“價錢超合理日式拉麵”

大門食堂 (將軍澳)
香港排名第5,803 (共13,939家餐廳)
2020年6月1日

大門油麵 hkd58
招牌既大門油麵係類似熱拌麵既日式拉麵,係粗身日式拉麵上加上厚燒叉燒,半熟玉子,蔥花,紫菜同筍乾.
叉燒燒得香口,唔會過肥得黎又帶點豚脂香.
半熟玉子一拮開內裏橙黃色既蛋黃漿已經湧出.
粗身拉麵下帶有醬油汁,味道帶甜及帶淡淡油香,醬油汁拌上粗麵後令麵條更滑.粗麵質感爽滑彈牙而且掛汁力強.

玉子燒 hkd38
入口蛋香味足但質感略嫌過乾,雖然入口鬆軟但欠缺濕潤感.

日式炸雞定食 hkd55
炸雞以$55黎講份量超多.炸雞粒粒都炸得乾身又脆口.
咬開內裏仍然鎖住肉汁而且雞肉嫩滑.
食完一啖炸雞再食一啖旁邊既椰菜絲清爽解膩

造訪日期: 2020年6月
感謝 Cantzipmyjeans

2019年4月14日 透過行動裝置

這一間大門食堂其中最有名的是油面, 其實跟拉麵 或者拌麵 根本上是差不多, 只不過吃完面後 ,可以請侍應加相同分量的魚湯, 不過我未試過加魚湯。 面還是挺好吃的, 撈起他的醬汁也挺 惹味。

造訪日期: 2019年4月
感謝 CeliaS44
2018年9月2日 透過行動裝置

今晚同老公出街食飯,諗緊食乜嘅時候,突然諗起之前經過呢間店發現有沾麵食,於是今晚的飯堂就是呢度。

因為之前喺日本曾經食過沾面所以念念不忘,好想再食多次。今晚唔多人,唔需要等位,仲要全單免加一。

我要咗份大門沾面,老公就要咗份鹽燒鯖魚定食。面的粗幼度得一種選擇(日本食有粗幼可以揀)。

我份沾面到,見到個湯汁已經有啲失望,同我想像(之前食過的)有啲唔同,呢個比較稀身,面的份量都唔少。

食完第一啖之後,面的口感都算煙韌,湯汁味道無日本食過的咁濃郁,但係當食多幾啖之後會覺得有啲咸,但可接受的,唔會咸到要不斷飲水。

老公的鹽燒鯖魚,因為我淨系試咗啖鯖魚,味道都唔錯嘅,所以就唔評論太多喇。

另外叫咗份炸雞,味道唔錯,肉質唔幹,炸漿都唔厚。整體嚟講,個沾面普通無乜特別,可能有比較啦。

造訪日期: 2018年7月
1  感謝 420irenen

去過大門食堂 (將軍澳)嗎? 請分享你的經驗!