“泰國人氣火山排骨”

Milu Thai Restaurant
香港排名第31 (共13,939家餐廳)
價位: US$13 - US$39
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年6月4日 透過行動裝置

成日都想嚟多次呢間泰菜,咁啱有朋友想試吓鍾情泰國菜,嚟到睇到有泰國 人氣爆燈火山排骨睇見相片好吸引真係好想試吓

咖哩三重奏 $198
上到场见到店员用炉加热,就里面有红♥️黄青咖喱 ,真系满足晒我要求

✨青咖哩 有炸软壳蟹香脆够腍里面仲要有蟹膏添配埋青咖喱一齐食系非常惹味
✨黄咖哩有炸龙脷柳同埋扇贝 ,鲜味够滑冇腥味
✨红咖哩♥️大虾 青口 鱿鱼好弹牙食材好新鲜
三款㗎呢我最钟意食青咖哩好夹炸软壳蟹又脆又有蟹膏,仲可以配埋个脆脆蒜蓉包粒份量真系好多,两个人食唔晒
火山排骨 $178
用咗3塊大排骨切成,成座山咁高嘅排骨真系嚇呆我哋 香茅,青辣椒,蒜頭,荽茜香料醃好排骨有微辣 ,容易撕開排骨肉質好腍,酸酸甜甜好開胃
生蝦刺身 $98
今次都系Order生蝦刺身,因為貪佢夠仙氣每次你都吸睛一上到枱人間仙境 感覺四處飄揚 影相打卡一流生蝦好新鮮配搭埋蒜片 辣椒點上青醬汁辣味慢慢滲出,刺激味蕾

炭燒豬頸肉 $88
用炭燒豬頸肉真系一啲都唔靭好爽口,喜歡食豬頸肉必試✨

馬拉盞椰菜苗 $88
椰菜苗清甜爽口又新鮮,配馬拉盞帶出一點微辣嘅感覺✨

椰青 $48
消暑解渴 解辣夠曬鮮甜,夏天必食

泰式奶茶 $28
Order 泰式奶茶(少甜)有好滑奶味,泰國茶味比較淡一點

造訪日期: 2020年6月
感謝 Winnietolife

2020年5月15日 透過行動裝置

‪銅鑼灣百樂中心相信識食既你一定知道呢度有不少美食,但位於2樓既MILU THAI你又試過未呢?‬
‪吃完後絕對有一種喜出望外的驚喜。‬

‪餐廳格局好像有點平凡,但細看後才發現其獨特之處:牆壁上畫滿顏色了色彩繽紛的塗鴉,令餐廳充滿朝氣。‬

‪當中他們的火山排骨、火焰燒雞、咖哩三重奏更是招牌中的招牌菜。‬

‪椰青 / 椰汁冰‬
‪椰青/椰汁冰入口清新香甜,椰汁味香濃,一飲立即透心涼。‬

‪黃咖哩炒蜆 - $158‬
‪香濃的咖哩配上大大隻蜆,單單是氣味和賣相上都已經很吸引;‬
‪蜆肉肥美大隻,入口鮮甜惹味,真係食到停唔到口。‬

‪泰式燒牛柳 - $88‬
‪燒牛肉鮮嫩之餘還保留了其肉汁,口感煙韌彈牙。‬

‪泰式青咖哩燒羊架 - $118‬
‪羊架羊味濃郁,口感佳,而且完無羶腥味;‬
‪其肉質細嫩多汁,配上青咖哩味道層次更豐富。‬

‪蒜蓉包 - $38‬
‪有咖哩汁又點可以無蒜蓉包呀?‬
‪蒜蓉包質感香脆,入口鬆化軟熟;再細點咖哩醬汁,真是絕佳的配搭。‬

‪望落真係好豐富呀。‬

‪火山排骨 - $178‬
‪為何叫火山排骨?一看到便知道原因了,因他是以長型豬脊骨堆疊而成,把多條排骨移開,便會發現這豬肋骨中含多種香料特製醬料,場面非常壯觀。‬
‪我也忍不住把排骨中的肉亂出來,肉味香濃、嫩滑腍身,當中更滲透了酸酸辣辣的味道,非常惹味。‬
‪因為實在都美味了,要出動五爪金龍(雙手齊出),咁先食得滋味。‬
‪重點記得要好好品嘗其骨與骨之間的軟骨位置,撕開吸啜,才能真正把其火山排骨的精華吃到,如果唔係咁食,都唔好叫食過 - 火山排骨。‬

