“午餐嘆日式燒肉”
牛繁的評論

牛繁
香港排名第2,682 (共15,251家餐廳)
2021年2月28日 透過行動裝置

元氣牛小排
牛小排都好厚身,用鹽醃可食到原有味道,呢款要燒耐少少,肉質嫩帶點咬口,無筋好易食,燒肉都好保留到肉汁,牛味濃郁
元氣牛五花
牛五花較薄,好快燒熟,肥美有牛脂香,入口多肉汁同非常嫩彈,而且好有燒肉香味
大崎蟹柳沙律
蟹柳份量都多,椰菜好爽脆,沙律醬份量偏多
.前菜的芽菜同菠菜都醃得夠入味,仲有麻油香,好開胃又爽口
牛骨蛋花湯
過份咸,冇咩牛骨味,但有蘿白、冬菇、蛋花……配料幾多
菠蘿同蜜桃梳打都好冰涼好清爽,前者酸甜味會重d,後者有桃味好香甜
草莓雪糕同牛乳雪糕都好凍硬,要d時間先溶到黎食,不過味道好濃又香滑

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 katwong3

2020年10月18日 透過行動裝置

突然間好想食日式燒肉就去咗牛繁 呢間由日本過嚟香港嘅燒肉店,食下高質牛肉先.
餐廳入面每張枱都有個小小嘅烤爐,樓上面有個大透明膠罩,令到油煙快啲吸走,咁成個餐廳都唔會煙霧迷漫 講返野食先...”蔥燒鹽香牛舌”(HK$98) 唔好睇佢薄薄一層,好有牛味,超juicy ❣️.
“特上牛五花”(HK$158) 肉質結實帶油筋,而且油脂豐富,口感好好食.
“極上霜降和牛肩翼板朳”(HK$178) 上台就見到油脂分布均勻,食落啖啖肉,肉質軟嫩適中,正.
“豬肉雞肉三款盛合”(HK$168) 有特選豬頸肉、嚴選雞肉同豬五花 醃料入味,咬落有肉汁,唔會好韌,唔錯喇

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 Karen_szeC
2020年9月15日

點了多款牛肉感覺肉質還好~份量算多。最好吃的是牛舌。

不過感覺上調味很多,吃不出牛的味道~反而有驚喜的是魷魚。

而且油煙味很重,但店員的服務態度真的非常好,會細心解釋。

造訪日期: 2020年8月

芽菜/菠菜 加咗芝麻粒好香

薯蓉沙津/大崎蟹柳沙律
雖然個名有d頹 但其實沙律球入面係有蔬菜絲
所以食落都輕盈唔滯

元氣牛五花($138)
放上爐即刻嗞嗞聲 油脂燒至焦香
同埋好貼心嘅係 安裝咗個罩從而減少油濺到食客

特上牛胸腹肉($128)
相比起牛五花要咀嚼多幾下
不過都算係軟腍嘅
————————————————
牛繁
尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖

造訪日期: 2020年1月
感謝 take_a_sip_of
2019年9月6日

趁暑假就嚟完,請咗日假帶埋小朋友出去去街街,老公鍾意食燒牛,特登搵吓尖沙咀邊度有,發現呢間牛繁的lunch set只需$128 ,似乎幾抵食所以就去視察下。

原來牛繁係來自日本,有超過150間分店,歷史悠久,所以相信有一定質素保證。

lunch set有六款選擇,部份要另外加錢,每個餐都包含沙律、白飯、湯同飲品,仲可以追加配料,白飯升級或加甜品。

我哋兩大兩小,最後叫咗三個set再追加兩份配料。套餐包嘅沙律可選薯蓉沙律或者大崎蟹柳沙律,薯蓉沙律顧名思義其實就係一舊薯蓉,但除咗薯仔之外,裏面仲有紅蘿蔔絲、洋蔥絲和青瓜絲等等,淋上胡麻醬,都幾好食。蟹柳沙律就係蟹柳絲、粟米粒加生菜絲加汁,都ok。

除咗套餐嘅沙律,佢仲端上了一碗芽菜前菜,應該是送的,作為餐前小食都不錯,開胃。
今日嘅湯係蛋花湯,好多蛋花味道一般。

主角終於出場,分別有「特上牛胸腹肉」、「元氣牛五花」(加$10 ),同埋「元氣牛小排」(加$20 )。每份份量都唔少,頭兩款,每款有八篇,牛小排可能因為每塊面積大,一共有五塊。

牛胸腹肉顏色較深,油花不多,肉質有點韌,但都有牛味。

牛五花相對薄身,脂肪均勻,肉質嫩腍,我自己最鍾意呢個。

牛小排就比較厚身,中間有塊骨,感覺就真係似食牛扒,冇五花咁腍,但係亦冇牛胸腹肉咁韌。

除咗以上套餐,我哋仲加咗一份「蔥燒鹽香牛舌」( $68 )同埋「嚴選櫻姬雞腿肉」( $58)。

牛舌切得好薄,有啲醬汁醃住,份量好多,要快燒上碟,否則會變老就太韌。

雞腿肉有五條,食落都好滑。

相比之前食過嘅烤肉,呢度嘅肉醃得唔算濃味,可能係日式同韓式嘅分別,大家可以跟餐牌上嘅指示點調味料,悉隨尊便。

跟餐可以選擇炭燒烏龍茶或檸檬茶,檸茶都好大杯,燒肉配凍飲是一流的選擇。

除咗一般烤肉店都會有嘅抽風系統、夾,佢仲有鉸剪、圍裙、除味劑、牙籤、濕紙巾、漱口水(喺洗手間裏面)等等物品提供,另外亦有儲物服務和免費叉電(喺張枱下低有差電位,唔使用佢另外嗰個尿袋),我覺得相當細心,值得一讚。

食咁多嘢,連加一都唔使$600 ,算好抵!如果夜晚嚟,仲可以like佢Facebook,會送一份澳洲和牛里脊肉!

造訪日期: 2019年8月
2  感謝 shunsumjourney

去過牛繁嗎? 請分享你的經驗!