“尖沙咀必食李家炸雞”
李家的評論

李家
香港排名第4,540 (共15,297家餐廳)
2021年3月15日 透過行動裝置

又想食韓式炸雞,朋友推介黎到尖沙咀既李家。

店員先送上2碟小菜。

蜂蜜蒜蓉炸雞

份量都幾多。炸雞既皮炸得非常香脆,裡面既雞肉依然好嫩滑多汁。外面既醬汁係微甜既蜜糖味加少少既辣味。無骨版本更加方便食用。

燒五花腩肉

用鐵板熱辣辣咁上。腩肉塊塊都好厚,肥瘦適中,配菜有泡菜同醃過既蔥,夾埋五花腩一齊食更加豐富口感。另外仲有一碟甜辣醬可以點黎食,更加惹味。

芝士雞蛋卷

巨大既蛋卷賣相又厚又靚,面頭有茄汁同芥末,一切開裡面既芝士就湧出,係拉芝呀蛋卷煎得岩岩好好鬆軟。

李家 (山林道)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

造訪日期: 2021年3月
6  感謝 delish_hk

2021年3月14日 透過行動裝置

半半炸雞
覺得呢一個係性價比最高嘅,除咗有原味炸雞之外仲有甜辣炸雞,雞皮炸得金黃香脆,雞肉嫩滑帶汁。

芝士雞蛋卷
一上枱蛋香已經撲鼻而來,密鋪平面嘅茄汁同芥茉醬都唧得好靚 。厚實嘅蛋件內藏拉絲芝士,芝士味唔係好濃,恰到好處,並唔會搶去蛋嘅味道。

魚糕湯
熱辣辣上枱,仲可以自己揀辣度(我哋揀咗中辣),湯汁裏面有魚嘅鮮甜,而且海量芽菜同蘿蔔,魚糕口感煙韌(好掛住喺韓國街邊一串一串咁樣吉)

造訪日期: 2021年3月
感謝 Twm_foodie
2020年10月19日

李家可算是香港韓國炸雞的元祖級人馬,金巴利道的本店早期人氣更相當旺盛。隨著韓式炸雞熱潮漸退,加上近年不斷有韓國連鎖炸雞店進駐香港,雖然不再如以往一樣大排長龍,但依然擁有不少捧場客,更有灣仔及土瓜灣另外兩間分店。

尖沙咀本店最近由金巴利道搬遷至山林道,距離佐敦地鐵站D出口較近,店內充滿霓虹燈裝飾。

入座後首先送上椰菜沙律及醃蘿蔔作前菜,而老闆更是韓國人,感覺更加正宗,服務態度亦相當友善有禮,招呼周到。

蔥炸雞 ($188)
李家以炸雞打響名堂固然不容錯過,除了原味之外亦有甜辣、醬油、蜂蜜蒜蓉、燒烤等多款口味。蔥炸雞之上舖有滿滿當當的蔥絲,辛香惹味;即點即炸外皮無比酥脆,油膩感輕而且留有肉汁;份量之多更應該足以供四人享用呢。

海鮮蔥餅 ($158)
有別於一般韓國餐廳麵粉量較重的韓式煎餅,這份海鮮蔥餅以雞蛋為主,充滿蛋香之餘又不失煙韌感,當中更有魷魚及蝦仁等海鮮。

芝士雞蛋卷 ($128)
到任何一間韓國餐廳都定必會點芝士雞蛋卷,雖然配搭簡單難以出錯但亦非每一間都盡如人意,而這裡的雞蛋卷除了非常巨型之外,蛋卷煎得恰到好處,保持濕潤鬆軟,中間包著大量拉絲芝士,但味道較淡主要依靠面層茄汁及芥末醬。

豬紅湯 ($128)
泡菜湯或魚糕湯等韓式湯就見怪不怪,但卻是首次品嚐到豬紅湯,加入份量十足的豬紅、芽菜及海帶等材料,湯頭更帶點微辣,配飯一流。

造訪日期: 2020年10月
感謝 Voracious1006
2020年2月29日 透過行動裝置

這是在香港開設的第一批韓國炸雞店。 您可以從它們的菜單中看出它們以最當地的方式供應雞肉。 我的意思是這是一個供应雞肉的地方,所以大多數菜單選擇都是以不同的方式和口味烹製的雞肉。 比其他現在供應雞肉的韓式食店我更喜歡它。因為其他菜單上有太多其他選擇的食物,我覺得它們不如李家地道。

造訪日期: 2019年3月
2  感謝 VivianneT
2019年11月3日

芝士雞蛋卷,香濃嘅芝士味,質感軟綿綿,仲有芝士嘅拉絲,口感幾得意,泡菜餅,好似一片薄餅甘,食到泡菜味,其餘冇咩特別,味道都唔算辣,

造訪日期: 2019年6月
感謝 hohoyincalvin

去過李家嗎? 請分享你的經驗!