造訪日期: 2020年5月
感謝 JaydenCSH
2020年5月10日 透過行動裝置

服務態度良好上菜速度好快!好快就上齊野
火山排骨 $178
係餐廳既新招牌菜之一!真係好大份!我覺得係3-4人份量成座山咁吸睛!可以打卡排骨都算多肉!個汁酸酸地,幾開胃喎!整體味道比想像中淡~
生蝦刺身 $98
有視覺效果生蝦有六隻,算肥美、大隻呀!感覺新鮮個汁都好味
青芒果香鬆沙律 $128
好特別呀!好似第一次食呢個菜式!有新鮮感應該用麵粉炸到成大塊餅咁!賣相幾得意!咬落好酥脆!唔覺得油膩~青芒果新鮮,唔會好酸喎只係微微酸,幾開胃!
青咖哩軟殼蟹(配蒜蓉包)$158
青咖哩好味道!配軟殼蟹同蒜蓉包都好正!多數配雞牛豬,配軟殼蟹又得喎!下次會再食!
蒜蓉椰菜苗 $88
炒得好香好入味咬落唔會太硬
椰青 $48
好飲!最鍾意飲椰青!
青檸梳打 $28
幾靚,好飲!

感謝 yiufungc2
2020年5月4日 透過行動裝置

為左火山排骨
見到好多人試miluthai既火山排骨。為食既安妮太太點會錯過呢~有心唔怕遲,一於去試!第2次幫襯!

火山排骨
黃咖哩炒蜆
菠蘿海鮮炒飯
鹽燒鰂魚
馬拉盞椰菜苗

火山排骨
一上枱真係嘩嘩聲!成座山放係你眼前,非常吸睛!除左造型好得之外。味道都好火山,對於唔太食得辣既安妮太太/5,但係,酸酸辣辣越辣就越想食,醬汁係平時點生蝦既醬汁,再加辣,而且勁多芫荽,排骨係豬肋骨,熬左好多個鐘,所以肉夠淋又唔肥同埋都易拆骨,份量夠3~4人,食lee個骨時豪邁d用手套食,我完全保持唔到儀態。

黃咖喱炒蜆
除左火山外,極力推介,黃咖哩稀杰到剛好,味道微辣帶點甜,加埋蛋漿,好岩我,蜆肉又多又大隻,我仲叫左香煎薄餅,香口脆口,意猶未盡好想再配飯,但因為叫左菠蘿炒飯,所以放棄了。

菠蘿炒飯
賣上都好得,一上枱,小公主被腰果吸引住,材料真係好豐富,炒飯粒粒分明,配料好多,有海鮮同新鮮菠蘿之外,仲有提子乾、青豆、紅蘿蔔粒同肉鬆,我女襯我地食火山時,自己不停(不)黎食。

鹽燒鰂魚
即叫即做,製作需要大概25分鐘左右,魚肉鮮甜嫩滑,唔多骨啖啖肉,岩哂小朋友食。

馬拉盞椰菜苗
最愛椰菜苗

感謝 MsAnnie F
2020年4月15日

在網上看到這間餐廳推出了在曼谷夜市能夠吃到的火山排骨,於是吸引我再來這裡吃泰國菜。

我們點了多款美食,吃得很飽呢!

生蝦刺身,這裡的生蝦用上裝著乾冰的碟上枱,一碟共有6隻,生蝦新鮮,配有生蒜片、辣椒,非常刺激味蕾。

大頭蝦冬蔭公湯,我們兩個人點了細的,上枱時會用火保持溫度。湯底夠酸辣,大頭蝦很大隻,肉質鮮甜。湯內還有秀珍菇、蕃茄、香茅等香料,十分惹味。

火山排骨,這盤排骨真的很大盤,排骨很大份,真的像成座火山一般,骨大但肉也很多,排骨大概有4-5條,吃的時候一定要用上手才可吃到。湯底酸酸辣辣,而且越食越辣,非常惹味,味道跟我在曼谷火車夜市食到的一樣,真的很令人回味。

鹽燒鰂魚,鰂魚頗大條,魚的表面有大量粗鹽,非常入味。魚肉嫩滑,不會太多魚骨,再配上酸辣醬令味道更鮮更惹味。

能夠在香港也能吃到火山排骨,而且味道還要跟曼谷夜市吃到的差不多,一定會再來!!

感謝 EricaaaL

去過Milu Thai Restaurant嗎? 請分享你的經驗!