“為左火山排骨”

Milu Thai Restaurant
訂位
Eatigo
線上訂購
香港排名第37 (共13,801家餐廳)
價位: US$13 - US$39
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

為左火山排骨
見到好多人試miluthai既火山排骨。為食既安妮太太點會錯過呢~有心唔怕遲,一於去試!第2次幫襯!

火山排骨
黃咖哩炒蜆
菠蘿海鮮炒飯
鹽燒鰂魚
馬拉盞椰菜苗

火山排骨
一上枱真係嘩嘩聲!成座山放係你眼前,非常吸睛!除左造型好得之外。味道都好火山,對於唔太食得辣既安妮太太/5,但係,酸酸辣辣越辣就越想食,醬汁係平時點生蝦既醬汁,再加辣,而且勁多芫荽,排骨係豬肋骨,熬左好多個鐘,所以肉夠淋又唔肥同埋都易拆骨,份量夠3~4人,食lee個骨時豪邁d用手套食,我完全保持唔到儀態。

黃咖喱炒蜆
除左火山外,極力推介,黃咖哩稀杰到剛好,味道微辣帶點甜,加埋蛋漿,好岩我,蜆肉又多又大隻,我仲叫左香煎薄餅,香口脆口,意猶未盡好想再配飯,但因為叫左菠蘿炒飯,所以放棄了。

菠蘿炒飯
賣上都好得,一上枱,小公主被腰果吸引住,材料真係好豐富,炒飯粒粒分明,配料好多,有海鮮同新鮮菠蘿之外,仲有提子乾、青豆、紅蘿蔔粒同肉鬆,我女襯我地食火山時,自己不停(不)黎食。

鹽燒鰂魚
即叫即做,製作需要大概25分鐘左右,魚肉鮮甜嫩滑,唔多骨啖啖肉,岩哂小朋友食。

馬拉盞椰菜苗
最愛椰菜苗

感謝 MsAnnie F

2020年4月15日

在網上看到這間餐廳推出了在曼谷夜市能夠吃到的火山排骨,於是吸引我再來這裡吃泰國菜。

我們點了多款美食,吃得很飽呢!

生蝦刺身,這裡的生蝦用上裝著乾冰的碟上枱,一碟共有6隻,生蝦新鮮,配有生蒜片、辣椒,非常刺激味蕾。

大頭蝦冬蔭公湯,我們兩個人點了細的,上枱時會用火保持溫度。湯底夠酸辣,大頭蝦很大隻,肉質鮮甜。湯內還有秀珍菇、蕃茄、香茅等香料,十分惹味。

火山排骨,這盤排骨真的很大盤,排骨很大份,真的像成座火山一般,骨大但肉也很多,排骨大概有4-5條,吃的時候一定要用上手才可吃到。湯底酸酸辣辣,而且越食越辣,非常惹味,味道跟我在曼谷火車夜市食到的一樣,真的很令人回味。

鹽燒鰂魚,鰂魚頗大條,魚的表面有大量粗鹽,非常入味。魚肉嫩滑,不會太多魚骨,再配上酸辣醬令味道更鮮更惹味。

能夠在香港也能吃到火山排骨,而且味道還要跟曼谷夜市吃到的差不多,一定會再來!!

感謝 EricaaaL
2020年4月3日 透過行動裝置

最近疫情越嚟越嚴重
食肆都比較少人
今次揀咗間之前要排好耐隊先食到嘅泰國餐廳
早少少六點就去到
但都已經有兩台客人
不過其實檯與檯之間都坐得好疏
同埋入餐廳前都有量體溫, 所以可以好放心

見呢排主打火山排骨 $178 咁hit
就係特登過嚟試的
份量超大就不在話下啦

排骨煮到好淋好入味, 冇乜肥膏啱晒我
又有啲軟骨咁增加口感

配埋煙煙韌韌糯米口感十足
芒果每舊都係甜㗎

感謝 U9695MXchin
2020年3月30日 透過行動裝置

位於銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓的 Milu Thai,主打泰國菜。餐廳的桌子擺放得頗為疏遠,坐得頗為舒適。牆上有不少色彩繽紛的塗鴉,賞心悅目。

Milu 的菜式不算太貴,一份主菜約百多元,夠兩個人享用,。

小食拼盤 (蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞)
Thai Appetiser Combo - $168

小食拼盤即點即炸,新鮮熱辣。個人最喜歡吃質感彈牙的蝦餅,能嚐到頗為鮮甜的蝦味。

另外的炸物也相當不錯,朋友則喜愛吃餡料豐富的炸春卷。中間還擺放了脆卜卜的泰式蝦片。

咖哩三重奏 (配蒜蓉包粒) - $198
Jumbo Curry with Garlic Bread

這款菜式是餐廳的熱門菜,可以一口嚐到三款咖哩:青咖喱、紅咖喱、黃咖喱。每一款咖喱都會配搭不同的海鮮,青咖哩配炸軟殼蟹、黃咖喱配炸魚、紅咖哩配青口及魷魚。

黃咖喱的口感最Creamy,而且辣度最溫和。紅咖喱和青咖喱的味道較為刺激辛辣。海鮮配料的份量相當多,和各款香濃的咖喱配合得天衣無縫。

侍應還會奉上蒜蓉包粒,可以用小叉子把麵包粒串起,沾少許咖喱汁享用。咖喱窩底下還有不少蔬菜,感覺相當fresh。

火山排骨 Volcanic Ribs - $178

愛啃骨的食客會相當喜愛這道主菜。巨大的排骨形成一座小山,可以用店員提供的手套盡情地吃。

排骨肉質不會過硬,醬汁辣度十足,味道微酸,相當開胃。這款排骨加了相當多的青辣椒、蒜粒及香料,味道豐富。

柚子鮮蝦沙律 - $88
Grapefruit Salad with Prawn

整體感覺清新,還加了少許魚露、炸蒜片、腰果粒,令味道更豐富。鮮蝦約有三至四粒,質感彈牙。朋友則覺得柚子的味道略嫌微苦,有些可惜。

造訪日期: 2020年3月
1  感謝 Letsgocrazyjanet
2020年3月26日 透過行動裝置

泰國拉差達火車夜市網紅菜 火山排骨 因火山甘大、辣到噴火而爆紅!

火山排骨 $178
呢度嘅火山排骨可以話泰國改良版,將原來的豬大骨頭換了更好的豬肋骨。食起黎更嫩滑、更滿肉~ 滿滿綠色除左青辣椒還有其他配料,整個酸辣感覺愈食愈過癮!#打卡必點 #大推

造訪日期: 2020年3月
感謝 86dadac

去過Milu Thai Restaurant嗎? 請分享你的經驗!