齊上去食☺️

火山排骨 ($178)
- 一上枱就俾佢外型震撼到,好大份,每條排骨都大過我隻手掌,果然係必點招牌菜之一
- 排骨肉質鮮嫩,配搭埋酸酸甜甜嘅醬汁,非常開胃
- 店員仲提供左手套,方便我哋去食排骨,超級貼心

泰式蛋包金邊粉 ($108)
- 金邊粉份量超級足,仲有三隻大蝦,都幾啱兩三個人一齊share
- 金邊粉味道酸酸甜甜,幾惹味,令人食唔停口
- 金邊粉外型擺盤都好靚,好吸睛

炭燒豬頸肉 ($88)
- 豬頸肉燒到好香口,非常吸引
- 豬頸肉嘅周邊燒到好香脆,肉質亦都好鮮嫩,唔會乾爭爭,好有咬口

蒜蓉牛油雞翼(6件) ($68)
- 雞翼大大隻,外皮炸都到超級香脆,香噴噴,聞到流晒口水

芒果糯米飯 ($78)
- 芒果超級香甜,對於鍾意食芒果嘅我,味道簡直係一絕,食得好開心
- 糯米飯煙煙韌韌,口感十足,啱晒作為飯後甜品

椰青 ($48)
- 椰青水超級清甜,好refreshing,同泰菜果然係絕配
- 椰青都好大,可以刮側邊既椰子肉出嚟食,非常滿足

龍眼冰 ($28)
- 龍眼冰飲落甜甜地,好解渴
- 一杯入邊有好多龍眼肉,咬落好Q蛋彈,好好味

室內設計都幾有特色,牆壁嘅畫都幾新潮,仲有少少泰國嘅elements,而且衛生都唔錯,舒服闊落

泰菜嚟講非常高質,味道一流,下次有經會再encore

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 bon_bon_foodie_zone
2020年10月18日 透過行動裝置

限聚令最近放寬了,終於可以約朋友聚舊食餐好的,食肉獸朋友建議去Milu Thai。
當晚去到全場爆滿,好在我們之前已經訂左位。

火山排骨 $178
這裡的名菜,每枱必點的。
見到實物真的不敢嘩一聲,排骨疊在一起仿似一座山,好震撼!
肉質軟腍濕潤,配上泰式醬汁加大量,味道酸酸辣辣,好醒胃。

青咖喱軟殼蟹(配(蒜蓉包)$158
蒜蓉包蘸上香濃青咖喱食好惹味,炸軟殼蟹大隻又香口。

飛天椰菜苗 $88
泰式炒椰菜苗,辣得極度滋味

泰式青咖喱燒羊架(3件)
肉質嫩滑,香口而且不羶

造訪日期: 2020年10月
2  感謝 imivy
2020年9月26日 透過行動裝置

同男朋友、姊妹整完d 結婚野
勁肚餓

絕對可以encore
好適合大班人share 食

造訪日期: 2020年9月
感謝 newjackie2202

去過Milu Thai Restaurant嗎? 請分享你的經驗!