“雲朵主題咖啡店☕🐿💕”
Sogno Cafe+的評論

Sogno Cafe+
使用外送服務
香港排名第4,348 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
3 週前評論 透過行動裝置

這次去了一家位於中環的咖啡店☕,店舖以可愛雲朵公仔做裝飾,裡面有很多不同款式的造型,大部分食物還以雲朵造型登場,可以一邊打卡一邊吃東西。
伯爵茶戚風蛋糕 / 香橙戚風蛋糕 HKD$48,蛋糕分別以黑糖/桂花忌廉做成,賣相精緻吸引。每一件蛋糕面頭還有特色字句的朱古力牌,蛋糕口感濕潤鬆軟。用叉子一按會有回彈的感覺,蛋糕味道甜而油膩。
朱古力半熔麻糬配雪糕 HKD$78,這個賣相不錯,另可自選一款雪糕口味,選擇了海鹽雪糕。半熔的布朗尼蛋糕配著麻糬,有種拉絲的效果很吸引。這個蛋糕味道帶點甜,配著雪糕吃有種冰火交融的口感。
熱玫瑰鮮奶 HKD$38,飲品以粉紅色賣相登場,面頭還有心心拉花,無論是賣相/味道也不錯。這個味道不太甜,玫瑰味很重,與鮮奶味很配合。
凍蜜桃茶 HKD$33,這個茶的賣相深色,茶味挻重口感清新,感覺有點漸變層的賣相。飲品味道酸酸甜甜的,配著甜品邊吃邊喝挻不錯。
甜品和飲品味道不錯,甜品賣相精緻吸引,價錢不貴。下午時間跟朋友享受一番,既享受又悠閒。
Sogno Cafe
中環威靈頓街97號威利大廈2樓D室

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 CHINGCHINGJAIII

2021年2月14日 透過行動裝置

小編向來對咖啡店情有獨鍾,除咗食物有時有驚喜外,亦都係一個朋友嘅聊天之地。

今次小編有幸被一個抽中咗Giveaway嘅朋友邀請,嚟到中環一個樓上Cafe享受午日時光。

鹹蛋黃鴨胸肉長通粉
第一啖食落去的確有驚喜,鹹蛋黃嘅香味提昇咗意粉嘅層次,配料亦都非常多,份量好大。不過食咗一小半後,鹹蛋黃嘅口感加上冇太多醬汁嘅意粉,有啲食膩。

是日牛肋條蛋包飯
份量一如已往地大,熱乎乎嘅蛋中和咗牛肉嘅鹹味,同白飯一齊食,就多重滋味。側邊放上咗小小沙律,食起嚟添上幾分清新,好快食完喇。

玫瑰雞翼
小編不嬲都唔太鍾意花嘅味道,不過被強烈推薦嘅玫瑰雞翼就打破咗我對佢嘅固有形象。玫瑰香味同蜜糖甜味,為雞翼添上獨特風味。除咗單叫有少少貴之外,都係值得試下嘅。

飲品方面不過不失。

朱古力半溶麻糬Brownie
呢間Cafe最出色嘅就係甜品,我哋就以最高期望迎接啦~
由於前面已經食到好飽,所以都係有啲怕食唔落。食咗第一啖,小編就知道女人。。。的確係有兩個胃咖。
烤棉花糖嘅外脆內軟,配上Brownie,加上上面嘅杏仁片,超!級!好!食!小編絕對可以一個人食曬成個甜品。當然如果棉花糖再加多啲,就更滿足、更幸福。

總結嚟講,食物不過不失,得閒去食個甜品都係唔錯嘅。環境都好好,好安靜,室內裝飾亦都好可愛,就係地方有少少難搵。

Sogno Cafe+
地址:中環威靈頓街97號威利大廈2樓D室
電話:27579878

造訪日期: 2021年2月
感謝 hker_chillcheese
2020年10月25日 透過行動裝置

中環樓上cafe Sogno Cafe
裝潢簡約 走少女風 放有多個Fluffy House雲朵公仔 相當之cuteee 幾適合約埋兩三個女仔朋友黎閒聊 Cafe有提供wifi同水 重點係吧枱張凳幾好坐

▪️原條鰻魚滑蛋丼 $128
用木盒裝住鰻魚飯又幾有feel
鰻魚軟嫩無骨 略嫌唔夠肥美 無入口即融既油脂感 雞蛋嫩滑 食落偏甜 配埋帶甜味既鰻魚 同 底下偏苦沙律菜 味道有小小奇怪
米飯粒粒分明有咬口 加上飯素 就咁食就已經好夠味 不過飯量就比較少 建議大家加飯
除左丼飯 旁邊仲有味噌湯同配菜
味噌湯非常重口味 同朋友都覺得偏鹹左啲
而白蘿蔔 就醃得好入味 又唔會蓋過本身既清甜

▪️紅酒牛肋條燉飯 $118
係酥皮既紅酒牛肋條 酥皮好脆之餘 亦有保温功效 等食野慢既朋友 唔洗擔心啲野食好快凍晒
牛肋條軟腍入味 肉味都幾濃 份量比想像中多 紅蘿蔔同樣非常入味 朋友表示湯汁酸酸地好開胃 不過個人就唔太好 米飯同樣粒粒分明有咬口 旁邊仲有新鮮沙律菜 面頭淋有我最鍾意既芝麻醬
木板擺盤影相唔錯 不過想汁撈飯既時候 就唔係太方便

▪️朱古力半溶麻薯brownie配雪糕 $78
Brownie外層焗得微脆 內綿密濕潤 朱古力味濃郁 甜度唔會太高 中間既半溶麻糬偏軟 如果可以煙韌啲就好啦
當熱辣辣既brownies遇上雲呢嗱雪糕 真係會有冷熱交融既感覺 再配埋拉絲棉花糖 基本上係不敗組合
甜品大小適中 兩個人share岩岩好

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 sistersnfood
2020年3月23日 透過行動裝置

呢排肺炎咁嚴重
好多餐廳都會保障番客人既健康
所以一入座就會幫你量體溫 同埋會準備埋信封比客人 放自己既口罩入去 防止細菌四散
同埋都係提供即棄既餐具 以確保衛生

坐低就會有杯welcome drink 果日係山楂蘋果汁黎
我果杯應該係最底 好濃 同好多沉澱物 濃到有d酸 所以飲到一半之後再自己溝水溝淡d

當日收工唔太肚餓 所以我就嗌左個all day breakfast
女朋友就嗌左個菇菇pasta

我都係鍾意食d creamy d 傑身d既pasta
女朋友嗌呢個就正合我地口味!

造訪日期: 2020年3月
感謝 alvinchunho
2020年2月27日

首先是被店內可愛的裝潢所吸引,一直未有機會來試。反而是趁朋友生日,訂了個日式柚子芝士蛋糕,很驚喜。味道清新,和芝士蛋糕很搭,是個不錯的選擇。

造訪日期: 2020年2月
2  感謝 rayrayyy19

去過Sogno Cafe+嗎? 請分享你的經驗!